All for Joomla All for Webmasters

Zajednički nazivnici poslanika u Skupštini USK i direktora Kantonalne bolnice u Bihaću su: BEZ MORALA I BEZ SKRUPULA

12 July 2019
(2 ocjena)
Pročitano 1329 puta

Kombinacija bahatosti i nemara u nedavnoj priči o fiktivnim dežurstvima u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, na 6. sjednici Skupštine USK bila je neophodna polemika o ostavci direktora ove javne ustanove.

Unsko-sanski kanton je dio BiH koji iz dana u dan potresaju afere, ne možemo ih više ni prebrojiti niti sve zapamtiti čak ni po duhovitim ili manje duhovitim nazivima. Unatoč svemu tome, nitko od javnih dužnosnika u nekom trenutku nije podnio ostavku, pa tako niti Hajrudin dr. Havić (SDP) direktor Kantonalne bolnice u Bihaću.

Često kažemo da je to na zapadu uobičajen čin i moralni postupak u trenutku kad je riječ o aferi, ličnom propustu ili propustu u komandnom lancu odgovornosti. Na primjer prošle godine su čak tri bugarska ministra (prometa, regionalnog razvoja i unutarnjih poslova) dala ostavke zbog tragične pogibije ljudi u prometnoj nesreći autobusa. Nakon požara jednog rumunjskog noćnog kluba kad je, prije nekoliko godina, poginulo tridesetak ljudi, rumunjski je premijer podnio ostavku, a egipatski ministar prometa ostavku je podnio zbog nesreće vlaka u Kairu. Namjerno navodimo ostavke nekih dužnosnika u zemljama koje su kao i Unsko-sanski kanton svjetlosnim godinama daleko od zapadne demokratije koje su navikle na kulturu odgovornosti i moralne obveze na podnošenje ostavke i za najmanji propust u njihovom sektoru. Ne govorimo ni o Japancima za koje znamo reći da ministar prometa podnosi ostavku kad zakasni vlak, a podnosili su njihovi ministri i zbog neprimjerenih izjava, odnosno o ostavkama nekih zapadnih dužnosnika.

Spominjemo Unsko-sanski kanton  u kojoj je ostavka misaoni pojam, a nakon afere sa fiktivnim dežurstvima direktor Kantonalne bolnice Hajrudin dr. Havić (SDP) nije stavio mandat na raspolaganje na 6. redovnoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona, koja se održala u petak, 12.07.2019.godine. U diskusiji dr. Havić (SDP) je priznao i preuzeo krivicu za isplatu naknada za fiktivna dežurstva ali nikako nije imao hrabrosti da preko usta prevali rečenicu “Moj mandat stavljam na raspolaganje" ili "Podnosim ostavku iz moralnih razloga.”  Znači li to da je Hajrudin dr. Havić (SDP) osoba bez morala i bez skrupula ? I po čemu se to on razlikuje od poslanika u Skupštini USK ?

Žalosna je činjenica da niti jedan poslanik u Skupštini USK bilo iz opozicije ili pozicije nije tražio da direktor Kantonalne bolnice u Bihaću podnese ostavku ili stavi mandat na raspolaganje zbog konkretnog i dokazanog propusta, te javnog priznanja dr. Havića (SDP). Direktor Havić dr. Hajrudin (SDP) dan prije zasjedanja 6. sjednice Skupštine kantona formalno je reagirao kroz cirkularni dopis broj 13421/19 od 11/07/2019. godine prema svim načelnicima odjela u Kantonalnoj bolnici a oni vrlo često uopće ne reagiraju ili se pravdaju tvrdeći da to nema veze s njima. Svi poslanici u Skupštini USK pokazali su nesebičnu solidarnost sa direktorom Kantonalne bolnice u Bihaću, koji je i Predsjednik KO SDP USK, a bili su obavezni iz moralnih razloga da traže da Hajrudin dr. Havić (SDP) podnese ostavku ili stavi mandat na raspolaganje i da tako pošalju nedvosmislenu poruku onom sljedećem da malo više pripazi jer bi mogao "odletjeti".

U ovom slučaju izostao je pritisak javnosti Unsko-sanskog kantona. Javnost USK pritisak je ispoljavala na pogrešnom mjestu iz duboke hladovine putem društvenih mreža Facebook, Twiter itd., umjesto da su pritisak vršili pred zgradom Skupštine USK i tražili da Hajrudin dr. Havić (SDP) odstupi s pozicije zbog teških propusta u radu i nanošenju financijske štete Kantonalnoj bolnici “dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

Izgleda raja za promjene nema jaja.

 

Pojam: Bez skrupula - nepošten, drzak i nemoralan čovjek

  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet
Top