All for Joomla All for Webmasters

A JESU NAVALILI OVI IZ A-SDA: Detalji akcije SIPA-e: Izdate hiljade nelegalnih diploma, istraga obuhvatila 58 osoba

13 November 2019
(1 Ocjena)
Pročitano 1253 puta

Službenici Tužilaštva USK u saradnji sa SIPA-om sproveli su danas akciju "Pero" koja je rezultat višemjesečne istrage koja je obuhvatila čak 58 fizičkih i pravnih osoba.

Osumnjičenim se stavlja na teret da su od 2014. godine do danas na području Federacije BiH, ali i dijela Republike Srpske, pronalazili osobe i nezakonito im pribavljali različite certifikate i diplome od osnovne škole do visokoškolskih ustanova.

Prema riječima glasnogovornice Tužilaštva USK Irene Marjanović-Čavkić osumnjičeni su stekli višemilionsku korist, a pribavili su više hiljada nezakonitih diploma.

"Tako su stekli višemilionsku korist, a nelegalno stečenim novcem su kupovali nekretnine kako bi ga legalizirali", dodala je.

Budžet FBiH je oštećen za blizu 200.000 KM neplaćenog poreza.

Pripadnici SIPA-e su danas izvršili pretrese na 12 lokacija širom BiH i uhapsili više osoba nad kojima će biti izvršena kriminalistička obrada te će biti predati dalje u nadležnost tužilaštva. Pretresi su izvršeni na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva, a do sada je uhapšeno 18 osoba.

U opsežnoj policijskoj akciji je, kako saznajemo, uhapšen i bivši delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i nekadašnji generalni sekretar političke stranke A-SDA Admir Hadžipašić.

On je vlasnik Centra za obrazovanje odraslih VITA plus Cazin. Ova ustanova osnovana je 22. januara 2014. godine i posjeduje odobrenje za rad koje je izdalo Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK.

Interesantno je da je ustanova čiji je vlasnik Admir Hadžipašić osnovana 22. januara 2014. godine. Upravo od te godine Tužilaštvo USK je dokumentovalo niz krivičnih djela zbog kojih je danas akcija sprovedena. U posljednjih pet mjeseci istražitelji SIPA-e su dokumentovali nekoliko stotina nelegalno izdatih diploma.

Istraga je obuhvatila 58 fizičkih i pravnih osoba.

  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: YouTube
  • Autor naslova: Portal bisce.ba
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Klix.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet
Top