All for Joomla All for Webmasters

(PRILOG DOKUMENT): Predizborna panika i nervoza zbog Kemala Hrnjića

25 October 2020
(1 Ocjena)
Pročitano 1202 puta
  • Izvor fotografija u sklopu članka: Portal Bisce.ba
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet

Prvi znak panike, kao što dobro znamo, jest prelazak s pozitivne kampanje (neumjerenog samohvalisanja) na negativnu (olajavanje i pljuvanje protivnika)

Predizborna nervoza u Bihaću polako prelazi u histeričnu fazu, što je, dakako, znak nesigurnosti narasle do samog ruba panike. Panika je slab savjetnik u politici, kazat će vam svaki razboritiji politolog ili sociolog, ali i svaki pametan političar.

Prvi znak panike, kao što dobro znamo, jest prelazak s pozitivne kampanje (neumjerenog samohvalisanja) na negativnu (olajavanje i pljuvanje protivnika). Bihaćki tzv. politički amateri sada kombiniraju oba pristupa, što je također greška: biračko tijelo pada u konfuziju, ali se i počinje osjećati uvrijeđeno, jer ga podcjenjuju. Naime, normalna ljudska reakcija na pljuvanje političkog protivnika ide otprilike ovako: ma nemojte nam reći, kao da ste vi drugačiji; rugao se kotao loncu da je čađav; sjećamo se mi i vas kakvi ste bili; itd.

Negativna kampanja loša je, oko toga se slažu svi iskusni ljudi iz te branše, iz dva razloga: kao prvo, ružna je, što normalan svijet ne voli; kao drugo, beskorisna je, jer opredijeljeni birač neće svoje mišljenje promijeniti što god mu o njegovoj omiljenoj stranci ili lideru rekli. Dakle: duplo golo.

Politički subjekti očigledno ovim pritiscima nastoje da prikriju izborne manipulacije kojima se bave, umjesto da se fokusiraju na stvarne probleme građana Bihaća i kvalitetno provođenje izbora.

Kao znak histerične panike u pojedinim stranačkim izbornim štabovima u Bihaću je otvaranje “fake” (lažnih) Facebook stranica na kojima se provodi negativna kampanja samo s jednim ciljem da se olaje i pljuje protivnik. Od kako je najavio je kandidaturu za Gradonačelnika Bihaća Kemal Hrnjić, prije početka i za vrijeme službene predizborne kampanje izložen je pljuvanju od strane onog političkog subjekata koji po svaku cijenu želi biti ponovno na čelu Grada Bihaća. Još jedna u nizu prljavih i podmuklih laži je informacija na “fake” Facebook stranica pod nazivom “Otvaram vam oči, ovce pasu travu” da je kandidat Kemal Hrnjić (NiP) otjeran čitaj uručen mu otkaz sa mjesta generalnog direktora kompanije Meggle.


Laž koja je plasirana na “fake” Facebook stranici imala je za cilj da kandidata za gradonačelnika Kemala Hrnjića predstavi kao nesposobnog, nekompetentnog i čovjeka sklonog spletkarenju i mutnim poslovima. No, u svojem pismu preporuke od 1. juna 2020.godine direktor Megglea za jugoistočnu Evropu Marijan Vučak napisao je da je Kemal Hrnjić izrazito sposobna I samostalna osoba sa izraženim komunikacijskim sposobnostima, da je postizao izvrsne rezultate i svojim predanim radom značajno doprinosio poslovanju kompanije Meggle. Na koncu u pismu preporuke direktor Marijan Vučak izražava žaljenje što je Kemal Hrnjić odlučio napustiti kompaniju Meggle.

Top