All for Joomla All for Webmasters

Diler izgubio 53,6 miliona eura u bitcoinima na zaista baksuzan način

26 February 2020
(0 ocjena)
Pročitano 1443 puta
  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Agencijske vijesti
  • Izvor naslovne fotografije: Internet

Između 2011. i 2012. Clifton Collins kupio je 6000 bitcoina koristeći novac koji je zaradio od uzgoja i prodaje marihuane, prenosi The Irish Times.

U to vrijeme je cijena kripto valute bila između 4 i 6 dolara. Danas vrijedi 9700 dolara. Ipak Collins, koji ima 49 godina, neće moći uživati ​​u blagodatima svog bogatstva jer je vlasnik stana u kojem je živio slučajno bacio komad papira na kojem su bili šifre.

Collins je uhapšen 2017. zbog uzgoja i prodaje marihuane i nakon suđenja dobio je pet godina zatvora. Dok je živio kao stanar, vlasnik je mnoge stvari poslao na lokalno odlagalište dok je čistio svoju sobu. Jedan od njih bio je držač za štap, u njemu se nalazio komad papira sa bitcoin kodovima u vrijednosti 53,6 miliona eura (58 miliona dolara).

Kripto valute se kupuju putem takozvanih kripto valuta. Jednom kada kupite bitcoin, kripto valuta vam dodjeljuje kôd kojem trebate pristupiti. Svako ko primi ovaj kod može pristupiti i potencijalno ukrasti kriptovalute, pa se kupci obično potiču da sakriju svoje kodove negdje na sigurnom.

Collins je 2017. podijelio svojih 6000 bitcoina na 12 računa kako bi se zaštitio od gubitka svoje kripto valute, izvještava The Irish Times. Isprintao je kodove na komad papira i ubacio ih u navedeni držač štapa.

Kao što se na kraju ispostavilo, Collins ne bi mogao unovčiti ni bitcoine, čak i ako se kod papira ne bi izgubio na smeću. Irski biro za kriminalnu imovinu zaplijenio je kripto valutu zato što je financirana nezakonitim aktivnostima, piše Irish Times.

Collins nije jedini koji je posljednjih godina izgubio bogatstvo u cryptocurrency. Muškarac u Velikoj Britaniji slučajno je bacio tvrdi disk u kojem je bilo pohranjeno šifre vrijedne 127 milijuna dolara.

Gerald Cotten, vlasnik kanadske razmjene kriptovaluta, umro je u prosincu 2018. godine, ostavljajući za sobom 190 milijuna dolara kripto valute, za koju je sam imao lozinku.

Top