All for Joomla All for Webmasters

Zlatko u kadru, pokret u nestajanju

13 May 2019
(0 ocjena)
Pročitano 501 puta

On, kojeg od posljednjih izbora stalno po kuloarima prati dobar glas SDP-ovog pregovarača o saučešću u vlasti sa SDA, upravo je time uspio Nikšića etablirati kao najvećeg borca protiv politike SDA

Iako se sedmicama (polu)javno najavljivao, puneći portalske stupce senzacionalnim otkrićima imena inicijatora, susret pokretača socijalne pravde i demokracije najmanje je ličio na ozbiljno druženje posvećeno ujedinjenju ljevice, što je navodno trebala biti egida skupa. A da ni samim učesnicima nije baš najjasnije o čemu je riječ, ispostavilo se i prije i poslije druženja koje je uludo potrošilo simbolički kapital Dana Europe, ne dobacujući čak ni do paradnog antifašizma, a kamoli energije koja bi ponudila nove ideje i bolju BiH, zbog čega je prof. dr. Lamija Tanović i pristala da učestvuje u putujućem cirkusu Ive Komšića. Još kad je novinarima znalački objasnio da će skraćenica biti SPD, da ne bi bio SDP, svako ko imalo pamti morao se grohotom nasmijati: jeste, navikli smo da dr. Komšić tumba skraćenice - SDP, SDU, USD, SDP, SPD - ali, ima li više kraja? U ovom slučaju ni smijeh nije lijek, jer je otužno i jadno bilo slušati kako novi pokret neće biti nova politička partija, ali hoće imati svoju osnivačku skupštinu na kojoj će mijenjati ime!? A tek razlozi: “među njima postoje osobe koje po onome što rade ne mogu biti članovi političkih organizacija”. Pa šta će onda osnovati na osnivačkoj skupštini? Da ne kažem da su zaboravili napomenuti da su među njima i osobe koje su u političkim partijama, od Željka Komšića koji je i lider Demokratske fronte, do prilično jake ekipe DF-a koja je ašićare povjerovala da s nostalgičarima za funkcijama nezadovoljnim vlastitim statusom u SDP-u može i o čemu razgovarati, a kamoli ozbiljno planirati bilo šta.

Moje kolege koje su se bavile ovom pričom još u fazi nastajanja, tvrde da je inicijativa inicijativnog odbora na samom početku imala ideju okupljanja intelektualaca različitih političkih svjetonazora pod sloganom “Europa odmah”, po uzoru na Sloveniju i još pokoju zemlju iz vremena dok nisu postale članice Europske unije. Dakle, cilj je trebao biti okupljanje u svrhu pomoći nesposobnim vlastima da se ubrza europski put zemlje. Ako je i to tačno, ja ću se javno zabrinuti za naše intelektualce, mahom prof. dr. što ne slušaju akademika Dragana Čovića koji mudro i pametno zbori: Za Bosnu i Hercegovinu nema drugog puta do euroatlantskog puta! Ako su, dakle, intelektualci htjeli ubrzati samo europski put, pa se tako umiliti Miloradu Dodiku, izabrali su pogrešan put. Da je htio, mogao im je to kazati drug iz pozadine, intelektualac i član Glavnog odbora SDP-a BiH, dr. Zlatko Lagumdžija koji je lideru SNSD-a uzalud tepao. Mića je ostao gluh i nijem. No, čak i da je ovo bio novinarski previd, a ne nijet naših uvaženih intelektualaca, kako objasniti da se pokret u nastajanju pretvorio u pokret u nestajanju prije nego su se čestito inicijatori i okupili?

