All for Joomla All for Webmasters

DA LI “POMAK” PREKO “FIKTIVNOG” JAVNOG PREDUZEĆA IZVLAČI JAVNI NOVAC IZ BUDŽETA GRADA BIHAĆA ?

02 October 2019
(1 Ocjena)
Pročitano 2660 puta

Iako je opštepoznata stvar da stranke beskrupulozno uzimaju novac i koji im ne pripada i iako se ta priča toliko izlizala da se na nju nitko ni ne obraća, pojava je to koja nas svakodnevno košta, pričali mi o njoj ili ne.

Javno preduzeće ili poduzeće je preduzeće čiji je većinski vlasnik država ili grad ili općina. Formiraju se u oblastima interesantnim za grad ili općinu ili državu. Često javna preduzeća imaju monopolski položaj na tržištu, što odmah poskupljuje uslugu i prouzrokuje niži kvalitet. Organi upravljanja javnih poduzeća su upravni i nadzorni odbor, skupština i odbor za reviziju.

Odluka o osnivanju tzv. Turističke zajednice Grada Bihaća objavljena je u Službenom glasniku grada Bihaća broj 15/17, a glasnik nije objavljen i javno dostupan na službenoj stranici grada Bihaća. Što se to krije u glasniku 15/17 a da građani grada Bihaća ne smiju da pročitaju ?

Također na tzv. transparentnoj službenoj internet web stranici grada Bihaća ne postoji Odluka o imenovanju direktora TZ Bihaća a koju potpisuje gradonačenik mr. Šuhret Fazlić (POMAK). Na službenoj web stranici grada Bihaća (bihac.org) na popisu javnih poduzeća, a čiji je osnivač grad Bihać, ne postoje službene informacije o tzv. JP TZ Bihaća kao što su sjedište, kontakt telefon, email adresa, web stranica, financijski izvještaji o poslovanju tzv. TZ Bihaća, biografija direktora tzv. TZ Bihaća, informacije tko su članovi skupštine preduzeća, upravnog i nadzornog odbora.

U tzv. dokumentu POMAK-a, predstavljenom na raskošnoj prezentaciji održanoj 30/09/2019.godine, pod nazivom „10 za Bihać“ ne pominje se ulaganje u tzv. JP TZ Bihać i turističku infrastrukturu Bihaća već ulaganje u razvoj NP UNA a čiji je osnivač vlada Federacije BiH. No, nekoliko dana prije, tačnije 24/09/2019. godine, iz budžeta grada Bihaća “isisava” se 8000 KM javnog novca a u svrhu programa razvoja turizma i redovnih djelatnosti tzv. JP TZ Bihać. Kakav je sadržaj programa razvoja turizma i koje su to redovne djelatnosti poreski obveznici grada Bihaća moraju da znaju. Da li su to redovne djelatnosti političkog subjekta POMAK šest dana kasnije ?

Sve ovo ukazuje na činjenicu da je gradonačelnik Fazlić i njegova gradska administracija Bihaća netransparenta i rasipnička kada je u pitanju trošenje javnog novca, te sa punim pravom izražavamo duboku sumnju da je tzv. JP TZ Bihać “fiktivno” javno poduzeće u Bihaću koje političkom subjektu POMAK služi za izvlačanje javnog novca iz budžeta Grada. Epitet “fiktivnog” javnog preduzeće zadržaće sve do onog dana dok gradonačelnik Šuhret Fazlić poreskim obveznicima i građanima grada Bihaća javno ne ustupi sve informacije o pomenutom “fiktivnom” javnom preduzeću a na čijem čelu se nalazi Armin Amidžić vijećnik stranke POMAK u gradskom vijeću grada Bihaća i sin glavne tužiteljice USK Fadile Amidžić.

Odbije li gradonačelnik Šuhret Fazlić da javno objavi sve informacije o tzv. JP TZ Bihać pozivamo ga da "registrira patent izvlačenja javnog novca iz gradskog budžeta u korist političkih subjekata".

  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet
Top