All for Joomla All for Webmasters

EKSKLUZIVNO: PODMETANJE I SPINOVANJE "TREĆERAZREDNOG" LOKALNOG PORTALA DOBILO SUDSKI EPILOG

03 July 2020
(0 ocjena)
Pročitano 1354 puta

Napominjemo da potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Nakon naše objave informacije od 18.02.2020.godine u 20:10 sati o nasilničkom ponašanju predsjednika SDP Bihaća Alena Zulića u kojem je fizički napao podpredsjednika SDP Bihaća Admira Čavkića, narednog dana (19.02.2020.godine) svi informativni mediji u Bosni i Hercegovini, a na osnovu "spina trećerazrednog" lokalnog portala, upoznali su građane BiH sa "siledžijskim" performansom Alena Zulića u službenim prostorijama SDP Bihaća.

Također su informativni mediji iz BiH prenijeli informaciju iz Ministarstva unutarnjih poslova USK koja glasi:

- U srijedu oko 18.45 sati je muškarac inicijala A. Č. (1972) prijavio osobu inicijala A. Z. (1976) zbog fizičkog napada

Nakon “siledžijskog performansa” Alen Zulić u izjavi za jedan sarajevski medij tvrdio je da je to sve laž i kazao sljedeće:

- Riječ je klasičnom podmetanju jednog trećerazrednog lokalnog portala i spinovanju u funkciji politike. SDP Bihać ovih dana se sprema za naredni lokalne izbore i ovdje se više radi o strahu politčkih protivnika od nas uoči izbora koji dolaze.

Redakcija našeg portala je 17. juna 2020.godine uputila je službeni dopis Kantonalnom tužilaštvu USK u kojem smo tražili sljedeću informaciju:

Da li je Kantonalno tuzilastvo pokrenulo i zavrsilo istrazne radnje i predlozilo podizanje optuznice protiv Alena Zulica, predsjednika GO SDP Bihaca u slucaju fizickog napada na podpredsjednika SDP GO Bihaca Admira Cavkica ?

Nakon 19 dana dobili smo službeni odgovor od strane Kantonalnog tužilaštva USK a koji potpisuje glasnovornica ove institucije Irena Marjanović:

Poštovani,

U vezi Vašeg upita Vam dostavljam informaciju da je Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona provelo istragu o konkretnom djelu i dana 13.04.2020. godine podiglo optužnicu protiv Zulić Alena zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo Laka tjelesna ozljeda iz člana 173. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH na štetu Čavkić Admira. Predmetna optužnica je potvrđena rješenjem Općinskog suda u Bihaću dana 04.06.2020. godine.

Kantonalno tužilaštvo USK Bihać Vas napominje da potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

Provjerom u Krivičnom zakonu Federacije BiH (Službene novine Federacije BiH broj 36/03) krivično djelo za koje je osumnjičen bivši predsjednik GO SDP Bihaća predviđena je novčana kazna ili kazna zatvorom do jedne godine.

Član 173

Lahka tjelesna ozljeda

(1) Ko drugog lahko tjelesno ozlijedi ili mu zdravlje lahko naruši, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

(2) Ko krivično djelo iz stava 1. ovog člana učini prema bračnom partneru ili osobi s kojom živi u izvanbračnoj zajednici ili roditelju svog djeteta s kojime ne živi u zajednici, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

(3) Sud može učinitelju krivičnog djela iz stava 1. ovog člana izreći sudsku opomenu ako je učinitelj bio izazvan nepristojnim ili grubim ponašanjem oštećenog.

  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet
Top