All for Joomla All for Webmasters

Krajišnicima ostaje samo slabašna nada: Krajišnicima su dali “panem et circenses”, kruha i igara – ali bez kruha!

08 July 2019
(1 Ocjena)
Pročitano 1036 puta

Krajišnicima su dali “panem et circenses”, kruha i igara – ali bez kruha!

U doba starog Rima, kad je svaki peti Rimljanin sasvim dobro živio na "državnim jaslama", sve dok rimske riznice nisu potpuno presušile, a povlaštena kasta našla se u problemima kako prevenirati moguću pobunu svjetine, pametni senatori dosjetili su se spasonosnog rješenja- korice kruha i puno igara. Uzalud su bile riječi pjesnika Decimusa Juniusa Juvenalisa pune prijezira koji se u svojim Satirama sprdao na račun igrama i koricom kruha kupljenog naroda okupljenog u rimskom Forumu i kojem su mjerica žita i krvave cirkuske igre bile dovoljne za sreću. Niti skoro dva milenijuma kasnije ništa se nije promijenilo.

Eto, i kada bi se pitali koja je razlika između Krajine i starog Rima (po tom pitanju), nije nikakva. Nama vlastodršci u Krajini priređuju igre, ali uskraćuje kruh. Kažu da kruh i nije previše zdrav, pa se neki od onih koji potroše nekoliko stotina hiljada maraka za svoj ćeif pitaju zašto narod ne bi jeo nešto drugo, nego kruh. Stvarno! Krajišnici ih i demantiraju, jer ponekad u kantama za smeće pronađu i nešto drugo, što presiti nisu mogli pojesti, pa su bacili u kante za smeće. To je žalosna stvaranost Krajine. Oni koji su lomili kičmu i izgrađivali Krajinu, koje su vlastodršci u Krajini, ne unazadili, nego uništili, jedva uspijevaju preživjeti od penzije do penzije i šute, jer još se nadaju boljem, a u Krajišnicima ključa kao u ekspres loncu.

Vlastodršci u Krajini čvrsto se drže starorimske škole, samo što umjesto u togama i kočijama, koricu kruha dijele iz bijesnih motornih vozila, a čije ime 90% Krajišnika ne zna niti izgovoriti, kupljenih novčićima poreznih podanika iz Krajine. Istina, nešto je manje kruha, ali cirkuskih igara za zabavu Krajiške svjetine ima u izobilju. Naši, Krajiški vlastodršci, sigurno su najbolji na svijetu u izmišljanju narodnih veselica, koje uz svesrdnu podršku medijskih servisa danima odzvanjaju u glavama Krajišnika, puno glasnije od kruljenja u želucima.

Jer kada zabavni cirkus ne dolazi iz ulice Alije Đerzeleza, gdje se dobro zabavljaju za visoke plaće, onda se pojave migranti, pa najave o novoj vladi u Krajini. I evo cirkusa, evo igara, evo zabave za Krajišnike, evo razloga da se manje misli na kruh, na slabe ili neredovne plate u realnom sektoru, na male penzije, na nezaposlenost, na odlazak mladih i cijelih porodica u EU, na zatvaranje škola ...

Krajiški vlastodršci imaju luksuzne kuće i stanove, skupocjena vozila, bogat život bez rada… Pojedinci pljačkaju Krajinu i novac pohranjuju u poreznim oazama. Krajišnicima su dali “panem et circenses”, kruha i igara – ali bez kruha! Kad prođu igre, vraćamo se natrag – u besperspektivnost, depresiju, za prazne stolove, na dno koje Krajini pripada, na zadnja mjesta u Bosni i Hercegovini! Niti jedna Krajiška vlast ne želi nahraniti gladne u našoj Krajini, u močvari korupcije i nepravde iz koje ljudi bježe. Nemoral, pohlepa vlastodržaca i klera, pljačka Krajine te ubrzani odlazak radne snage neminovno donosi brzi kraj promašene i osiromašene Krajine.

Krajišnicima ostaje samo slabašna nada; možda sutra na crnom zgarištu nemorala, korupcije, kriminala i nepravde – izraste bijeli cvijet?!

  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Portal Bisce.ba
Top