Prof. dr. Lamija Tanović u ovom izdanju Oslobođenja priznaje da je ispala naivna Crvenkapica jer je vjerovala da hoće bolju BiH, a ne “nešto socijaldemokratsko”, no skida veo i sa famoznog pitanja koje je ostalo u zraku nakon fijaska na Dan Europe, onog otkud Šefik Džaferović u priči o ujedinjenju ljevice. Elem, intelektualci-crvenkapice su vođeni vjerom u energiju bolje BiH i pokreta koji bi nas teleportirao u sretniju budućnost, tražili i sastanak sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Džaferović ih je prvi ugostio i pohvalio njihov patriotizam, Komšić (Željko) je ideju ohrabrio i ponudio i pomoć. (Eto, valjda, razloga za delegaciju DF-a u hotelu Europa.) Mića Dodik ih je izignorisao, ali nije njegov nekadašnji udvarač dr. Lagumdžija. On se pojavio u liku člana Predsjedništva Inicijativnog odbora!

Bravo, majstore! “Ivo Komšić i Lagumdžija su članovi GO SDP-a, Miro Lazović je potpredsjednik SDP-a. Oni su očito u SDP-u izgubili moć. Oni hoće da nešto promijene u SDP-u”, sijevnulo je i dr. Tanović koja je trenutno i s ponosom sve napustila, uvjerena da je pomenuta trojka zapravo imala samo jedan cilj - svojim partijskim drugovima uoči Kongresa na kome biraju novog lidera zaprijetiti novim SDP-om. Zato je čitav skup ličio na “starinski partijski sastanak”, pripremljen i režiran. No, usuđujem se ustvrditi da prof. dr. Tanović potcjenjuje prof. dr. Lagumdžiju. Kakav pritisak, kakvi bakrači! Da je dr. Tanović imala vremena pa malo pomnije obratila pažnju na količinu kadrova u kojima se pojavio dr. Lagumdžija, možda bi razumjela motive, razloge i poentu. Pod svjetlima reflektora, tamo gdje je dr. Lagumdžija svikao boraviti, ovaj ambiciozni raspršivač svega što se socijaldemokracijom i ljevicom zvalo, priča o značaju i važnosti jedinstva u sadašnjem trenutku BiH. I na taj način, dnevnopolitičkim konzumentima šalje dvije poruke: k’o biva, on zna gdje smo, a aktuelni lider SDP-a ne zna. I još se divi Edinu Deliću, jednom od Nikšićevih protukandidata za lidersku poziciju, proglašavajući ga novim Zoranom Zaevom! Zna dr. Lagumdžija savršeno jednim udarcem sustići ne dvije, već tri muhe. On, kojeg od posljednjih izbora stalno po kuloarima prati dobar glas SDP-ovog pregovarača o saučešću u vlasti sa SDA, upravo je time uspio Nikšića etablirati kao najvećeg borca protiv politike SDA. Baš kao da upravo Nikšić nije bio Lagumdžijin najvažniji eksponent u koaliciji sa SDA. Lansirajući u orbitu Delića, obezbjeđuje mu animozitet svih onih kojima je jasno šta su on i Nikšić i napravili od SDP-a i tako zapravo Deliću limitira šanse. Što će reći da je kompletan Lagumdžijin angažman krunisan fijasko-paradom za Dan Europe - gdje je ustvari javno pojeftinio čitavu ideju ujedinjenja i time devalvirao i Komšićev (Željko!) mogući angažman u tom pravcu - trostruko poentiranje za o(p)stanak Nermina Nikšića na čelu SDP-a. Da, to je želja dr. Lagumdžije, jer kompletno Nikšićevo jato je napravio Zlatko. On koji ih je pravio zna koliko vrijede i šta mogu i baš zato mu takvi i trebaju. Njihove su međusobne svađe bračne prirode, njihove su veze neuništive: to dijete, taj SDP kakav su združeno zanjihali, združeno i čuvaju jer im baš takav SDP treba. Za vlastite opstanke, za očuvanje (viših) interesa i za javnu spoznaju da je čak i s njim SDP bio bolji. Za taman toliko bolju BiH, po svojoj mjeri, njemu nije ništa mrsko. Pa čak ni zatrti svaku iole dobru ideju u nastajanju. Dovoljno je da se pojavi u kadru.

Top