All for Joomla All for Webmasters

PRILOG VIDEO: Neprolazna bol Minke Ljubijankić Nema danas Bosne za kakvu se rahmetli Irfan molio

28 May 2019
(0 ocjena)
Pročitano 297 puta

Na današnji dan u rano jutro kod Slunja srušen helikopter u kojem su bili ratni ministar vanjskih poslova BiH Irfan Ljubijankić i njegovi saputnici

Za Minku Ljubijankić nema težeg dana od današnjeg. Bol je ista kao i prije 24 godine kada je primila užasnu vijest o pogibiji voljenog supruga dr. Irfana Ljubijankića, nekadašnjeg ministra vanjskih poslova BiH.

Brojne misterije

Tog kobnog 28. maja 1995., u rano jutro, pripadnici vojske tzv. SAO Krajine srušili su helikopter u kojem su iz pravca Cazina prema Zagrebu, nadomak Slunja, letjeli Irfan Ljubijankić i njegovi saputnici Izet Muhamedagić, zamjenik državnog ministra pravde, Mensur Šabulić, savjetnik u Ambasadi BiH u Zagrebu, Fadil Pekić, pripadnik MUP-a BiH i Ljubijankićev pratilac, te članovi posade Mirsad Dupanović, Mihail Maksumenko Grigorijevič, kao i ukrajinski pilot N. Dudajev.

Skoro dvije i po decenije kasnije nema odgovora na brojna pitanja o okolnostima ovog ubistva, poput onih gdje je nestala torba s novcem koji je Ljubijankić nosio za odbranu bihaćkog kraja te kako nikad nisu pronađeni ostaci tijela pilota Dudajeva.

Ni Minka Ljubijankić nikad nije saznala ništa više o okolnostima ubistva. Na svom Facebook profilu jučer je objavila snimke dokumentarnog filma „Dr. Irfan Ljubijankić“ i spot jedne od najljepših pjesama koju je napisao dr. Ljubijankić u Bihaću 1993. godine pod naslovom „Molitva za Bosnu”.

Svaki Bišćanin koji ga je poznavao, o dr. Ljubijankiću ima samo najljepše riječi kao o izuzetno hrabrom i poštenom čovjeku, jednom od najvećih bh. patriota. Sigurni su da bi, da je on ostao živ, Krajina danas imalo mnogo značajnije mjesto u državi, ali su svi razočarani što ga je država zaboravila.

- Moj Irfan sve je rekao u svojoj molitvi za Bosnu. Nažalost, mi danas nemamo Bosnu za kakvu se rahmetli Irfan molio - kroz plač je jučer ispričala za „Dnevni avaz“ Minka Ljubijankić.

Niko nije pomogao

Ona danas živi u Sarajevu, u stanu koji je kupila od prodaje onog u Bihaću.

- I kćerka živi u Sarajevu. Diplomirani je arhitekta, jedva je našla posao. Sin je u Bihaću i radi kao tužilac, bori se protiv kriminalaca. Snaha ne radi. Moj Irfan bio je i državni ministar i predsjednik Glavnog odbora SDA, veliki patriota, pozitivna ličnost, evropski čovjek. Ali, nikad mi niko iz vlasti, države, njegove stranke, nije došao i ni u čemu pomogao. Postim i ne bih o tome detaljnije sada govorila - rekla nam je Ljubijankić.

STIHOVI

„Molitve za Bosnu“ koju je u spotu snimljenom u Bijeloj džamiji u Bužimu otpjevao i odsvirao na klaviru dr. Ljubijankić počinju ovako: „Čuvaj mi, dragi Bože, Bosnu od ovih ljudi zvijeri! Ja evo umirem, s imenom Tvojim, i s ljiljanima zlatnim u plavetnom oku, i molitve Ti šapćem: Čuvaj mi, dragi Bože, Bosnu!“

Ukradeni „Zlatni ljiljan“

Minki Ljubijankić, kako nam je potvrdila, nikad niko nije pomogao ni da uđe u trag ukradenom Ordenu zlatnog ljiljana sa zlatnim vijencem koji je za dr. Ljubinkića posthumno dodijeljen tek 13 godina nakon pogibije.

Najviše ratno odlikovanje ukradeno im je iz kuće u Bihaću nedugo nakon dodjele. Kradljivci ništa drugo nisu odnijeli osim ovog odlikovanja!?

Ibro Dizdarić prekjučer je u privatnoj režiji posjetio Slunj i mjesto stradanja članova visoke delegacije RBiH koju je predvodio nekadašnji ministar vanjskih poslova Irfan Ljubijankić. Otišao je tamo kao jedan od njegovih poznanika, koji ga je izuzetno cijenio.

- Moj rahmetli otac bio je jedan od najbližih saradnika dr. Ljubijankića. Kao neko ko je imao priliku sjediti s njima, mogu samo potcrtati kakav je dr. Ljubijankić bio Bišćanin, intelektualac, čovjek koji je živio ispred vremena. Njegovo prisustvo ulijevalo nam je sigurnost. Bio je izuzetno hrabar i pošten. U političkom smislu snažno se odupro idejama Fikreta Abdića. Bio je državotvoran i sigurno jedan od najsvjetlijih primjera političara s područja Krajine i USK. Poslije njega nema nijednog predstavnika koji u političkom smislu u Sarajevu zastupa interes Krajine. Najporaznije je što je država dozvolila da takav čovjek padne u zaborav - rekao nam je Dizdarić jučer.

U okviru manifestacije Dana Unsko-sanskog kantona, spomen-ploču kod Slunja prekjučer su posjetili članovi porodica nastradalih i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Unsko-sanskog kantona. S viših nivoa vlasti nikoga nije bilo. 

Top
Mi koristimo kolačiće za poboljšanje naše web stranice. Do nastavka za korištenje ove web stranice, te se daje pristanak na upotrebu kolačića More details…