All for Joomla All for Webmasters

Sanela Prašović Gadžo: Konaković je dijelio 600.000 KM kako mu je ćeif, neka pokaže predračun za helikopter od 27 miliona KM

14 December 2019
(0 ocjena)
Pročitano 611 puta

Zastupnica SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Sanela Prašović Gadžo oglasila se na svom Facebook profilu nakon što su je, kako je napisala, nazvali “ekspert za helikoptere” te uputili niz uvreda.

Njen status prenosimo u cjelosti:

Trudim se da ne odgovaram na uvrede kada su mi upućene zato što mislim drugačije ili imam drugačija politička stajalista.

No, kako sam opet direktno i ironično prozvana kao “expert za helikoptere” u vrlo ružnom i potcjenjivačkom kontekstu, osjećam potrebu da ovdje napišem nekoliko osobnih stajališta.

Dakle, nije potrebno biti expert za nešto da bi se provjerila realna, tržišna cijena nečega.

Uvijek sam iskreno govorila u javnosti i borila se za bolji život građana. Ukazivala na nepravilnosti. Jedna od nepravilnosti bila je i namjera Vlade Kantona Sarajevo da kupe helikopter po puno većoj cijeni od tržišne.

Da li je ispravno kupiti helikopter od 27 miliona KM ako se može nabaviti za 6 miliona KM? Naravno da nije. Da li sam kriva ja sto sam pronašla i objavila cijenu argumentiranim primjerom ili sto su oni napisali i rekli da košta puno, puno, puno više?

Uvrede za mene, SBB i gospodina Fahrudina Radončića, potcjenjivanje i prozivanje da to sto ukazujemo na nezakonitosti su “mafijaski potezi” zapravo najbolje opisuju poteze onih koji mjesecima unatrag poduzimaju aktivnosti suprotno važećim zakonima.

Zato ovim putem pozivam Dinu Konakovića da ako nije imao namjeru netransparentno potrošiti viđe od 20 miliona maraka neka izađe pred javnost i objasni koje je to “strane experte” a kaže da ih ima šest, angažovao da utvrde cijenu helikoptera od 27 miliona maraka?

Imena, prezimena, stručnost. I neka javnosti, građanima Kantona Sarajevo pokaže specifikaciju helikoptera, predračun ili ponude sa tipom, godinom proizvodnje i cijenom. Pozivam da pokažu konkretne ponude ili predračune na kojima piše cijena 27 miliona. I znam da ih neće pokazati javnosti nego će nastaviti da vrijeđaju one koji ne dozvoljavaju krađu novca građana Bosne i Hercegovine.

Kada predsjednik kantonalne skupštine sebi odredi budžet gotovo 600.000 KM i onda taj budžet dijeli kako mu je ćeif i kao da je to njegov privatni novac a ne novac svih građana Kantona Sarajevo, onda to prosto nije ispravno.

Dati 100.000 KM imamu, radikalnom efendiji Išeriću za stan je, ako baš hoćete, krivično djelo. Koji su to kriteriji bili pa je Išerić izdominirao i zadovoljio? Njegovo političko djelovanje i besjedenje kada je vrijeđao brutalno Radončića i SDA poručivao da ne smije s njim? Da li je za sve svoje govore i pisanja u predizborna vremena isplata od 100.000 iz budžeta za njegove osobne, privatne potrebe bila nagrada? Očito da jeste. I braniti to sada pričom da je iznos uplaćen IZ je neozbiljno jer je poznato da je novac otišao za Išerićev stan.

No, neka Tužiteljstvo KS to utvrdi.

Ili, Tužiteljstvo KS treba provjeriti i po kojem Zakonu ministar MUP-a KS Admir Katica prima dodatak 30 posto na platu kao policajac s ovlaštenjima iako ih po Zakonu nema. Oglušio se ministar Katica i na konkretno mišljenje revizora koji su mu napisali u svom nalazu da je primanje tih dodatnih finansijskih sredstava na platu nezakonito.

Ili, izadje premijer Forto i javno izjavi da gledaju da problem izgradnje Prve transverzale riješe uplatom odštete firmi Penny Plus za uklanjanje njihovih nezakonito izgrađenih objekata. I onda kada ja na to ukažem javno jer je SBB spriječio isplatu iz budžeta 10 miliona KM novca naših građana, meni se poručuje i piše da sam rekla neistinu?! Zašto? Zato sto šam podsjetila građane na Fortine izjave?

Imala je vlada KS mnogo pogrešnih koraka.

Sjećate li se situacije oko izbora komesara?

Vi dragi građani ne znate da su dva člana Nezavisnog odbora svjesno dala najlošiju ocjenu drugom kandidatu koji je mogao proći i ispunjavao sve uslove.

