All for Joomla All for Webmasters

JEDNA SE OTEGLA DRUGA SE PROTEGLA: DF spasio aktualnu većinu i Vladu USK

28 November 2019
(0 ocjena)
Pročitano 1992 puta

Regionalni odbor u Unsko-sanskom kantonu Naše stranke i zvanično je obznanio da od 27.11.2019.godine više neće davati podršku Vladi USK i biti dio skupštinske većine.

No A-SDA je očekivala promjenu političkoga kursa Naše stranke i ekspresno pronašla političkog partnera koji će uskočti na upražnjena mjesta u skupštinskoj većini. Ultra-desničarska ASDA uputila je zvanični poziv DF USK, a koji ima dva poslanika u Skupštini USK Ekrema Prošića i Amira Murića, da se pridruže skupštinskoj većini.

U zvaničnom dopisu A-SDA obavještava klub poslanika DF u skupštini USK, a to su svojim potpisima potvrdili predsjednici klubova ASDA, SDP, Nezavisnog bloga, tri nezavisna poslanika, da imaju podršku 14 poslanika za formiranje nove skupštinske većine.

U istom dopisu, DF-i USK ponuđena su dva ministarska mjesta i pozicija direktora Zavoda za zdravstveno osiguranje USK. U novoj prekompoziciji Vlade USK DF bio imao Ministra za zdravstvo, rad i socijanu politiku i Ministra za obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Dok bi direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje USK trebao biti Amir dr. Murić, poslanik DF-a u skupštini USK.

Političkom subjektu POMAK koji ima jednog poslanika u Skupštini USK, Zikrija Duraković, nije više i nije mu ponuđeno da bude dio skupštinske većine. Ranije je, a prema provjerenim izvorima iz Vlade USK, premijer Ružnić je bio potpisao akt o razrješenju aktualnog Ministra za obrazovanja, nauke, kulture i sporta Damira Omerdića (POMAK). Premijer je upozoren da nije njegova nadležnost smjena Ministara u Vladi tako da je smjena ministra Damira Omerdića odgođena do formiranja nove skupštinske većine.

Utvrđivanje pazara sa strane DF USK danas je završeno, a prema provjerenm informacijama prihvatili su da budu dio nove skupštinske većine. Već sutra 28.11.2019.godine na redovnoj sjednici Skupštine kantona može se očekivati i zvanično predstavljanje nove skupštinske većine. Ako ne tada onda u narednim danima.

U narodu kažu jedna se otegla druga se protegla ili vuk sit a ovce na broju.

  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet
Top