All for Joomla All for Webmasters

ALARMANTNO: ZBOG POLITIČKIH PREVIRANJA I PREPUCAVANJA U GRADSKOM VIJEĆU, SPORTSKI KOLEKTIV “JEDINSTVO” PRED GAŠENJEM

27 October 2020
(0 ocjena)
Pročitano 362 puta
  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet

Nogometni klub Jedinstvo iz Bihaća je sigurno jedan od najstarijih klubova u Bosni i Hercegovini. Formirano je jos davne 1919 godine. Prvi članovi uprave kluba daleke 1919. bili su: Ivan Jeličić, Jovo Kašiković, Muharem Bagrameli, dr. Ibro Ibrahimpašić, dr. Husein Bipćević, Mustafa Bišćević i Milan Momčilović. Zbog odlaska kvalitetnih igraca i onih koji su organizaciono mogli pomoći klubu Jedinstvo prestaje s radom 1935. godine.

Godine 1937. nogometni zaljubljenici Ćamil Kadić, Osman Redžić, Mujo Čaušević, Duško Bosančić, Živko Perković i Mujaga Delić ponovo u dosta teškim uslovima reaktiviraju klub. Nakon toga dolazi 2. svjetski rat i 30-tak igrača Jedinstva odlazi u partitzane. No, ni rat nije zaustavio rad Jedinstva, koja u povodu prvog oslobađanja Bihaća 1942. godine pobjeđuje reprezentaciju omladinskih jedinica. U toj utakmici igrači Jedinstva su nastupili u dresovima napravljenim od padobranskog platna.

Nakon završetka rata 1945. godine održana je ponovo osnivačka skupština kluba a za predsjednika je izabran Božo Popvić. Poduzetnik Meho Hadžiabdić dao je kožu za kopačke a dresovi se prave od padobranskog platna. Nakon toga iz godine u godinu Jedinstvo postaje sve jače i jače . tako 1946 godine Jedinstvo igra u Republičkoj ligi BiH. Pod rukovođenjem odličnog i nezamjenjivog trenera Ibrage Arnautovića – Jureka Jedinstvo u sezoni 1967/68 putem kvcalifikacija postalo članom Druge nogometne lige Jugoslavije.
Svim navijačima Jedinstva u ovom periodu je ostao upamćen trener Boris Bračulj koji je u Jedinstvo došao iz sarajevskog Željezničara te Radoslav Zubanović s kojim je Jedinstvo u dva navrata bilo na pragu ulaska u Prvu saveznu ligu tadašnje Jugoslavije.Godine 1978. Jedinsvo je postalo Amaterski prvak Jugoslavije a 1970. i 1984. godine je igralo u četvrtfinalu Kupa Jugoslavije.

U sezoni 1991/92 formira se Republička liga BiH u kojoj je član i Jedinstva. U tojh ligi Jedinstvo zatče rat koji je 1992. godine zahvatio Bosnu i Hercegovinu. Međutim iako je Unsko – sanski kanton najviše zahvaćen ratom sportske aktivnosti nisu zamrle, tako da i nogometaši Jedinstva nakon što bi došli s borbenih linija išli na treninge u Bihać ili Cazin. Godine 1995.godine postaje član Prve lige Bosne i Hercegovine. Od 1995. godine Jedinstvo bilježi odlične nastupe u Prvoj ligi BiH i nalazi se u samom vrhu BiH nogomete. NK Jedinstvo je učestvovalo na turniru u Italiji pod nazivom Winter Cup 1999. Norcia gdje je u konkurenciji osam jakih evropskih ekipa osvojili treće mjesto a poredak je bio slijedeći: 1.Steau (Bukurešt), 2. Zaglebie (Poljska), 3. Jedinstvo (BiH). Posebno je tad odjeknula dobra igra i neodlučen rezultat 1:1 protiv nekadašnjeg evropskog prvaka i najbolje ekipe Rumunije Steaue iz Bukurešta.

Nagrada za dobre igre dolazi 1999. godine kada igraci Jedinstva po prvi put izlaze na evropsku scenu. Kao predstavnik Bosne i Hercegovine Jedinstvo nastupa u Intertoto kupu. Osim što je ovo bio prvi susret Jedinstva na euro sceni on nosi još neke historijske detalje. Selam Tulić koji je u toj utakmici postigap prvi pogodak je ujedno prvi pogodak nekog bosanskohercegovačkog igrača u euro kupovima od osamostaljenja Bosne i Hercegovine, a nakon uzvratnog susreta na Farskim ostrvima Jedinstvo je prvi BiH klub koji se uspio plasirati u drugio kolo nekog evropskog takmicenja po osamostaljenju Bosne i Hercegovine. Ovo je samo sažetak historije kluba. Stogodišnja historija NK Jedinstva je veoma bogata i svaka generacija Jedinstva ima svoju priču svoje uspjehe i neuspjehe.

Kroz svoju bogatu historiju Jedinstvo bilo ustrajno i predstavljalo grad Bihać kako u BiH tako i Evropi u najboljem svjetlu. NK Jedinstvo je trenutno Prvoj ligi Federacije BiH I ostvaruje odlične rezultate i pored ne tako dobre financijske situacije u klubu. Za razliku od prijašnjih tekmičarskih sezona vodi lavovsku borbu za 1. mjesto i povratak u Premijer ligu BiH te je to dokaz da nogometni klub konačno funkcioniše kako treba. No, trenutačna politička prepucavanja u Gradskom vijeću grada bihaća a koliko cijeli kolektiv NK Jedinstva to želio ili ne želio pratiti, politička previranja na političkoj sceni Bihaća imaju poseban psihološki utjecaj na nogometaše, jer i nogometaši Jedinstva imaju porodice koje žive od njihovih mjesečnih primanja. Ono što malo tko zna prosječna mjesečna primanja nogometaša NK Jedinstva iznosI oko 1000 KM. Budućnost nogometnog kluba Jedinstva u rukama je svih političkih subjekata u Gradskom vijeću grada Bihaća. Rebalansom Budžeta za NK Jedinstvo predviđeno je 140.000 KM iz koji Uprava kluba financira mjesečne plaće nogomataša, sudije i delegate, prevoz i noćenje nogometaša, održavanje stadiona i drugo. Ono što svi vijećnici u gradskom vijeću moraju znati da se iz ovih 140.000 KM iznosa financiraju troškovi Omladinskog pogona NK Jedinstvo. I pored svi financijskih problema Pioniri NK Jedinstvo su bili jesenji prvaci Pionirske lige NS USK-a 2020./2021.godine.

Ovo prilikom ne treba zaboraviti sponzore privredne subjekte iz Bihaća koji su i pored katastrofalano loše poslovne godine zbog pandemije COVID-19 iznašli novčanih sredstava i pomogli NK Jedinstvo i njegov Omladinski pogon.

Nakon 100 godina postojanja sportski kolektiv Jedinstvo nalazi se pred napuštanjem Prve lige Federacije i odustajanja od daljnjeg takmičenja, možda i pred gašenjem a sve zbog političkih razračunavanja i trzavica između političkih subjekta u Gradskom vijeću grada Bihaća koji ne žele da usvoje rebalans Budžeta grada Bihaća.

Top