All for Joomla All for Webmasters

NOVA SKUPŠTINSKA VEĆINA I REKONSTRUKCIJA VLADE USK ?

05 February 2019
(2 ocjena)
Pročitano 2837 puta

Od konstituirajuće sjednice Skupštine USK sve do danas dalo se vidjeti da sadašnja koalicija A-SDA-(POMAK) - SDP – SBB - NB - NAŠA STRANKA nema kapaciteta da pokrene Krajinu naprijed, te da je najbolja opcija na nivou USK stvaranje vlasti "koalicija velikih stranaka".

Već je daleko otišao novi proces u kojem se traži nova politička snaga koja će imate kapaciteta da preuzme odgovornost u donošenju političkih odluka od historijske važnosti za Krajinu. Sadašnji raspored snaga u Skupštini USK to jest tzv. vladajuća koalicija svu političku snagu i odgovornost prema građanima Krajine imali smo prilike da vidimo u decembru i januaru. Kada se pogleda struktura političkih stranaka u sadašnjoj koaliciji, očito je da među sadašnjim političkim strankama ni jedna nema sposobnosti kroz razmišljanje znanje da dođe do spoznaje ili uvida u stvarno stanje u Krajini. Politički intelekt pokazali su samo onda kada je u pitanju podjela fotelja u javnim preduzećima u USK i uhljebljivanje političkih propalica i gubitnika na posljednjim općim izborima.

Dakle, došlo je vrijeme kada će umjesto sadašnje koalicije trebati stvoriti novu "koaliciju velikih stranaka", odnosno novu političku snagu u Krajini koja će biti spremna da se uhvati u koštac s problemima koji decenijama kao rak izjedaju Krajinu, jer sadašnja koalicija nema nikakve šanse da napravi radikalne promjene u Krajini, naročito ako je krajiški SDP dio te koalicije koja nema znanje, energiju i volju mijenjati Krajinu.

Politički lideri velikih stranaka u Skupštini USK nakon konstituirajuće sjednice Skupštine uvidjeli su da ovakav raspored političkih snaga u vlasti neće donijeti ništa dobro i da će biti stalno izloženi nerealnim željama pojedinaca iz malih stranaka poput SDP, NB, Naše stranke. Javna je tajna u Krajini da se već duže vrijeme priprema nova skupštinska većina u USK čije formiranje je (in)direktno vezano za formiranje većine u Parlamentu FBiH i drugim kantonima (Zeničko-dobojski kanton).

Novu skupštinsku većinu u USK činit će blok velikih stranaka SDA – ASDA – SBB i Nisvet Jusić, a prema provjerenim informacijama već bivši član NB Senada Šepića. U telefonskom razgovoru sa Predsjednicom SBB-a USK i zastupnicom u predstavničkom domu parlamenta F BiH zamolili smo je za informaciju više o novoj koaliciji. Predsjednica kantonalnog odbora SBB USK kazala nam je da ima informacije iz više izvora i da je to to, te da će nakon koalicije u Zeničko - dobojskom kantonu koju čine ASDA – SDA – SBIH biti isto i u USK.

 

  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet
Top