All for Joomla All for Webmasters

SDP-ovi minusi

19 March 2019
(0 ocjena)
Pročitano 686 puta

Principijelno, u SDP-u se pojedinci trebaju odmaći od vlastitih sujeta i interesa otvarajući procese koji će istinski ići u pravcu stvaranja snažne opozicije nacionalističkim politikama u BiH

SDPBiH nikako ne uspijeva dokazati da nije “olupina”, kako ga naziva Damir Nikšić čije isključenje iz partije je samo još jedan neuspješan pokušaj pomirenja duboko posvađanih frakcija unutar ove stranke. Bitka koja se mjesecima vodi oko mogućeg koaliranja sa SDA i ulaska u vlast, posebno u Tuzlanskom kantonu, gledano sa desne strane čini se dobrodošlom jer potiskuje ozbiljnu analizu izbornih rezultata ove stranke koji joj objektivno nisu povratili očekivani dio davno izgubljene moći. Prateći posljednje sjednice Glavnog odbora SDP-a, potpuno je jasno da bi najavljeni unutarstranački izbori trebali donijeti značajne promjene, pri čemu ne treba zanemariti ni mogućnost cijepanja stranke na još jednu ili više novih koje će ponijeti epitet nosioca ljevičarske ideje. To bi dodatno ugrozilo ionako tešku finansijsku situaciju u SDP-u koju najbolje odslikavaju kašnjenja plaća stranačkim uposlenicima, ali i hladni radijatori u centrali stranke tokom većeg dijela zimskog perioda. Hladnoću u SDP-u su najbolje osjetili novinari dok su čekali kraj maratonske sjednice iz februara, a doživljaj im je upotpunio snijeg s ekrana televizora na kojem bi trebala biti prikopčana kablovska televizija.

Za razliku od snijega s ekrana, u ovom trenutku se čini kako se odluka o (ne) ulasku u vlast ne može isključivo posmatrati po principu crno-bijelo. U praksi, prema izbornim rezultatima i aktuelnim podjelama u SDP-u, moglo bi se reći da izborni gubitnici iz Sarajeva i HNK-a diktiraju ponašanje objektivno najjačoj stranačkoj organizaciji koja je uz to i izborni pobjednik u Tuzlanskom kantonu. Ako se zadržimo samo na matematici, SDP-ova logika trenutno je da “četvrti” (Sarajevo) mogu u vlast, dok pobjednici trebaju biti opozicija (Tuzlanski kanton). Matematika je nelogična i unutar BH bloka koji se, kako stvari stoje, samo deklarativno održava živim jer SDP-u procese diktira Naša stranka iako je na nivou BiH osvojila znatno manje glasova. Da SDP ima problema s matematikom, pokazuju i poslovni rezultati stranke u posljednje vrijeme. Indikativno je da niko iz užeg rukovodstva SDP-a nije demantirao Zlatka Lagumdžiju nakon njegovih tvrdnji da finansijsko poslovanje SDP diskreditira kao partiju koja može osigurati vladavinu prava, poštivanje zakona i voditi reforme u novom razvojnom ciklusu. “Ponovo smo u finansijskoj dubiozi kojom pokazujemo kako ćemo se brinuti o radnicima kada budemo vlast na primjeru svojih radnika koji djecu švercaju i liječe na zdravstvene knjižice bliže familije i prijatelja”, poručio je Lagumdžija u jednom od svojih medijskih istupa.

Principijelno stvari izgledaju još teže. To se da zaključiti i iz stavova građana Tuzle koji imaju podijeljena mišljenja treba li SDP ići u vlast. “Ako uđu, izdaće glasače, ako ne uđu, izdaće državu”, konstatacija je jednog od anketiranih građana Tuzle koja najbolje odražava složenost situacije u kojoj se nalazi SDP. Kao izborni pobjednik u TK-u, SDP ima priliku da diktira procese što svakako stvara određenu vrstu obaveze koja sa sobom nosi i veliku odgovornost na što političke partije koje žele biti velike trebaju biti spremne. S obzirom na podjele unutar stranke, upitno je zašto stranački vrh u konkretnom slučaju bježi od referenduma svojih članova koji im još daje veliki demokratski potencijal. Ovdje se otvara pitanje bježi li se time od definitivnog zatvaranja vrata koaliciji sa nekom od nacionalnih stranaka, jer u pravu su oni koji tvrde da između SDA i, recimo, PDA nema suštinske razlike. Osim, ako je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić bio neiskren kada je demantirao tvrdnje da je PDA spremna za ulazak u vlast platiti milion maraka. Objektivno, zaključci sa zadnje sjednice Glavnog odbora ukazuju na to da vrh stranke želi stvoriti situaciju u kojoj bi u TK-u koalicioni partner bila upravo PDA. Poznato je da se takvom koketiranju protivi gradska organizacija SDP-a Tuzla koja godinama održava pobjednički mentalitet dokazujući da multietičnost nije i ne može biti samo mrtvo slovo na papiru.

Principijelno, u SDP-u se pojedinci trebaju odmaći od vlastitih sujeta i interesa otvarajući procese koji će istinski ići u pravcu stvaranja snažne opozicije nacionalističkim politikama u BiH, bili s njima u vlasti ili ne. Put ka tome sigurno može biti puno jasnije definisanje BH bloka kao saveza koji će se konačno odrediti sa željenim ciljevima. Obaveza i odgovornost SDP-a bi trebala biti da konačno preuzme lidersku palicu i istinski pokuša ljevicu povesti ka stvarnom ujedinjenju o kojem se puno pričalo prije izbora. Na tom putu SDP se mora odreći jednog broja kompromitovanih kadrova, a to svakako nije samo Damir Nikšić kojem drugovi iz SDP-a zamjeraju napade na njih, ali ne i one na novinare.

  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Autor teksta / Izvor informacije: ERNAD METAJ / Oslobodjenje
  • Izvor naslovne fotografije: Internet
Top