All for Joomla All for Webmasters

DA LI VLADA USK IMA HRABROSTI DA KONAČNO POTJERA HAVIĆA S MJESTA DIREKTORA BOLNICE: “BOLNICI NE TREBAJU RESPIRATORI NEGO PARE"

02 April 2020
(1 Ocjena)
Pročitano 2787 puta

Krizni štab Unsko-sanskog kantona na čijem se čelu nalazi premijer vlade USK Mustafa Ružnić vodi svakodnevnu i grčevitu borbu na svim poljima. Počeo je da raste broj zaraženih korona virusom na Unsko-sanskog kantona, te je Krizni štab Unsko-sanskog kantona, konkretno premijer Mustafa Ružnić u posljednji je čas uspio da pronađe kompaniju iz Sarajeva koja je spremna da u roku od 24 sata isporuči 20 novih respiratora za Kantonalnu bolnicu u Bihaću.

Od strane Kriznog štaba USK hitno je upućen zahtjev Zavodu za zdravstveno osiguranje Unsko-sanskog kantona da izvrši avansnu uplatu za 20 respiratora u iznosu oko 700.000 KM. Istog dana premijer Ružnić upoznat je od strane pravnika u Vladi USK da Zavod za zdravstveno osiguranje Unsko-sanskog kantona ne može kupovati medicinsku opremu za zdravstvene ustanove jer nije u skladu sa važećim Zakonima.

Uvažavajući i cijeneći mišljenje pravnika, aktualnom premijeru Ružniću prezentirano je da Zavod za zdravstveno osiguranje USK može, a što je u skladu sa Zakonom, dati pozajmicu Kantonalnoj bolnicu u Bihaću ali u svrhu nabavke medicinske opreme, u ovom slučaju 20 respiratora koji se prijeko neophodni. Istog dana zasjedao je Upravni odbor ZZO USK i donio Odluku, a pri tome vodeći brigu da ne bude ugrožena likvidnost Zavoda, da se stavi na raspolaganje a u vidu beskamatne pozajmice do 1.000.000 KM (jedan milion) Kantonalnoj bolnici Bihać za nabavku neophodne medicinske opreme, u ovom slučaju 20 respiratora.

Prema provjerenim informacija od visoko pozicioniranog izvora iz ZZO USK, Odluka koju je donio Upravni odbor ZZO USK nije prihvatljiva za direktora Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudinu dr. Haviću već je isti tražio da ZZO USK Kantonalnoj bolnici u Bihaću dodjeli bespovratno (čitaj: donira) 1.000.000 (jedan) milion maraka sa obrazloženjem da Kantonalna bolnica ima dovoljno respiratora čak 5 komada i da nisu potrebni novi respiratori. Direktor ZZO USK Dervić Šemsudin kategorički odbio je zahtjev direktora kantonalne bolnice dr. Havića jer je u suprotnosti sa Zakonom. Premijer Mustafa Ružnić podržao je stav direktora Dervić Šemsudina sa riječima “Samo radi po Zakonu.”

Očigledno je da direktoru dr. Haviću nije na prvom mjestu zdravlje stanovnika Unsko-sanskog kantona već novac poreskih poreznika koji bi se vjerovatno "krčmio" bez kontrole. Žalosno je da dr. Havić ne razumije ili ne želi da razumije ozbiljnost trenutne situacije u kojoj se nalazi ne samo Unsko-sanski kanton nego i cijeli svijet, nego non-šalantno “odbija” kupovinu novih 20 respiratora. Ovakvo bezobzirno i bahato ponašanje u vremenu pandemije korona virusa direktor dr. Havić može si priuštiti jer ima bezrezervnu podršku ministrice zdravstva u Vladi USK Ćemalović dr. Nermine i SDP-ovih zastupnika u Skupštini USK Fatke Kulenović, Šertović Muhidina, Halkić Razima i Draganović Mersada.

Na žalost Premijer Vlade USK Mustafa Ružnići prisiljen je trpjeti ovako bahato i neodgovorno ponašanje direktora Hajrudina dr. Havića, ali pitamo se do kada ?

  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet
Top