All for Joomla All for Webmasters

NIKADA GORE STANJE U KB “dr. IRFAN LJUBIJANKIĆ”: NEPOTIZAM I KLIJENTELIZAM CVATE. “KRAĐA” SPECIJALIZACIJA. MIŠLJENJE STRUKE ZADNJA RUPA NA SVIRALI !

12 September 2019
(4 ocjena)
Pročitano 3535 puta

Na žalost u krajiškom društvu odavno je ustaljeno mišljenje da su za zapošljavanje u javnim institucijama i preduzećima ključni kriteriji politička, odnosno stranačka pripadnost ili rodbinska veza, a da obrazovanje i kvalifikacije zapravo ne igraju nikakvu ulogu pri zapošljavanju u javnim poduzećima i institucijama.

Bezbroj je primjera krajiških tzv. političara gdje su mimo procedura i na nepotistički i koruptivan način zapošljavani članovi porodica u javna institucije, javna preduzeća itd., a još više zabrinjavaju pokušaji diskreditovanja bilo koga ko se usudi da javno progovori i osudi nepotističke prakse. 

Mama ekspresno zaposlila kćer i “ukrala” specijalizaciju

Izdvajamo slučaj, a koji nažalost nije jedini u Unsko-sanskom kantonu, a radi osobi koja vrši visoku političku funkciju u Vladi USK. Nakon preuzimanja dužnosti ministrice zdravstva, rada i socijalne politike Ćemalović dr. Nermina (SDP) preko stranačkog kolege i direktora Kantonalne bolnice u Bihaću Havić dr. Hajrudina (SDP) ekspresno je zaposlila svoju kćer na odjel kardiologije, kantonalne bolnice u Bihaću.

No, nije se završilo samo na zapošljavnju kćerke ministrice Ćemalović nego je njena kćerka još brže dobila i specijalizaciju u oblasti kardiologije. U isto vrijeme mladi ljekari koji su zaposleni u Kantonalnoj bolnici Bihać prije kćerke ministrice Ćemalović i dalje čekaju na specijalizaciju. Izdvajamo slučaj mladog ljekara koji je bio student generacije na medicinskom fakultetu u Sarajevu i bio je prvi na listi za specijalizaciju. Na žalost, ministrica Ćemalović i direktor Havić “ukrali” su specijalizaciju ovom mladom ljekaru i poslali poruku njemu i svim mladim ljekarima u Kantonalnoj bolnici Bihać: “Možete biti 100 puta studenti generacije ako niste mamin sin ili kćer ništa od specijalizacije.” 

Havić je lagao krajišku javnost

Ranije smo upoznali krajišku javnost o fiktivnim dežurstvima u Kantonalnoj bolnici “dr. Irfan Ljubijankić” Bihać (RASIPNIŠTVO: Da li ekonomija stanuje u Kantonalnoj bolnici “dr. Irfan Ljubijankić” Bihać ?). Direktor Kantonalne bolnice dr. Hajrudin Havić (SDP) u obraćanju poslanicima na 6. sjednici skupštine USK priznao je da postoje fiktivna dežurstva te da je spreman preuzeti krivicu vezano za ovu pojavu koja na godišnjem nivou samo na odjelu kirurgije nanosi financijsku štetu budžetu Kantonalne bolnice u iznosu oko 180.000 KM. Direktor dr. Havić upoznao je poslanike Skupštine USK da je internim dopisom upozorio sve uposlenike Kantonalne bolnice na posljedice u slučaju boravka izvan ustanove za vrijeme dežurstva te najavio kontrole rada liječnika i otkaze. (DIREKTOR HAJRUDIN HAVIĆ “PRIZNAO”: U KANTONALNOJ BOLNICI NE STANUJE EKONOMIJA ! OSTAVKA IZ MORALNIH RAZLOGA ?)

Ovo je bila još jedna u nizu podvala i laži direktora dr. Havića. Praksa fiktivnih dežurstava se nastavlja, ispaćuju se velike svote javnog novca za plaćanje fiktivnih dežurstava ljekarima neurohirurzima, dječjim hirurzima, neurolozima i ljekarima plastične hirurgije a koji bi za vrijeme dežurstva trebali da borave u Kantonalnoj bolnici Bihać. Na žalost ovi ljekari bivaju kod kuće, odlaze na jadransku obalu, posjećuju lokalne diskoteke i slično, a sve to mogu raditi jer su bliski intimusi sa direktorom Kantonalne bolnice u Bihaću. 

Direktoru dr. Haviću mišljenje struke je zadnja rupa na svirali

Prema internim Pravilnicima Kantonalne bolnice u Bihaću minimalno jedanput mjesečno održava se stručni kolegij Kantonalne bolnice a koji čine Načelnici odjela bolnice. Na stručnim kolegijima zajednički se rješavaju sva bitna pitanja vezana za rad Kantonalne bolnice. Dužnost direktora Kantonalne bolnice je da barem jedanput mjesečno ili više puta u toku mjeseca da saziva stručni kolegij zavisno od tekućih problema, a kojih u Kantonalnoj bolnici ima na pretek.

Od kako je na dužnosti direktora Kantonalne bolnice Bihać, a prošlo je devet mjeseci, dr. Havić nije sazvao niti jedan stručni kolegij da bi saslušao probleme, prijedloge i mišljenje Načelnika odjela u bolnici. Zbog ignorantskog ponašanja direktora bolnice Načelnici odjela prinuđeni su samostalno donosti odluke i pronalaziti rješenja koja će spriječiti ugrožavanje kontinuiranosti pružanja zdravstvene zaštite u Kantonalnoj bolnici u Bihaću. Očigledno je da su direktoru dr. Haviću problemi, prijedlozi i mišljenje struke Kantonalne bolnice zadnja rupa na svirali.

  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet
Top