All for Joomla All for Webmasters

UŽARENO U BIHAĆKOM SDP-u

23 March 2019
(26 ocjena)
Pročitano 2570 puta

Na posljednjoj sjednici glavnog odbora SDP BiH donešena je Odluka da se unutarstranački izbori održe 25. maja 2019. godine.

Na unutarstranačkim izborima bihaćki SDP-ovci birat će novog novog Predsjednika SDP-e Bihaća. Kako doznajemo, atmosfera u Krupskoj bb u Bihaću odavno odiše nezadovoljstvom velikog broja članova. To ne čudi jer, nakon poraza bihaćkog SDP-a na općim izborima. Bihaćki SDP prvi put u historji svog političkog djelovanja ima samo jednog poslanika u Skupštini USK, što pojedini članovi bihaćkog SDP-a iz "stare garde" ne mogu tek tako zaboraviti i oprostiti aktualnoj predsjednici SDP-e Bihać Fatki Kulenović.

Za sada nema službenih kandidata za preuzimanje čela bihaćkog SDP-a. BisceBa portal, od provjerenog izvora iz bihaćkog SDP-a, dobio je informaciju da će svoju kandidaturu istaknuti nekoliko kandidata iz bihaćkog SDP-a. U utrku za vodeću poziciju bihaćkog SDP-a, iako još neslužbeno, ulaze aktualna predsjednica SDP-a Bihać Fatka Kulenović, Amarildo Mulić (direktor NP UNA), Alen Zulić (direktor kulturnog centra Bihać), Adnan Habibija (vijećnik u gradskom Vijeću Bihaća).

Fatka Kulenović već se politički profilirala kroz aktualnu funkciju Predsjednice SDP-a Bihać. Časna je to Bišćanka, obrazovana, velikog iskustva, koja sigurno ne bi nikoga izbacivala ili stranku dodatno dijelila. U odlučujućim trenucima često je pokazala da ima muda da se odlučno suprostavi aristokratama u bihaćkom SDP-u, a naračito lovačko-farmerskom lobiju. Reizbor Fatke Kulenović na aktualnu poziciju biti će skoro pa nemoguća misija zbog otvorenog rata sa Željkom Mirkovićem koji Fatku Kulenović okrivljuje za loš izborni rezultat i njenu odluku da bude tek na sedmom mjestu na listi za Skupštinu USK.

U posljednje vrijeme mlađahni Adnan Habibija stekao je popriličnu popularnost među bihaćkim ljevičarima upuštujaći se bezpoštednu borbu sa krupnim kapitalom a sve u zaštitu radničke klase. Obilazio je trgovačke centre u dane praznika i snimao video uradke kojima se obraćao bihaćkoj javnosti i članstvu SDP-a s ciljem da skrene pažnju na težak položaj radnika u trgovačkim centrima. Da li će uspjeti pobjediti SDP-ove dobro uhljebljene članove Alena Zulića i Amarilda Mulića, pred nama je.

Zašto je Amarildo Mulić, aktualni direktor Nacionalnog parka UNA, krenuo u utrku za Predsjednika SDP-a Bihaća ? Prema provjerenim informacijama iz visokih političkih krugova saznajemo da je odlučena njegova smjena sa pozicije direktora NP UNA. Amarildo Mulić, a to je javna tajna ima podršku aktualnog predsjednika KO SDP USK Havić Hajrudina i političkog sekretara Željka Mirkovića u borbi za mjesto Predsjednika SDP-a Bihaća. Podsjećamo da Predsjednik i politički sekretar KO SDP USK u nacionalnom parku imaju, prema neslužbenim informacijama, preko 400.000 kvadrata zemlje uz rijeku Unu.

Aktualni direktor kulturnog centra Bihać Alen Zulić, za sada ima samo deklarativnu podršku predsjednika KO SDP USK Havić Hajrudina, ali prema informacija koje imamo od provjerenog izvora iz PoMAK-a, Alena Zulića bi rado voljeli vidjeti na poziciji Predsjednika SDP-a Bihaća. Podjećamo da je Alen Zulić kao član SDP-a bio prisutan redovnoj godišnjoj konferenciji Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK) održanoj 5. februara 2019. godine.

Kakvi su planovi nekadašnjeg Premijera USK, Načenika Bihaća, Predsjednika KO SDP USK i člana GO SDP BiH za unutarstranačke izbore 25. maja 2019.godine ? Javna je tajna da su Albinko Muslić, Havić Hajrudin i Željko Mirković otvoreno lobirali u sjedištu SDP BiH isključenje Hamdije Lipovače iz partije  ali su ostali usamljeni i bez podrške čelnih ljudi SDP BiH. Prema komentarima koji su mogu svakodnevno čitati na društvenim mrežema sve veći je broj Bišćana i Bišćanki traži i poziva Hamdiju Lipovaču da se vrati u politiku te preuzme čelnu poziciju SDP-a Bihaća. Kakva će u konačnici biti odluka samozatajnog Hamdije Lipovača mogli bi smo ubrzo saznati.

Preostaje vidjeti hoće li naredni period donijeti iznenađenje na bihaćkoj ljevici. No jedno je sigurno – novog Predsjednika i rukovodstvo čeka mnogo teških zadataka. Isto tako velika je odgovornost i na 1500 registriranih članova SDP-a Bihać. Ako SDP Bihaća konačno želi izaće iz opozicije u Bihaću te biti najozbiljnija prijetnja bihaćkoj SDA na sljedećim lokalnim izborima, članovi SDP-a Bihaća morat će izabrati Predsjednika sa harizmom, ugledom i velikim političkim iskustvom.

Top