fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

IMAJU LI APOSTOLI BIHAćKE SOCIJALDEMOKRATIJE MAJSKE POLITIčKE HRABROSTI I MUDROSTI ? ILI ćE APOSTOLI PUSTITI DA SE TEMELJI BIHAćKE SOCIJALDEMOKRATIJE TOTALNO URUšE …

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

SDP-i Bihaća dogodile su mnoge elementarne nepogode. Podsjećanja radi aktualno rukovodstvo SDP Bihaća na čelu sa Fatkom Kulenović od 2016.godine pa do danas gubili su na svim političkim frontovima od lokalnih pa do općih izbora i na kraju gubitničke balade doživjeli su najveću elementarnu nepogodu, potop na unutarstranačkih izbora u maju 2019.godine. Ova elementarna nepogoda bila je posljednji čavao na mrtvačkom sanduku u kojem, u miru Božijem, počiva SDP Bihaća.

Predsjednica i rukovodstvo SDP Bihaća kažnjeni su zbog ne pronalaska jasnog političkog programa a gubitka prirodne socijalne osnove, zbog političkog koketiranja i trgovanja sa političkim subjektima koji su svjetlosnim godinama daleko od ideje socijaldemokratije, te priklanjanje blerovskom ”trećem putu”, SDP Bihaća i danas aktivno sudjeluje u spašavanju kapitalističkog poretka u Bihaću i USK. Fatka Kulenović i njeno rukovodstvo potcjenili i uvrijedili su inteligenciju članova SDP Bihaća i lijevo orijentiranih građana Bihaća pristavši na tezu da su liberalna demokratija i tržišni kapitalizama ”naš nezamjenjivi horizont”. Fatka Kulenović SDP Bihaća napravila je političkim instrumentom financijskog kapitalizma, a ne radničke klase… Dovela je SDP Bihaća da bude bude alternativa između demokratskog socijalizma i neoliberalnog barbarizma u Bihaću.

Promišljanje izazova vremena, iznalaženje odgovora i aktivizam osnovne su značajke ljevice. Bihaćki SDP pod dirigentskom palicom Fatke Kulenović nikada nije njegovao ni jedno, niti drugo, zatvorio se u birokratsku nomenklaturu i životari. Osnovnu socijalnu bazu su izgubili, što zbog propadanja bihaćke industrije i radništva, što zbog zaziranja od njih. Klasične svjetonazorske bihaćke ljevičare Predsjednica SDP-a Bihaća svjesno je zanemarila, bojeći se da će joj ugroziti njenu opskurnu političku karijeru.

Sadašnje rukovodstvo SDP Bihaća raskinulo je sve veze sa prirodnim saveznicima, sindikatima i nevladinim udruženjima i inicijativama koje promiču ljudska, nacionalna i socijalna prava. Predsjednica SDP Bihaća i njeni klimoglavci novu socijalnu bazu stekli su u građanskom sloju Bihaća. Građanski je sloj u Bihaću tanak i promjenljivih političkih preferencija, a mladi su odavno napustili vezivanje uz SDP Bihaća od kada je Fatka Kulenović predsjednica. Svojevoljno je odlučila da SDP Bihaća napusti lijeve pozicije i svrsta se u lijevo-liberalni spektar bihaćke političke scene. To je legitimno, pod uslovom da je riječ o transparentnom, osmišljenom i programski zasnovanom potezu. Ovdje to nije slučaj. To je bila iznudica, kalkulantstvo i pragmatizam.

Uvidjevši pogubnu i dezorijentiranu politiku Predsjednice i rukovodstva SDP Bihaća, te aristokratsko i deminentno (ruko)vođenje Nermina Nikšića SDP-om BiH, apostoli socijaldemokratije u Bihaću odlučili su da na unutarstranačkim izborima SDP BiH zadnji put pokušaju spasiti ideju i temelje socijaldemokratije kako u Bihaću tako i u BiH. Držeći se one narodne poslovice “zadnji pokušaj brice da od guzice napravi lice”. Apostoli su u tišini organizirali savršenu i sinhroniziranu političku kampanju za Edina Delića u Bihaću. Ishod je bio ubjedljiva pobjeda, a u koju je malo tko vjerovao, Edina Delića (kandidata za predsjednika SDP BiH na unutarstranačkim izborima) u Bihaću. Pobjedničkom nogom apostoli su u guzicu udarili Nermina Nikšića a Fatki Kulenović “opalili” najbolniji “šamar” u njenoj opskurnoj političkoj karijeri, te pokazali realni politički uticaj i snagu apostola na političkoj sceni Bihaća. Edin Delić je isključen iz SDP BiH i danas član je izvršnog odbora novog političkog subjekta Socijaldemokrati BiH.

Imaju li apostoli bihaćke socijaldemokratije majske političke hrabrosti i mudrosti i nastaviti sa političkim radom na organiziranju – formiranju Gradske organizacije Socijaldemokrata BiH u Bihaću i Kantonalnog odbora SD BiH USK ? Ili će apostoli pustiti da se temelji socijaldemokratije totalno uruše, a ideja socijaldemokratije ostane u lijepom sjećanju bihaćkih ljevičara. No, vidjet ćemo pred nama je.

A SDP Bihaća je tu gdje jest, stranka koja danas Bišćanima služi za ismijavanje i porugu. Bolje nisu ni zaslužili.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / V.D.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 29/08/2019


Vrijeme objave članka: 14:50


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!