All for Joomla All for Webmasters

(PRILOG): VJEČITI GUBITNIK ŠEMSUDIN DEDIĆ - Izgubio je zato što je politiku pretvorio u profesiju.

22 November 2020
(2 ocjena)
Pročitano 1837 puta
  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet

Teško je govoriti o političkom gubitniku Šemsudinu Dediću, ali je glupo o njemu ne govoriti. Teško je zato što je nemoguće prikazati kompletnu njegovu političku dimenziju gubitnika. A glupo je zato što ne postoji niko ko je samo pobjednik i zato što ista sudbina čeka svakog, ko politiku pokuša pretvoriti u profesiju.

I dok je "pobjednika" u Bihaću na ovim lokalnim izborima bilo više, možemo se složiti da je gubitnik samo jedan i da se zove Šemsudin Dedić. Namjerno ovdje ističemo da je gubitnik Šemsudin Dedić, a ne SDA Bihaća, jer je ovogodišnje lokalne izbore uistinu izgubio Šemsudin Dedić. A izgubio je zato što je odstupio od ideje SDA, njenih principa i vrijednosti. Izgubio je zato što je svojom bahatom politikom odvojio stranku od naroda. Izgubio je zato što je politiku pretvorio u profesiju.

Njegove komunističke metode i postupci političkog djelovanja doveli su do potpune destrukcije SDA USK, te su onda preneseni i na lokalni nivo konkretno na SDA Bihaća. Kao rezultat ovakve njegove politike, proizašli su politički progoni neistomišljenika sa izbornie liste, a sve pod firmom zaštite stranke od izdajnika. Naročito se Šemsudin Dedić politički okomio na mlade SDA kadrove koji su imali stav i mislili svojom, a ne njegovom glavom.

Nakon lokalnih izbora u Bihaću je kao notorni gubitnik izašao Šemsudin Dedić. Pored što ga je do nogu potukao Šuhret Fazlić (POMAK), politički ga je dotukao i izblamirao bivši gradonačelnik a kandidat na ovogodišnjim lokalnim izborima Emdžad Galijašević (NEZAVISNI) osvojivši više glasova od kandidata Samira Muminovića (SDA). Potukli su ga oni koji su branili svoje pravo da misle svojom glavom.

Upravo unutrašnji sukobi koje je započeo u SDA USK, a koji je prenesen na bihaćku SDA, završen je apokaliptičnim izbornim porazom. Politika je inače umijeće mogućeg, ali nerijetko i umijeće nemogućeg. Šemsudin Dedić, kad se radi o krajiškoj političkoj stvarnosti, paradigmatski je primjer takvog izokrenutog poimanja politike (moguće postaje nemoguće), političke moći, teorije i prakse, logične pragmatike i nelogične iluzije.

Pretjerana samouvjerenost, bahatost i samozadovoljstvo slušati samo sebe, a ne poštivati druge, misliti da si nedodirljiv, ne biti oprezan kad oprez nalaže logika zdravog razuma, loše su osobine koje u pravilu uvijek dolaze na naplatu teškim porazima. Šemsudin Dedić je drmao političkom scenom, a sada je izišao kao najveći izborni gubitnik. Katastrofalni poraz i gubitak SDA Bihaća treba da Šemsudinu Dediću bude jasan znak da se povuče iz aktivne Krajiške i Bihaćke politike. Međutim, Šemsudin Dedić kataklizmični poraz SDA u Bihaću pokušava zamaskirati pobjedama SDA u dvije brojno i teritorijalno najmanje općine u Unsko-sanskom kantonu (Bužim i Bosanski Petrovac).

Dakle, Šemsudin Dedić je politički mrtvac i ne može više nauditi nego što je naudio SDA Bihaća. U političkom smislu sahranili su ga Bišćani na izborima. Tako je Šemsudin Dedić postao primjer gubitnika koji je samouvjereno i prije pobjede glumio pobjednika. Jer onaj koji izgubi među građanima nema više autoriteta među članovima svoje stranke.

Top