All for Joomla All for Webmasters

RASIPNIŠTVO: Da li ekonomija stanuje u Kantonalnoj bolnici “dr. Irfan Ljubijankić” Bihać ?

10 July 2019
(2 ocjena)
Pročitano 2772 puta

Iz kase kantonalne bolnice “dr. Irfan Ljubijankić” Bihaća mjesečno se i to samo na odjelu hirurgije isplati naknada za fiktivna dežurstva pojedinih ljekara u iznosu od 15.000 KM što je na godišnjem nivou 180.000 KM.

Na email našeg portala (PRILOG 2) dobili smo pismo i kopiju dokumenta (PRILOG 1) na kojem se primjećuje da se određenim ljekarima isplaćuju naknade za fiktivna dežurstva. U cijelosti i bez intervencija na sadržaju teksta, prenosimo pismo Grupe zabrinutih radnika bolnice:

Poštovani

cijeneći vašu objektivnost u izvještavanju obraćamo vam se za pomoć jer način rada sadašnjeg rukovodstva vodi našu ustanovu u dubiozu iz koje ćemo se teško oporaviti. Naime određenim ljekarima se isplaćuju naknade za fiktivna dezurstva koja oni u stvarnosti i ne obavljaju. Takav način rada stvara samo nepotrebne gubitke za ustanovu koja ionako teško posluje s obzirom na način finansiranja.

Samo po tom osnovu stvaraju se finansijske obaveze u iznosu od 15000 KM. Druga činjenica koja nas boli je da određeni ljekari koji pošteno odrađuju svoja dežurstva na kraju mjeseca imaju ista primanja kao i ovi što ne dežuraju, a provode radno dežurajući odvojeni od svojih obitelji i djece. Tražimo od vas da budete naš glas pravde i spasa. Ako ovo ne urodi plodom poslaćemo vam jos neke informacije koje su teret našem drustvu i drzavi u cjelini.

Grupa zabrinutih radnika bolnice

PRILOG 1


Poznato je da situacija u krajiškom zdravstvu komplicirana i teška, a jedini način da se ne dogodi kolaps sistema su radikalne reforme u ovoj oblasti. U vremenu kada Kantonalna bolnica grca u dugu koji iznosi preko 12 miliona maraka i dok krajiški poslanik u Predstavničkom domu parlamenta Federacije BiH Hamdija Abdić (SDA) u žestokoj političkoj borbi i ratu živaca sa vladom Federacije BiH obezbjeđuje 4 miliona KM za Kantonalnu bolnicu u Bihaću, u isto vrijeme menadžment bolnice ponaša se rasipnički i kabadahijski sa javnim novcem.

Iz posljednje rečenice u pismu Grupe zabrinutih radnika bolnice a koja glasi: “Ako ovo ne urodi plodom poslaćemo vam jos neke informacije koje su teret našem drustvu i drzavi u cjelini.” naslućuje se da isplate naknada za fiktivna dežurstva nisu izolirani slučaj u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, te vjerovatno ima mnogo toga što bi moglo ozbiljno uzdrmati ovaj dio BiH.

Da li će nadležne institucije u Unsko-sanskom kantonu (Vlada USK, Ministarstvo zdravstva, Kantonalne inspekcije, Tužilaštvo) imati volje, želje i hrabrosti da se uhvate u koštac sa ovim problemom te spriječe i kazne ovakvo rasipničko ponašanje menadžmenta Kantonalne bolnice u Bihaću vidjet ćemo u narednim danima.

Neosporna i dokazana činjenica je da ekonomija ne stanuje u Kantonalnoj bolnici “dr. Irfan Ljubijankić” Bihać.

OBJAŠNJENJE POJMA:  fiktivno - izmišljeno, pretpostavljeno, lažno, prividno, tobožnje

PRILOG 2

  • Izvor fotografija u sklopu članka: Portal Bisce.ba
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet
Top