All for Joomla All for Webmasters

(1.DIO): Premijer Vlade USK iznosi laži, proizvodi paniku, plaši građane USK pa zbraja zaradu i korist! Pročitajte službene podatke MUP-a USK.

11 January 2021
(6 ocjena)
Pročitano 1960 puta
  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet

Šta je pozadina stalnog održavanja atmosfere panike, straha i plašenja građana Unsko-sanskog kantona povodom humanitarne migrantske krize a koju u posljednje vrijeme proizvodi premijer Vlade USK Mustafa Ružnići (A-SDA) ?

U intervju datoj komercijalnoj televiziji FACE TV, petak 8. januara 2021.godine, Mustafa Ružnić je širenjem panike i straha i iznosenjem lažnih podataka želio privućni pažnju javnosti u Bosni i Hercegovini pa i šire što je i strategija kojom se služi njegova politička kriminalna organizacija A-SDA i politički koalicijski partneri A-SDA u USK. Širenjem lažnih informacija premijer Vlade USK Mustafa Ružnić želio je u negativnom kontekstu privući pažnju na novonastalu migrantsku i humantirnu krizu u Unsko-sanskom kantonu. Stoga je strah i panika koju Mustafa Ružnić posijao među građanima USK razumljiva, tim više ako je riječ o situaciji u kojoj postoji visok stepen neizvjesnosti i netranspertnosti informacijama. Premijer Vlade USK shvatio je da se lažne informacije bolje prodaju od tačnih u slučaju migrantske krize.

U dijeli intervuja datom za FACE TV u kojem govori o ponašanju migranata na području Bihaća i Velike Kladuše, a sa ciljem proizvodnje straha i neizvjesnosti iznio je zapanjajuću laž.

Šta smo dobili ? Dobili smo preko 3000 djela, od najtežih krivičnih djela kada su migranti silovali djevojčice s posebnim potrebama, teških krađa, razbojništva, pokušaja ubistava, ubistva. Danas naša djecaju gledaju kako se migranti međusobno obračunavaju, ubijaju. Na stotite i stotine, provala. Na stotine i stotine paljevina.
Šta se dešava ? Ti zloglasni kampovi BIRA i MIRAL postaju bombe u centru grada, u centru općine Velika Kladuša i grada Bihaća. Sve u krugu od kilometar i pol je uništeno. Svaka bašta, sve su kuće provaljene.

Iznošenjem ovih laži premijer Vlade USK je prenapuhavanjem navedenih pojava izvan njenih stvarnih proporcija u odnosu na službene statitističke podatke pojednih krivičnih djela od strane migranata na području Bihaća i Velike Kladuše ima samo jedan cilj: sistematsko proizvođenje straha i panike. Nažalost u proizvodnji panike i straha uključeni su i pojedini mediji sa područja Unsko-sanskog kantona koji imaju interes da se širenju straha i panike vezano za migrantsku krizu da veća pažnja a medijima više novca. Iznošenjem lažnih tvrdnji premijer Vlade USK želi prvenstveno kriminalnu političku organizaciju A-SDA pa i lično sebe nametnutni kao osobu koja će riješiti migrantsku krizu, a institucije države Bosne i Hercegovine proglasiti nesposobnim i nekompetentim te Odluke državnih institucija BiH nazivati nezakonitim i suludim.

Premijer Valde USK je manipuliranje brojevima proizveo strah i paniku među stanovništvom Bihaća i Velike Kladuše zbog migrantskog kriminala, a koji je prisutan u današnjoj Europi, no prije toga je premijer Vlade USK morao dokazati jesu li migranti više „kriminogeni“ od drugih osoba u Unsko-sanskom kantonu.
Sve lažne informacije koje iznio premijer Vlade USK pobijamo službenim i zvaničnim podacima Ministarstva unutarnjih poslova USK za godine 2018. 2019. i 2020. koje smo službeno dobili 11. januara 20201.godine.


2018.godina

U 2018 godini policijski službenici Uprave policije MUP USK su evidentirali 77 krivičnih djela koja su počinili stranci - migranti (1 KD „ubistvo", 3 KD „ubistvo u pokušaju", 1 KD „nanošenje TTP", 2 KD „nanošenje LTP", 1 KD „učestvovanje u tuči", 2 KD „ugrožavanje sigurnosti", 7 KD „narušavanje nepovredivosti doma", 2 KD „silovanje", 1 KD „silovanje u pokušaju", 2 KD „bludne radnje", 1 KD „nasilje u porodici", 1 KD „neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga", 1 KD „razbojništva", 14 KD „teška krađa", 26 KD „krađa", 5 KD „oštećenje tuđe stvari", 2 KD „oduzimanje tuđe pokretnine", 2 KD „napad na ovlašteno službeo lice", 2 KD „nasilničko ponašanje" i 1 KD „krivotvorenje isprave"), za ova krivična djela prijavljeno je 86 stranaca-migranta (84 zadržana u prostorijama za zadržavanje).

U evidentirana 42 slučaja narušavanja javnog reda i mira migranti su počinili 62 prekršaja (Zakon o JRiM, prekršaji po općinskim odlukama i prekršaje iz ostalih propisa) i to tuča-fizički napad-12, vika,galama,drsko ponašanje-15, naročito drsko ponašanje-11, uživanje droga na javnom mjestu-2, prosjačenje/skitnja-4, nepostupanje po naredbi OSL-3, upotreba lažnih ličnih dokumenata-1, konzumiranje alkohola na javnom mjestu-3, neovlašten ulazak u tuđe dvorište-9, ometanje učesnika u saobraćaju-1 i nošenje predmeta podesenih za nanošenje povreda-1. Za počinjene prekršaje prijavljen je 71 migrant, a za 49 stranaca-migranata određene su mjere pritvora.
Policijski službenicu su također evidentirali i 711 ostalih događaja-incidenata u koje su bili uključeni migranti.

