All for Joomla All for Webmasters

(PRVI DIO): Do kada će se javnim novcem finansirati privatni informativni internet portali u Unsko-sanskom kantonu ?

27 June 2020
(0 ocjena)
Pročitano 1034 puta
  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Portal Bisce.ba

Temom finansiranja privatnih informativnih internet portala u Unsko-sanskom kantonu javnim novcem, do sada se nitko nije bavio. Razlog što se ostali informativni internet portali u Unsko-sanskom kantonu ne dotiču ove teme je taj što su godinama do laktova u vreći u kojoj je javni budžetski novac i drže se ona poznate krilatice ne treba „gristi ruku koja te hrani“.

Bisce.ba portal je jedan od rijetkih ako ne i jedini portal u Unsko-sanskom kantonu koji nikada nije a niti će ikada zavući ruku u vreću javnog, privatnog ili stranačkog novca. O problemu finansiranja privatnih informativnih internet portala zahtjevalo je dugotrajno istraživanje a koje bilo i dalje će biti bazirano isključivo na službenim podacima javnih institucija u Unsko-sanskom kantonu.

U prvom dijelu nešeg istraživanja obuhvatili smo privatne internet portale koji su financirani javnim novcem iz Budžeta USK a na osnovu “fiktivnih” projekata. Kao osnovu za naše istraživanje koristili smo Službene glasnike Unsko-sanskog kantona i službenu evidenciju Finansijsko-informatičke agenecije Federacije BiH, a koja je javno dostupna svim građanima Bosne i Hercergovine pute web stranice fia.ba U našem istraživačkom radu koristili smo i zvaničnu evidenciju to jest registar Udruženja građana u USK a koju smo službenim putem dobili od Ministarstva pravde USK.

Javni budžetski novac koji su privatni informativni internet portali u Unsko-sanskom kantonu dobili od vlasti USK određuje o kome će privatni internet informativni portali pisati pozitivno, a o kome će izvještavati u drugačijem tonu. Javna je tajna da privatni informativni portali koji pored toga što dobijaju javni novac kroz “fiktivne” projekte, isto tako političke stranke u Unsko-sanskom kantonu svoje ideje i interese vode pod krinkom oglašavanja javnih preduzeća na čijem čelu se nalazi stranački direktori a koji zakupom prostora za oglašavanje kontrolišu sadržaj i uređivačku politiku privatnih internet portala u USK. Takvi privatni Internet portali su su praktično u vlasništvu određenih političkih struktura i, naravno, ne istražuju bilo kakve negativne pojave u Unsko-sanskom kantonu. Velike sume novca podijele se zahvaljujući političkoj naklonosti privatnih internet portala tako da neka vlada USK ili vladino tijelo praktično 'kupi' šutnju određenog privatnog internet portala i pretvori ga u vlastito glasilo. Na taj način nestaju nezavisni internet portal u USK.

U službenim glasnicima Unsko-sanskom kantona za period 2009. - 2020.godina pronašli zvanične informacije za nekoliko Udruženja građana u USK koji su ujedno osnivači i urednici internet portala a dodjeljivan im je javni novac iz Budžeta USK, tako je ministar Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Dragan Polimanac, dipl.pravnik u Vladi Huseina Rošića odlukom 03-017-2429/2018 od 14.06.2018. godine dodjelio javni novac poreskih obveznika USK Udruženje za razvoj internet kulture „GP MEDIA, KRAJINA.BA“ Bihać u iznosu od 4000,00 KM.

Široke ruke u dodjeljivanju javnog novca bio je ministar Ministarstva privrede Redžo Kurbegović, dipl. manager u Vladi Hamdije Lipovače svojom Odlukom broj 03-017-3117/2013 od 25. jula 2013.godine dodjelio je Udruženju ABC iz Bihaća 2.500,00 KM, Udruženju za razvoj Internet kulture “GP media, Krajina ba.”, Bihać – 10.000 KM i Udruženju “Krupljani.ba” Portal “Krupljani. Ba” - 3.000,00 KM

Isto tako ni bivši premijer Vlade USK Hamdija Lipovača nije bio škrt u dodjelivanju javnog novca te je svojom Odlukom broj 03-017-4066/2014 od 25. juna 2014. godine u jednom danu dodjelio 18.000 KM privatnim internet portalima i to Udruženju građana “Krupljani BA” Portal “Krupljani BA’’ - 8.000 KM i Udruženje za razvoj Internet kulture „GP Media Krajina BA“ Bihać – 10.000 KM

Nakon smjene Izudina Saračevića s premijerske pozicije, njegov nasljednik Husein Rošić iskazao je simpatije preme privatnim internet portalima i svojom Odlukom broj: 03-017-1650/2017 od 1.12.2017.godine dodjelio je ABC udruženje Bihać, 2.482,00 KM i Udruženje GP-Media, Krajina.ba Bihać, 3.500,00 KM

I na koncu najškrtiji Premijer Vlade USK je Mustafa Ružnić on je svojom Odlukom Broj: 03-017-1690/2020 od 30. aprila 2020.godine dodjelio samo 1.000 KM Udruženje za razvoj Internet kulture “GP media, Krajina ba.” iz Bihaća.

Uvidom u službenu evidenciju Finansijsko – informatičke agencije Vlade F BiH u Registru finansijskih izvještaja udruženja / fondacija pronašli smo da je Udruženje za razvoj Internet kulture “GP media Krajina ba” iz Bihaća imala Prihode iz budžeta u 2017.godini u iznosu od 32.396 KM, u 2018.godinu imalo je prihode iz budžeta u iznosu 36.869 KM i u 2019.godini prihodi iz budžeta su iznosili 5.000 KM. Također Udruženje građana ABC iz Bihaća u 2019. godini ostvarili prihode iz budžeta u iznosu 18.100 KM.

Šampion u “zavljačenju ruke” u vreću budžetskog javnog novca USK je Udruženje GP-Media, Krajina.ba iz Bihaća koji su raznim Odlukama Premijera i Ministara u Vladi USK iz različitih političkih opcija (SDP, SDA, A-SDA, SBB) “zagrabili” iz vreće fantastičnih 87.765 KM. Osnivači Udruženja za razvoj Internet kulture “GP media Krajina ba” su Armin Aziraj zaposlen u javnoj kantonalnoj instituciji Direkcije za ceste USK i Mehadžić Alen zaposlen u Vladi Unsko-sanskog kantona.

U periodu 2009.-2020.godine kroz razne “fiktivne” projekte, a u svrhu “pisanja” pozitivnih i hvalospjevnih tekstova za lidere raznih političkih stranki u USK, nekolicini priveligiranih privatnih informativnih internet portala dodjeljeno je 121.841 KM javnog novca iz Budžeta USK. Za to vrijeme Javno poduzeće Radio – televizija Unsko-sanskog kantona koju financiraju poreskih obveznici USK kroz razne parafiskalne namete u posljednje tri poslovne godine posluje sa gubitkom. Tako je RTV USK u 2017.godini poslovalo sa gubitkom od 93.914 KM, u 2018.godini financijska dubioza JP RTV USK porasla je na 124.929 KM, a poslovnu 2019.godine završili su sa gubitkom od 195.866 KM.

Top