All for Joomla All for Webmasters

(PRILOG FOTO) - SRAMOTNO: Novo bogaćenje farmaceuta i ekstremno siromašenje građana BiH. Otkrivamo kolika je realna cijena lijeka protiv COVID-19 Favira (Favipiravir)

30 October 2020
(0 ocjena)
Pročitano 437 puta
  • Izvor fotografija u sklopu članka: Portal Bisce.ba
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet

Epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini izmiče kontroli i mnogi se koncentrišu kako da ovom tešku epidemiološku situaciju za enormno bogaćenje preko leđa siromašnih građana Bosne i Hercegovine.

Tokom dana odjekulna je vijest da je u glavni bh. grad stigao je turski lijek Favira (Favipiravir), koji se pokazao učinkovitim u borbi protiv infekcije koronavirusom. Turske tablete Favira koriste se u slučajevima virusnih infekcija, a kako su pokazale nove studije, a potvrdili su i ljekari, kod trenutno aktuelne COVID infekcije daje pozitivne efekte, olakšava simptome i sprečava razvoj bolest kao i njenu dužinu trajanja.

Tom prilikom za Dnevni Avaz, Dijana Rokvić je kazala: Lijek je već u apotekama i na raspolaganju je našim sugrađanima, pacijentima. Izdaje se na osnovu recepta i nije u slobodnoj prodaji. Znači, svaki pacijent kojem bude potreban morat će imati preporuku ljekara. Cijena je 298 KM i u pitanju je pakovanje od 40 tableta koje je dovoljno za pet dana, koliko i predviđa terapija koja se uključi na vrijeme.

Nije više velika tajna da je farmaceutska industrija jedna od najmoćnijih u svijetu; da uz ogroman kapital koji već posjeduje, zarađuje sve više, ali i da se na svom putu bogaćenja i osvajanja još veće moći koristi i raznim prljavim metodama. Trudi se da jeftini, a djelotvorni lijekovi ne dođu do onih kojima su potrebni, te da uguše sve konkurente koji bi pokazali bar malo i socijalnih namjera.

Bisce.ba istraživalo je i pokušalo pronaći cijene Favira (Favipiravir) na svjetskom tržištu. Tako smo na B2B portalu IndiaMart pronašli nekoliko proizvađača lijekova iz Indije koji proizvode i prodaju tablete za liječenje COVID-19 Favipiravir.

Farmaceutska kompanija Genexe Global Farmacy Private Limited prodaje lijek Favipiravir 200 MG Favivir Tablets, Prescription, Mild Covid19, pakovanje 10 tableta po cijeni 13.28 KM, a kod kompanija Dolphin Pharmaceutical Limited i Glenmark Pharmaceuticals pakovanje od 34 tablete Fabiflu 200 mg Favipiravir Tablet, 1 X 34 Tablets, Prescription cijena iznosi 51.81 KM. Farmaceutske kompanije koje smo pronašli na B2B portalu Indiamart pomenute lijekove mogu da izvoze za Bosnu i Hercegovinu.

Cijena jedne tablete turskog proizvođača lijeka Favipiravir 200 mg košta 7.5 KM, a koja se po svemu vidjenom na B2B portal IndiaMart ni po čemu ne razlikuje od tableta Favipiravir 200 MG Favivir proizvođača iz Indije čija cijena iznosi 1.68 KM za jednu tabletu.

Nažalost, rascjep između bogatih i siromašnih građana Bosne i Hercegvoine još više se produbljuje, te postavlja pitanje koliko građana naše države može izdvojiti 300 KM za 40 tableta da bi se izliječilo od virusa COVID-19. Sve ovo zbunjuje pacijente i oni više ne znaju kome vjerovati. Ali oni su bolesni, moraju nekoga poslušati. I to brzo! I šta mislite, koga će poslušati: doktora, ili nekoga drugog? Ipak, doktora! A doktori smiju propisati – zna se koje lijekove. Tako se krug zatvara. Na pacijentima je da smisle novi izlaz, ili da se pokore.

Top