All for Joomla All for Webmasters

ZA KOJI LOBI RADI MINISTRICA ĆEMALOVIĆ Ukidanjem geografskog i demografskog kriterija mimo evropske i prakse u FBiH, njena inicijativa uvodi kaos u ovu oblast zdravstva!?

22 July 2020
(0 ocjena)
Pročitano 587 puta

Ministrica zdravstva i socijalne politike Unsko-sanskog kantona (USK) dr. Nermina Ćemalović (SDP) tvorac je inicijative kojom bi se uništio dosadašnji farmaceutski sistem koji djeluje kao sastavni dio zdravstvenog sistema Federacije BiH.

Ovaj sistem gradi se od 2012.godine u sklopu aktivnosti Ministarstva zdravstva FBiH.

Krajiška ministrica međutim pokrenula je inicijativu da se ukinu demografski i geografski kriteriji iz federalnog Pravilnika koji reguliše način osnivanja i otvaranja apoteka.

Ukidanjem ovih kriterija svaki kantonalni ministar zdravstva mogao bi da da saglasnost za otvaranje apoteka na bilo kojem mjestu.

Kaos u ovoj oblasti bio bi potpun.

Uklanjanjem pomenutih kriterija i stvaranjem kaotične situacije takvim pristupom bi mogli u perspektivi imati pijačne police za prodaju lijekova.

Šta samoinicijativno radi krajiška ministrica zdravstva, vjerovatno pojma nemaju ni premijer Mustafa Ružnić niti njegovi ostali ministri. Koliko god to bila “stvar” ministrice i njenog resora, ne bi bilo loše da se premijer i ministri upitaju otkud jedna antievropska inicijativa koju je potpisala ministrica Ćemalović.

Sve evropske države sa izuzetkom Srbije i entiteta Republike Srpske imaju ugrađane demografske i geografske kriterije kod osnivanja apoteka.

Ovim kriterijima se osigurava održivost apoteka i samim tim kvaliteta farmaceutske usluge, osigurava se pokrivenost teritorije i obim farmaceutskih usluga i u ruralnim i zabačenim područjima. Istovremeno, studije su pokazale da nema korelacije između ukidanja kriterija i smanjenja cijena.

Stoga se opravdano postavlja pitanje kojih lobističkih struktura je dio ministrica zdravstva u Vladi USK dr. Nermina Ćemalović kada od Federalnog ministarstva traži ukidanje pomenutih kriterija.

Federalna komora farmaceuta već je najavila sve oblike pravne bitke protiv ovog nasrtaja na farmaceutsku djelatnost.

Ministrica Ćemalović odranije “lovi u mutnom” kada je riječ o apotekama , pa je u martu izdala saglasnost za otvaranja apoteke u mjesnoj zajednici Stijena, grad Cazin.

Ćemalović je upravo prekršila pomenuta dva kriterija iz federalnog Pravilnika, demografski i geografski.

Zbog ovog nezakonitog čina protiv nje je upućena krivična prijava nadležnom tužiocu.

Velike obaveze ministrice i njenih timova oko pandemije korone virusa i migrantske krize nisu je omele da federalnom ministru

Vjekoslavu Mandiću uputi jednu poprilično stupidnu i lobističku inicijativu. Iz Federalne komore farmaceuta upozoravaju da ovakve inicijative imaju za cilj “guranje” određenih lobija koji bi damping cijenama na farmaceutskom tržištu unijele razdor u jednu uređenu oblast zdravstvenog sistema.

Top