2019.godina

U 2019 godini policijski službenici Uprave policije MUP USK su evidentirali 205 krivičnih djela koja su počinili migranti (1 KD „ubistvo", 4 KD „ubistvo u pokušaju", 2 KD „nanošenje TTP", 5 KD „nanošenje LTP", 1 KD „učestvovanje u tuči", 2 KD „ugrožavanje sigurnosti", 11 KD „narušavanje nepovredivosti doma", 1 KD „nasilje u porodici", 7 KD „posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga", 3 KD „neovlaštena proizvodnaj i stavljanje u promet opojnih droga", 5 KD „razbojništvo", 43 KD „teška krađa", 63 KD „krađa", 31 KD „oštećenje tuđe stvari", 12 KD „oduzimanje tuđe pokretnine",, 4 KD „napad na OSL", 2 KD „nasilničko ponašanje", 2 KD „izazivanje opće opasnosti", 3 KD „paljevina", 2 KD „skidanje službenog pečata ili znaka" i 1 KD „sprečavanje službene osobe u vršenju poslova sigurnosti"), za ova krivična djela prijavljeno je 237 migranata, gdje su 222 lica zadržana u prostoriji za zadržavanje (za 66 lica izrečne su mjere protjerivanja). U odnosu na 2018.godinu (77 KD) broj krivičnih djela je povećan za 128 KD ili 100 % (166 %).

U evidentirana 107 slučaja narušavanja javnog reda i mira migranti su počinili 175 prekršaja (Zakon o JRiM, prekršaji po općinskim odlukama i prekršaje iz ostalih propisa) i to tuča-fizički napad-33, vika,galama,drsko ponašanje-12, naročito drsko ponašanje-16, uživanje droga na javnom mjestu-6, prosjačenje/skitnja-15, nepostupanje po naredbi OSL-2, konzumiranje alkohola na javnom mjestu-3, neovlašteno zalaženje i zadržavanje u napuštenim privatnim i državnim objektima-72, nošenje predmeta podesnih za nanošenje povreda-1, izazivanje osjećaja ugroženosti-7, učestovanje u tuči-5, vršenje nužde na javnom mjestu-1 i propuštanje dužnog staranja nad maloljetnikom-1. Za počinjene prekršaje prijavljeno je 269 migranata, za 87 migranata određene su mjere pritvora, za 7 lica su izrečene mjere protjerivanja. U Bihaću su sva lica predata Terenskom uredu za strance. Policijski službenicu su također evidentirali i 963 ostala događaja-incidenta.

2020.godina

U 2020 godine službenici Uprave policije MUP USK su evidentirali 73 krivična djela koja su počinili migranti (3 KD „Ubistvo", 2 KD „Ubistvo u pokušaju", 1 KD „Nanošenje TTP", 3 KD „Nanošenje LTP", 2 KD „Silovanje", 2 KD „Nasilničko ponašanje", 2 KD „narušavanje nepovredivosti doma", 6 KD „posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga", 5 KD „neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga", 14 KD „teška krađa", 8 KD „krađa", 3 KD „razbojnička krađa", 5 KD „razbojništvo", 4 KD „oštećenje tuđe stvari", 1 KD „napad na ovlašteno službeno lice", 2 KD „skidanje službenog pečata ili znaka" , 3 KD “Paljevina“, 1 KD „Organiziranje otpora", 1 KD „Oduzimanje tuđe pokretnine“, 1 KD „Izazivanje opće opasnosti“ i 1 KD „Nasilje u porodici". Za ova krivična djela prijavljeno je 62 migranta ( 59 zadržano u prostorijama za zadržavanje), a 28 lica je predato Kantonalnom tužilaštvu Bihać.

U promatranom periodu migranti su počinili 66 slučaja narušavanja javnog reda i mira, gdje je počinjeno 86 prekršaja (73 prekršaja prema BiH građanima i 13 prekršaja migrant prema migrantu).

U evidentiranih 56 slučaja narušavanja javnog reda i mira migranti su prema BiH građanima počinili 73 prekršaja (Zakon o JRiM, prekršaji po općinskim odlukama i prekršaje iz ostalih propisa) i to tuča-fizički napad-14, vika, galama, drsko ponašanje-14, naročito drsko ponašanje-11, ugrožavanje drugog prijetnjom-5, uživanje droga na javnom mjestu-8, prosjačenje/skitnja-4, nepostupanje po naredbi OSL-5, konzumiranje alkohola na javnom mjestu-1, neovlašten ulazak u tuđe dvorište-7, izazivanje osjećaja ugroženosti-1, učestvovanje u tuči-1, ko na javnom mjestu nosi gasno ili plinsko sredstvo koje je podešeno da drugog povrijedi ili na bilo koji način izazove uznemirenost građana-1 i zabrana nošenje oružja na javnom mjestu-1. Za počinjene prekršaje prijavljena su 93 migranta (45 zadržano u prostorijama za zadržavanje).

Evidentirano je i 10 slučaja narušavanja javnog reda i mira od strane migranata prema migrantima gdje je počinjeno 13 prekršaja (Zakon o JRiM, prekršaji po općinskim odlukama i prekršaje iz ostalih propisa) i to tuča-fizički napad-5, vika,galama,drsko ponašanje-1, naročito drsko ponašanje-3, učestvovanje u tuči-3 i uživanje opojnih droga na javnom mjestu-1). Za počinjene prekršaje prijavljena su 32 migranta, od kojih je 11 zadržano u prostoriji za zadržavanje.
U 2020 godini evidentirana su i 1082 ostala događaja-incidenata u koja su bili uključeni migranti.

Top