All for Joomla All for Webmasters

Najveća pljuska Bihaću i njegovim građanima: Šuhret Fazlić: "Podržaćemo Banju Luku u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture..."

04 October 2019
(0 ocjena)
Pročitano 1187 puta

Za vrijeme srbo-četničke agresije na Bosni i Hercegovinu iz Banja Luke je protjerano 100.000 neSrba, a u grad ušetalo 100.000 Srba!

 

Malo statistike

Davne 1990. godine u Banja Luci je živjelo 140.000 stanovnika od kojih 65.000 Bošnjaka, 35.000 Hrvata i 40.000 Srba. Uvidjevši da to nije srpski grad, jer je bilo svega 35% Srba, mjesec dana prije popisa UDBA i druge obavještajne službe naređuju da se Opština Banja Luka proširi po “šumama i gorama” na 195.000 stanovnika i upisuju još NEKAKVIH 60.000 Srba, tako da ih je u ukupnom zbiru bilo 54%.

Grad Banja Luka krasilo je 20 džamija koje su Srbi tokom agresije Srbi porušili, a napravili crkve koje tu nikada nisu postojale. Dalje, posrbili su sve toponime grada, pa se tako danas Šeher zove Srpske Toplice, Šehitluci (na kojem je ukopano 2.000 Bosanskih šehida poginulih u Banjalučkoj boju 1736. godine) zovu Ban Brdo, Mejdan se zove Obilićevo itd.. a o ulicama i školama da ne pričamo. 

Ferhadija

Džamija je djelomično bila uništena ekplozivom detoniranim 7. maja 1993. godine od strane nepoznatih srpskih nacionalista potpomaganih od vlasti Republike Srpske, kao dio sprovođenja politike etničkog čiščenja Bošnjaka. Nakon prvog rušenja, vlasti Republike Srpske su organizovale potpuno rušenje i čišćenje terena na kojem se nalazio cjelokupni kompleks džamije. Ostaci ruševina su odvezeni na gradsku deponiju. Kratko nakon rušenja Ferhadije srušena je i obližnja sahat-kula. Ferhadija je bila jedna od 16 džamija srušenih u Banjaluci tokom agresije na RBiH od 1992. do 1995. godine. Dan rušenja Ferhadije - 7. maj je u Bosni i Hercegovini proglašen kao zvanični Dan džamija. 

Ubistvo nedužnog Krajišnika

Murat Badić je tog 7. maja 2001. godine  u Banju Luku došao sa stotinjak Cazinjana, na događaj koji je budio nadu u pomirenje i suživot. Ubice koje nikada nisu otkrivene, divljački su kamenovale 61-godišnjeg Cazinjanina prilikom pokušaja postavljanja kamena temeljca za izgradnju džamije Ferhadije. Nakon 19 dana provedenih u komi nesretni čovjek je umro. Ni 18 godina nakon tog zločina – ubistvo nedužnog građanina koje se odigralo pred kamerama nije istraženo, niti su otkrivene ubice.

 

S džamija u BiH se arlauče, Srbi su istraumirani...

"Nemoj mi puštati ozvučenja toga tamo da arlauče jer ja nisam to. Zašto bi to činili i radili. On u pet sati odvrne do daske ono gore da pjeva i tako to. Naravno, svi su istraumirani i ustaju u pet sati. To je najvredniji dio srpskog naroda, a budi ih džamija i oni ustaju u pet sati. Sad je to postalo nemoguće i oni više ne žele u tome da budu. Ne mogu ljudi to da podnesu. Ja mogu da razumijem da to muslimani poštuju i nemam nijedan problem, ali tu živi dva posto muslimana ili manje. Kakva je to potreba", rekao je Dodik.

 Grad Bihać zvanično podržao kandidaturu Grada Banje Luke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

“Podržaćemo Banju Luku u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture i predložićemo određene projekte iz Bihaća. Zaista smo srećni što možemo zajedno da radimo na tome. I na taj način htjeli smo da pošaljemo poruku i okruženju i ovoj državi da smo spremni za saradnju i da možemo da ispričamo jednu lijepu priču.”, kazao Šuhret Fazlić

Odluku da grad Bihać podržu kandidaturu Banja Luke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine donešena je bez Gradskog vijeća Bihaća. U razgovoru sa predsjednikom kluba SDP u GV Bihać Adnanon Habibijom kazao nam da Gradsko vijeće Bihaća nije imalo na dnevnom redu tačku o pružanju podrške grada Bihaća kandidaturi Banja Luke za Evropsku prestonicu kulture 2024.

Kojim motivima se vodio gradonačelnik Fazlić prilikom samostalnog donošanja odluke o podršci kandidature Banja Luci za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine nije na poznato. Sramnom odlukom gradonačelnik Fazlić bacio je mrlju na ugled i čast grada Bihaća, uvrijedio je sve građane Bihaća, porodice poginulih boraca i demobilisane borce 5. Korpusa Armije R BiH.

Da li je gradonačelnik Fazlić i barem na trenutak pomislio na porodicu mučki i divljački ubijenog Murata Badića ? Da li je pomislio na šehidsko mezarje Garavice gdje pod zemljim trunu najbolji sinovi Bihaća a koji dali ono najvrednije braneći Bihać od pomahnitalih četničkih hordi iz banjalučkog korpusa tzv. vojske RS. Da li gradonačelnik imao osjećaj grižnje savjesti prema ubijenoj nevinoj djeci iz Midžić mahale ?

Gradonačelnik Fazlić podržao je Banja Luku u kojoj se s “džamija arlauče, a Srbi su istraumirani..” Podržao je grad iz kojeg isijava mržnja prema svemu što je Bošnjačko i Bosansko, grad iz kojeg tzv. politička srpska elita naziva Bosnu i Hercegovinu vještačkom tvorevinom i koja nema budućnost. Podržao je grad u kojem se njeguje ideja secesionističke politke i rušenje temelja Bosne i Hercegovine.

Sramotna je činjenica da niti jedna politička stranka koja egzistira u Bihaću nije javno osudila samostalnu Odluku gradonačelnika Bihaća i zatražila da gradonačelnik odmah povuče podršku kandidaturi. SDA Bihaća stalno ističe da je zaslužna za organizaciju otpora i odbranu grada Bihaća, a na ovaj sramni potez gradonačelnika Bihaća ponijela se kukavički. Kukavički su se ponijeli i predsjednici brojnih boračkih udruženja iz Bihaća koja tobože čuvaju i njeguju ratni put junačkog 5. korpusa Armije BiH. Ćute i ništa ne čuju predsjednici udruženja a decenijama se nalaze na budžetskoj sisi.

Aferim gradonačalniče Fazliću !

 

  • Izvor fotografija u sklopu članka: Internet
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: YouTube
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet
Top