Ministar MUP-a Katica se hvalio kako imaju potpuno “izvan političkih utjecaja” izbor komesara pri tom krijući da je supruga jednog člana Nezavisnog odbora član Glavnog odbora jedne stranke ljevice iz šestorke. Kada joj je muž progurao Selimovića za komesara, politički angažovanu suprugu je Vlada KS imenovala za članicu UO KCUS!

I tu je SBB džentlmentski šutio iako smo znali i za dogovorene ocjene i za namještanje.

I toliko o nezavisnosti odbora za izbor komesara Kantona Sarajevo.

Dalje, priča o videonadzoru. Sasvim je ok da se postave kamere. Ali nije ok da ih postavlja “jaranska firma” kao što nije ok da odjel administracije i ministar koji nema operativne nadležnosti prisvoje rad odjela videonadzora. Zašto? Pa taj je odjel i prije postojao u MUP-u KS i pripadao Saobraćajnoj policiji. Osobno poznajem osobe koje su tu radile. Samo policijski službenici s operativnim nadležnostima ili ovlaštenjima mogu raditi u odjelu videonadzora jer oni mogu djelovati ako uoče neko krivično djelo ili prekršaj ili osobu koja je počinitelj krivičnog djela. Administacija nema operativne nadležnosti i ovlaštenja pa stoga Katicina kontrola i politizacija tog dijela posla nije ispravna.

Sad mi evo pade na pamet i ta prica da ambasade SAD i Velike Britanije podrzavaju Fortinu vladu.

I ok. Medjutim koliko se sjecam, ja sam, kao clanica Komisije za sigurnost zatrazila da se odrzi i osigura Parada ponosa kada su ministar Katica i njegov Narod i pravda izjavljivali i pozivali da prajda ne bude u Sarajevu. U toku parade ponosa celnik Naroda i pravde je otisao iz Sarajeva i njegova stranka i on nisu podrzali postovanje ljudskih prava. Za njih, dio LGBT populacije, nasih gradjana, ne treba imati nikakva prava. Prevedeno, tresnuli su samar mnogobrojnim ambasadama koje su podrzale paradu, medju njima i americkoj i britanskoj.

Nikakvi trkaci okolo koji prenose neistine nekim ambasadorima o SBB, meni ili predsjedniku Fahrudinu Radoncicu ne mogu izbrisati ono sto se uistinu dogadjalo. Ili sve ono sto je nezakonito radjeno u zadnjih godinu dana.

Hocete li jos?

Predsjednik skupstine je naredjivao ministrici obrazovanja da sklopi unosan posao od 500.000 KM sa IT firmom osoba koje su mu poznate i koje je predstavio ministrici. Kad je ona odbila da to ucini, na nju je krenula hajka.

Spomenimo onda i izmjene Zakona o policijskim sluzbenicima i Pravilnika... sve u stilu: ovima koji ne ispunjavaju sadasnje uvjete za vece cinove, to cemo omoguciti pa cemo ih imenovat na pozicije i uvest potpunu kontrolu. Politicku naravno. I sve to ignorirajuci provedenu reformu policije.

Mogla bih ovdje jos mnogo toga napisati. No, pristojnost i poznavanje pravila politicke komunikacije me upozoravaju da stanem. Dosta je.

I dopustite mi na kraju, brutalne uvrede koje smo slusali ovih dana na racun SBB-a, predsjednika Fahrudina Radoncica i evo i mene, nista ne znace. Hvala clanovima Naroda i pravde ( sad vec bivsim ) koji su mi se javili jer ih je bilo sramota zbog rijeci clanova njihove stranke. Veliko hvala i onim clanovima NiP koji su sada potpisali za SBB.

Hvala i svima vama na porukama podrske meni osobno i predsjedniku Radoncicu i SBB-u.

Ispred nas je mnogo posla. Mi se bavimo tim.

Nane su “vaskrsnule” i ta je prica zavrsena.

Kukanje i plakanje koje slusamo i gledamo od politickih neistomisljenika i prozivanje SBB, SDA i DF zbog toga sto su izgubili vlast je ocajnicki potez onih koji su svojim postupcima ucinili sve da ih pamtimo po krsenju zakona i pokusajima da uzmu na brutalan nacin novac nasih gradjana.

Nije im proslo. Treba dostojanstveno otici bez plakanja. Politicku komunikaciju treba nauciti. Uostalom, kukanje, jadikovanje, plakanje i nisko vrijedjanje je za slabice.

Prije 2 mjeseca sam operisala rak, cijelu godinu se mucim s Lajmskom bolesti i uzasnim bolovima ali niti sam plakala, niti kukala. Treba znati biti jak. Nije to za svakoga.

Zelim vam sve najbolje u godini ispred nas.

  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal AVAZ.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet
Top