All for Joomla All for Webmasters

DA LI SE SPREMA IZBORNA KRAĐA NA BIRAČKOM MJESTU CENTAR 2 U BIHAĆU ?

14 November 2020
(2 ocjena)
Pročitano 958 puta
  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet

Izraz „izborni inženjering“ odnosi se na skriveno planiranje i programiranje izbornih rezultata tako da oni ispadnu što povoljniji za onoga koji ih planira i ostvaruje polugama kojima raspolaže.

Za izborni inženjering se kaže da je sofisticirani oblik izborne manipulacije koji se koristi u predizbornoj fazi.

Izborni inženjering, ili preciznije, prekrajanje volje birača, izborna krađa je priča koja ni na ovim lokalnim izborima neće gubiti na svojoj jakosti. Naprotiv. Puno je indikacija da bi mogla biti i beskrupuloznija od svih dosadašnjih.

Jedan od nagovještaja da bi moglo doći do izborne krađe, a u korist antistranke POMAK, na biračkom mjestu broj 003A005 Centar 2 Mjesna zajednica Centar u gradu Bihaću. Naime, predsjednik biračkog odbora na ovom biračkom mjestu je Senad Selimović, imenovan od strane Gradske izborne komisije Grada Bihaća, a koji je u javnom medijskom prostoru putem društvenih mreža otvoreno preferirao nekoliko kandidata antistranke POMAK Bihać.

Predsjednik biračkog odbora Senad Selimović favorizirao je kanditate POMAK Bihać sa sljedećim riječima:

Almir Budimlic moj brat sa kojim uvijek u dobru uvijek u rješenju svega što se u datom momentu trebalo napraviti.

Silvana Behic komšija, mlada, lijepa, školovana i ambiciozna, žene u životu neizostavan su subjekt, tako i u politici.

Adis Dizdarić moj brat sa kojim sam sve. Osoba sa kojom ste sigurni u svim segmentima u koje uključite njegovo prisustvo!

Edin Moranjkic moj brat koji je rođen za lidera, rođen da bude istaknut, brat koji zna sta želi i u tome je istrajan i predan!

Šuhret Fazlić kao krov kuće, osoba dostojna riječi GRADONAČELNIK u svim segmentima!

Ovakav vid javnog istupanja predsjednika biračkog odbora Senada Selimovća je flagrantno kršenja Izbornog zakona BiH, konkretno člana 2.1. koji kaže:

Član 2.1

Organi nadležni za provedbu izbora su izborne komisije i birački odbori.
Izborne komisije i birački odbori nezavisni su i nepristrasni u svom radu. Član izborne komisije ili biračkog odbora neće učestvovati u donošenju odluke kada taj član ili član njegove uže porodice ima lični ili finansijski interes, ili ako postoji drugi sukob interesa, koji može dovesti u sumnju njegovu sposobnost da djeluje nepristrasno. Članovima uže porodice smatraju se članovi porodice u smislu člana 14.7 ovog zakona.

Svi organi vlasti na svim nivoima i dužnosnici u Bosni i Hercegovini i ambasadama i konzulatima Bosne i Hercegovine obavezni su pomagati organima nadležnim za provedbu izbora.

Top