All for Joomla All for Webmasters

ZA DEBAKL SDA BIHAĆA NA LOKALNIM IZBORIMA KRIV JE ŠEMSUDIN DEDIĆ !

23 November 2020
(6 ocjena)
Pročitano 1428 puta
  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet

SDA Bihaća je doživjela debakl na lokalnim izborima. Samir Muminović koleteralna je žrtva katastrofalne politike Šemsudina Dedića, čijim putem je i on sam nastavio.

SDA Bihaća je doživjela totalni debakl na lokalnim izborima. Šuhret sa djecom iz Pomaka do nogu ju je potukao. Kandidat za gradonačelnika Bihaća Samir Muminović je osvojio 3.546 glasova, dok je lista osvojila 4.918 glasova, odnosno 8 vijećničkih mjesta. Samir Muminović je osvojio znatno manje glasova od liste, te je na kraju završio na trećem mjestu. Po svim parametrima ovo su ubjedljivo najlošiji rezultati u 30-godišnjoj historiji ove stranke. Kako je to moguće?.

Da bi odgovorili na ovo pitanje valja nam se vratiti u izbornu 2012. godinu. Bilo je to doba kada su Bihać vodili golobradi pripravnici iz SDP-a, koji su, raspolažući u periodu 2008-2012 budžetom od oko 200 miliona KM, umjesto realizacije obećanih projekata, od njega napravili grad-slučaj. Jednom profesionalnom izbornom kampanjom SDA Bihaća je uspjela probuditi demokratski i intelektualni kapacitet građana Bihaća, koji su na lokalnim izborima 2012. godine kaznili SDP koji je na bazi laži dobio prethodne izbore.

Poslije dobijene plebiscitarne podrške građana Bihaća na lokalnim izborima, 2012. godine, pokrenute su brojne reforme koje su za cilj imale pravedniju priču za sve građane Bihaća, tako da je nakon dvije godine sve što je obećano i urađeno. Zahvaljujući upravo energiji SDA Bihaća, ostvareni su izuzetno dobri rezultati na općim izborima 2014. godine. A onda se, početkom 2016. godine pojavio Šemsudin Dedić, koji je isplivao na 6. kongresu SDA 2015. godine, koji je ostao upamćen po krađi glasova i instaliranju ljudi koji su isplivali niotkuda.

U četiri godine mandata on nije napravio ništa, osim što je uništio SDA Bihaća, uhljebljujući svoje ljude u stranku preko kojih je upravljao iz Sarajeva. Okružio se likovima koji nisu u stanju biti predsjednici kućnog savjeta – čitaj Hadis Jusić, Ervin Bibanović, Salih Dedić, Fudo Mujagić, Amar Dizdarić – a kamoli voditi najaču stranku u Kantonu. Zbog njegove pogrešne politike lokalni izbori 2016. godine prošli su neslavno. Izgubljena je gradonačelnička pozicija u Bihaća, te osvojeno manje mjesta u vijeću u odnosu na lokalne izbore 2012. godine.

Naravno da je Šemso kažnjen i na lokalnim izborima 2020. godine. Dio glasača SDA Bihaća je zbog ovakve politike Šemsudina Dedića okrenuo leđa stranci, jer nisu vjerovali u njihovu priču. Njih nisu dobili, jer su oni čvrsto odlučili da za takvu SDA Bihaća nikad više neće glasati. I tu leži uzrok ovog njihovog bolnog poraza za kojeg je najveći krivac Šemsudin Dedić, čovjek koji je trebao da nastavi sa pozitivnom pričom, ali to nije napravio, iako je imao vrhunsku priliku.

Samir Muminović nije uspio dobiti ni SDA glasače, a kamoli one neutralne. Okružen Šemsinim nebitnim likovima nije imao nikakve šanse dobiti glasačku mašineriju SDA, jer su SDA građani Bihaća uvijek birali kada su htjeli veliki zaokret, kao 2012. godine. Muminović je samo kolateralna žrtva loše politike Šemsudina Dedića, čijim putem je i on sam nastavio.

Top