All for Joomla All for Webmasters

Mrtvozornik bh. pravosuđa

08 June 2019
(2 ocjena)
Pročitano 769 puta

Inspektor SIPA-e Marko Pandža saslušan je u četvrtak u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Njega je privrednik Nermin Alešević iz Velike Kladuše tajno snimao kamerom dok mu je davao novac za kojeg je Pandža rekao da će njime „potkovati“ predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milana Tegeltiju, a da će Tegeltija zauzvrat ubrzati Aleševićev predmet na Kantonalnom Tužilaštvu u Sarajevu. To je, prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine zloupotreba službenog položaja i koruptivna aktivnost najvišeg stepena.

Premda je snimak objavljen 21. maja, Tužilaštvu Bosne i Hercegovine je trebalo cijelih 17 dana da pozovu Pandžu da, eto, i on ispriča šta se dešavalo tog nesretnog dana na jednom banjalučkom parkingu kada su „političko-paraobavještajne strukture“ iskoristile Pandžinu sklonost prema uzimanju mita i uz pomoć snimatelja naturščika Nermina Aleševića zadokumentovale korupciju, a sve opet iz razloga da bi „uspostavile punu kontrolu nad pravosuđem“, „a zatim se upustili u obračun sa političkim neistomišljenicima".

Alešević je, naime, prijavio Sarajevskom tužilaštvu da su nekadašnji i sadašnji visoki politički dužnosnici Adnan Terzić i Amir Avdić podigli kredit kod Bobar banke, a da su zauzvrat pod hipoteku založili nekretninu Agrokomerca u Velikoj Kladuši, u kojoj je Alešević pod zakupom sa njegovom firmom za proizvodnu rashladnih uređaja „Airvent“. Alešević će kasnije spoznati da ta prijava kod tužiteljice Dalide Burzić u ladici skuplja prašinu više od dvije godine, i da tu može ostati još najmanje 102 godine, a da se isto neće desiti ništa značajno. Onda je Alešević slučaj pokušao ubrzati preko Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, što je krovna pravosudna institucija u zemlji, ali je otkrio da za to, pod a), mora upoznati Tegeltijinog kuma Vladu, i pod b), da za to mora platiti najmanje 2.000 KM inspektoru Pandži. Šokirani i zaprepašteni Alešević je cijeli slučaj korupcije najviših sigurnosno-pravosudnih institucija u zemlji zadokumentovao kamerom, ali je onda otkrio još šokantnije detalje – svih 15 članova VSTV-a i pored objavljenog snimka kao i protesta građana jednoglasno podržavaju predsjednika Tegeltiju, „jer su i sami u nekoliko navrata bili žrtve sličnih pokušaja diskreditacije.“ Premda u demokratskim zemljama funkcioneri daju ostavke i zbog glasina, u BiH ostaju na funkcijama čak i pored ponuđenih dokaza.

U cijeli slučaj se uključio advokat Senad Pećanin. On je nadu u bh. pravosuđe pokušao vratiti na način tako što je od upravnog odbora Advokatske komore FBiH zatražio da zahtijevaju da svi članovi VSTV-a podnesu ostavke uz prijetnju da će advokati stupiti u štrajk ako se zahtjevi ne ispune, „jer ne smijemo ostati nijemi promatrači zabijanja još jednog eksera u kovčeg u kojem se već godinama sahranjuje zakoniti rad pravosudnih organa i institucija u Bosni i Hercegovini.“ Tada je otkiveno da i advokati u punom kapacitetu podržavaju rad Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i da oni ne žele prihvatiti Pećaninov prijedlog.

Premda se o tome govorilo i ranije, Alešević je - svjesno ili nesvjesno - na ličnom primjeru pokazao da je kompletan pravosudni sistem Bosne i Hercegovine na koljenima. Niko u lancu, od kantonalnog preko Državnog tužilaštva do članova VSTV-a ništa ne vidi sporno u tome što je diskreditiran čelni čovjek krovne pravosudne institucije u zemlji. Uz to mu daju svesrdnu pomoć „jer su i sami u nekoliko navrata bili žrtve sličnih pokušaja diskreditacije.“  Advokatima, svakako, odgovara tako korumpiran bosanskohercegovački sistem jer dobro naplaćuj posredovanje između kriminala i pravosuđa. Kriminalci imaju svoje advokate, advokati imaju svoje tužioce i sudije, a svi skupa imaju Tegeltiju na čelu VSTV-a. Pravosuđe u Bosni i Hercegovini je odavno preminulo, a Alešević mu je bio samo zvanični mrtvozornik.

  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Autor teksta / Izvor informacije: Armin ALJOVIĆ / Patria
  • Izvor naslovne fotografije: Internet
Top