All for Joomla All for Webmasters

UNSKO-SANSKI KANTON NA KORAK DO ANARHIJE: Vladajuća većina u Skupštini USK prešla je crvenu liniju – Poslanik braco obezbjedio seki novi direktorski mandat

27 June 2019
(1 Ocjena)
Pročitano 2704 puta

Riječ anarhija dolazi od grčkog αναρχία (anarchia), što znači 'bez vlasti' (prefiks an- znači 'bez', korijen arch- se prevodi kao 'vlada ili vlast').

Utorak, 25/06/2019. godine u savremenoj historiji Unsko-sanskog kantona biti zapamćen kao dan kada je pravna država u našem kantonu prestala da funkcioniše. Zašto ? Istog dana održana je sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona i na dnevnom redu nalazilo se 11 tačaka između ostalog Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolstvu pod rednim brojem 4 dnevnog reda.

Prijedlog za promjenu Zakona o predškolstvu podnijela je poslanica Irma Fatkić (A-SDA) djevojački Dedić (supruga gradskog vijećnika Ahmeda Fatkića - A-SDA u GV Bihać, a koja je nakon općih izbora 2018. godine expresno zaposlena u JKP “KOMRAD” Bihać na mjesto šefice javne rasvjete nakon samo godinu dana pripravničkog). (PRILOG FOTO)

Predlagač izmjene Zakona o predškolstvu u jednom dijelu obrazloženja navodi: (PRILOG FOTO)

S obzirom da određena lica funkciju direktora predškolskh ustanova obavljaju vrlo kvalitetno i odgovorno, smatram svrsishodnim da se takvim licima omogući kandidiranje i eventualno imenovanje na funkciju direktora predškolske ustanove još dva puta nakon isteka prvobitnog mandata.

Prijedlog izmjene Zakona, kako stoji u obrazloženju predlagača, upućen je u skupštinsku proceduru bez prethodne saglasnosti ili mišljenja Vlade USK, te nadležnog Ministarstva obrazovanje, nauke, kulture i sporta čiji se tzv. ministar Damir Omerdić (A-SDA) navodno nalazi na godišnjem odmoru.

S obzirom da se radi o izmjenama i dopunama zakona koje nisu obimne, a ni složene, predlažem da se Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predškolstvu razmatra u formi prijedloga i da se pretresa po skraćenom postupku bez nacrta zakona...

Prijedlog izmjene Zakona o predškolstvu dobio je negativno mišljenje Komisije za zakonodavstvo skupštine USK na cijem se čelu nalazi Fatka Kulenović (SDP). Što se krije iza svega ? Predlagač izmjene Zakona o predškolstvu stranka A-SDA po svaku cijenu je nastoji da izmjenom Zakona na direktorskom mjestu zadrži osobu koje je trebala biti penzionisana. U žestokoj raspravi u Skupštini USK poslanik Amir Murić (DF) u svojoj diskusiji pomenuo je poslanika u skupštini USK Zlatka Hujića (A-SDA), a njegova sestra je na direktorskoj poziciji jedne predškolske ustanove već duži niz godina i ne želi u penziju, već bi još koju deceniju ostala u udobnoj direktorskoj fotelji. Izmjenu pomenutog zakona izglasala je skupštinska većina koju čini A-SDA, SDP, POMAK, SBB, NB, Naša stranka sa 17 glasova ZA.

Zlatko Hujić (A-SDA), Foto izvor: http://bosnjaci.net/prilog.php?pid=59597

Međutim, očigledno je da neće biti sankcija zbog izglasavanja izmjene Zakona o predškolstvu a vladajuća većina u Skupštini USK koju predvodi A-SDA dokazala je da ne poštuje pravnu državu i principe pravne države, te namjerno ne žele da se Zakoni ove države implementiraju u dovoljnoj mjeri jer znaju da zbog toga nema sankcija a to vladajućoj većini u Skupštini USK ostavlja mogućnost da “kroje i/ili prekrajaju” zakone Unskog-sanskog kantona a sve radi zaštite "ličnih interesa" stranačkih poslušnika i njihovih članova uže obitelji, ljubavnica itd. Ovakvo ponašanje skupštinske većine otvara pitanje totalne anarhije u Unsko-sanskom kantonu, jer ako najviši nosioci vlasti ne poštuju zakone, onda se postavlja pitanje zašto bi bilo koji građanin u USK poštovao bilo koji drugi zakon.

  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet
Top