All for Joomla All for Webmasters

SDP HRVATSKE vs. SDP BiH: U SDP BiH NE POSTOJI NULTA STOPA TOLERANCIJE NA FIZIČKO NASILJE !

13 June 2020
(0 ocjena)
Pročitano 306 puta

Prije nekoliko dana tačnije 7. juna 2020.godine saborski zastupnik u Hrvatskoj i predsjednik osječko-baranjskog SDP-a Domagoj Hajduković je napadnut u Osijeku. Izgred se dogodio poslijepodne, kada ga je na ulici verbalno i fizički napao Tomislav Mikulin, šef ureda Davora Bernardića. Napadnutom Hajdukoviću su u osječkom KBC-u utvrdili lakše tjelesne ozljede, a Mikulin je uhapšen i protiv njega će biti podnesena krivična prijava prijava za nanošenje tjelesne ozljede i nasilje u obitelji.

Predsjednik SDP-a Hrvatske Davorin Bernardić odmah nakog fizičkog nasilja u njegovoj stranci obratio se javnosti Republike Hrvatske i tom prilikom kazao:

“Žao mi je što se dogodilo Domagoju. Mi osuđujemo svaki oblik nasilja, a daljnje postupanje je na policiji, odnosno na institucijama.”

Nakoliko sati kasnije glavni sekretar SDP-a Hrvatske Nikša Vukas obavijestio je javnost Hrvatske da je Predsjedništvo SDP Hrvatske na hitnoj telefonskoj sjednici iz stranke izbacilo i dalo otkaz višem stručnom suradniku Tomislavu Mikulinu zbog fizičkog napada na stranačkog kolegu Domagoja Hajdukovića i tom prilikom vanrednoj konferenciji za novinare kazao:

“Jasno i glasno naglašavamo da mi u SDP-u imamo nultu stopu tolerancije na nasilje.”

U službenim prostorijama bihaćkog SDP-a prije 116 dana ili 2784 sati, tačnije 18. februara 2020.godine oko 20:00 sati predsjednik SDP Bihaća i direktor Kulturnog centra grada Bihaća Alen Zulić bez ikakvog povoda, pred svjedocima Željkom Mirkovićem, Aljošom Bobićem, Emirom Hujićem, Irmom Selimović i Eminom Štrkljević, mučkim udarcem šakom u glavu fizički napao podpredsjednika SDP-a Bihaća Admira Čavkića i nanio mu lakše tjelese povrede. "Siledžijski performans" Alena Zulića nad Admirom Čavkićem bio bi zataškan i sakriven od očiju i ušiju javnosti da našem portalu jedan od svjedoka koji je bio prisutan u vrijeme fizičkog napada nije dojavio informaciju a koju smo odmah objavili. Već narednog dana svi mediji u Bosni i Hercegovini prenijeli su našu informaciju vezanu za fizički napad na podpredsjednika SDP Bihaća Admira Čavkića.

Kada povučemo paralelu između slučaja Hajdukovića i Čavkića, zajedničko je to što su obojica fizički napadnuta i da su visokopozicionirani članovi svojih stranaka. Mnogo je različitosti i nelogičnosti u ova dva slučaja. Član SDP Hrvatske Mikulin je uhapšen i zadržan u policiji radi ispitivanja, dok Alen Zulić predsjednik SDP-a Bihaća nije bio uhapšen. Predsjedniku SDP-a Hrvatske Davorinu Bernardiću nije trebalo dugo svega jedan sat nakon fizičkog nasilja da se javno oglasi i izrazi žaljenje prema Hajdukoviću i osudi svaki oblik fizičkog nasilja. U slučaju Admira Čavkića, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić niti nakon 2784 sata nije se javno oglasio i osudio fizičko nasilništvo u svojoj stranci i izrazio žaljenje prema Čavkiću, već su u SDP BiH formirali kojekakvu komisiju koja treba da utvrdi razlog fizičkog napada na Admira Čavkića.

SDP Hrvatske, sestrinska stranka SDP BIH, u slučaju Hajdukovića nije formirala nikakvu komisiju nego je Predsjedništvo SDP-a Hrvatske samo nekoliko sati nakon fizičkog nasilja na hitnoj TELEFONSKOJ sjednici ekspresno Mikulinu uručilo otkaz sa radnog mjesta šefa kabineta SDP Hrvatske i isključilo ga iz stranke. U slučaju bihaćkog SDP-ovca Admira Čavkića nakon 116 dana kilavog i kafanskog rada komisije SDP BiH na čijem čelu je Zukan Helez, a koji pretendira da bude lider SDP BiH, donijelo je prijedlog Glavnom odboru SDP BiH da se Alen Zulić i Admir Čavkić kazne USMENOM OPOMENOM. Nasilnik i žrtva u istoj ravni, da nije žalosno bilo bi smiješno.

Prije nekoliko dana smo predsjedniku SDP-a BiH Nerminu Nikšići poslali pitanja vezano za slučaj Admira Čavkića i zamolili ga za odgovor na pitanje “Da li je u SDP BiH nulta stopa tolerancije na fizičko nasilje ?”

Odgovor nismo dobili, ponekad je i ćutanje odgovor tako da odgovor na naše pitanje upućenu Nikšiću glasi: “U SDP BiH ne postoji nulta stopa tolerancije na fizičko nasilje !”

  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Portal Bisce.ba
Top