All for Joomla All for Webmasters

ZAŠTO JE POREZNA UPRAVA U BIHAĆU ZATVORILA OČI I UŠI NA PORESKU UTAJU ZETA ŽELJKA MIRKOVIĆA ?

20 April 2020
(0 ocjena)
Pročitano 3349 puta

Prije nekoliko dana član Predsjedništva BiH ispred srpskog naroda izjavio je: “BiH ostaje neuspješna zemlja koja se ne može izgraditi.” Iako se rijetko slažemo sa stavovima i mišljenjima koje izrekne Milorad Dodik, ovu njegovu izjavu u cijelosti podržavamo i pozdravljamo. Zašto ?

Poreska utaja nije nova pojava. Ona je stara gotovo kao i svijet. Još je grčki filozof Platon tvrdio: "U državi u kojoj postoji porez na dohodak častan će čovjek platiti veći porez od nečasnog čovjeka, iako su ostvarili isti dohodak". U novije vrijeme porezna utaja često je u središtu pažnje mnogih medija. Istraživačkim radom naš portal je došao do materijalnih dokaza, a na osnovu službenih evidencija nadležnih institucija Federacije BiH, o školskom primjeru poreske utaje.

Uslužna djelatnost pod nazivom UNA AQUARIUS, JIB: 4364003150000, sa sjedištem u Bihaću registrirana je 3. augusta 2015.godine za pružanje raznih usluga kao što su uređenje područja za rekreaciju i sport, usluge hotelskog smještaja, usluge privatnog smještaja po kućama, usluge informisanja turista, administracije povezane s turističkim poslovanjem, pejzažna zaštita, Rekreacione, kulturne i sportske usluge, usluge smještaja. Djelatnost je registrovana na ime Rekanović Murisa zeta propalog političara bihaćkog SDP-a Željka Mirkovića a koji je svojim (ne)radom u politici poreske obveznike iz realnog sektora koštao 514.375,78 KM. Pravno lice UNA AQUARIUS pobrojane djelatnosti pruža u (ne)legalnom naselju na adresi Loskun u srcu Nacionalnog parka Una, gdje je po Zakonu o nacionalnom parku UNA članak 6. ZABRANJENO graditi nove individualne objekte za odmor ili za turistički smještaj, dograđivati postojeće objekte ili u turističke svrhe mijenjati namjenu postojećih objekata, osim u naseljenim područjima Orašca, Kulen Vakufa, Martin Broda.

Pravno lice UNA AQUARIUS direktnim sporazumima sa javnim poduzećem Nacionalni park UNA iz Bihaća čiji je direktor Amarildo Mulić, stranački i partijski drug sa Željkom Mirkovićem, zvanično je dobilo poslove u 2016., 2017., i 2018.godini iznajmljivanja plovila sa posadom u vrijednosti 4100 KM. Isto tako pomenuto pravno lice u vlasništvu zeta Željka Mirkovića na njihovoj web stranici objavili su cjenovnik za pružanje rafting usluga sa cijenama u rasponu 40 KM – 80 KM po osobi, te iznajmljivanje smještajnih prostora. Pored zeta Željka Mirkovića brigu o nelegalnim poslovima vodi i Andrea Rekanović, kćer Željka Mirkovića. Daljnjim istraživačkim radom, a na osnovu službene evidencije Finansijsko-informatičke agencije Federacije BiH ( https://www.fia.ba/RegistarFinansijskihIzvjestaja ) ustanovili smo da pravni subjekt UNA AQUARIUS iz Bihaća od datuma osnivanja 3. augusta 2015.godine pa do danas nije predalo niti jedan Finansijski izvještaj o poslovanju.

Ne želimo iznositi bilo kakve špekulacije o dnevnom novčanom prometu pravnog subjekta UNA AQUARIUS kojie je ostvaren pružanjem raznih turističkih usluga, no koliko god iznosio sigurno je da nije registriran u trgovačkim knjigama, da promet usluga nije prijavljen Poreskoj Upravi F BiH kroz fiskalni sistem i samim tim na taj promet nije plaćen porez na dobit ili pak PDV. Isto tako je očigledna utaja poreza na promet plaćanja usluga iznajmljivanja plovila sa posadom u vrijednosti 4100 KM za JP Nacionalni park UNA. U konačnici ovakav novac koji je ilegalno stekao pravni subjekt UNA AQUARIUS poznat je pod imenom “prljavi novac”, završavio je u džepovima pojedinca ili organizirane grupe pojedinaca.

Postavlja se niz pitanja između ostalih, da li je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove i Poreska uprava F BiH ured u Bihaću svojom indolentošću saučesnik porezne utaje i prijevare u režiji zeta i kćerke Željka Mirkovića, a koja nanijela veliku financijsku štetu kako Unsko-sanskom kantonu tako i Gradu Bihaću ? Zašto je Porezna uprava F BiH ured u Bihaću na čelu sa gospođom Mensurom Šarić zatvorila oči i uši na poreznu utaju zeta Željka Mirkovića ? Velika većina odgovornih i savjesnih poreskih obveznika koji uredno svakog mjeseca plaćaju niz državnih parafiskalnih nameta, a tako javnost Unskog - sanskog kantona i Bihaća vjerovatno nikada neće saznati i dobiti odgovore na ova pitanja, a zet i kćer Željka Mirkovića uz svesrdnu podršku Poreske uprave FBiH - ureda u Bihaću nastaviće nelegalnim aktivnostima nanošenja finansijske štete našem Kantonu i gradu Bihaću.

Iz ovoga primjera klasične poreske utaje, izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je Bosna i Hercegovina neuspješna zemlja koja se ne može izgraditi u cijelosti je istinita.

  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet
Top