All for Joomla All for Webmasters

HAMDIJA ABDIĆ (SDA): Iako SDA ne učestvuje u vlasti u USK, zbog građana USK amandmanima sam se izborio za milionska sredstva u rebalansu Budžeta F BiH

24 April 2020
(0 ocjena)
Pročitano 1319 puta
  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet

Na jučerašnjoj vanrednoj online sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta održanoj 23. aprila 2020.godine, zastupnici su sa 58 glasova odobrili Prijedlog rebalansa ovogodišnjeg federalnog budžeta. Protiv je glasalo 13 zastupnika, dok je devet bilo uzdržano.

Rebalansirani budžet ukupno iznosi 5,5 milijardi KM, što je za 11 posto više od dosadašnjeg ukupnog iznosa, obrazložio je zastupnicima na ovoj sjednici federalni premijer Fadil Novalić. Premijer Novalić je kazao da se Vlada kao predlagač budžeta, u pripremi rebalansa, suočila s dvostrukim pritiskom – s jedne strane, sa sačinjavanjem relevantnih i realnih projekcija očekivanog umanjenja prihoda od poreza i doprinosa kao posljedicom pandemije koronavirusa, a s druge strane, potrebom da se planira stabilizacijski fond koji će osigurati značajan novac za pomoć privredi i privrednim subjektima u FBiH.

Posebno trebamo istaknuti Federalnog zastupnika iz Unsko-sanskog kantona Hamdiju Abdiću (SDA) iz Bihaća koji je u grčevitoj borbi za svaku konvertibilnu marku a koja je prijeko neophodna našem Kantonu i gradu Bihaću kroz amandane ostvario više nego odličan rezultat. U teškim vremenima kada se Kanton i grad Bihaća suočavaju sa migrinatskom krizom i globalnom pandemijom COVID-19, zastupnik Hamdija Abdić ponovno je dokazao da je njegov rad u Zastupničkom domu F BiH zasnovan isključivo u interesu građana USK i grada Bihaća.

U telefonskom razgovora za bisce.ba, krajiški zastupnik Abdić kazao je da je kroz žestoku političku borbu i u teškom ratu živaca kroz rebalans Budžeta F BiH osigurao 500.000 KM za grad Bihać zbog ublažavanje migrantske krize, jer je Bihać za razliku od ostalih lokalnih zajednica u USK najviše pogođen migrantskom krizom. Dalje u razgovora sa nama ističe da je mnogo energije uložio da u Budžetu F BiH ostane stavka 2.500.000 (dva i pol miliona KM) neophodnih za nastavak izgradnje Aerodroma u Bihaću. No, zbog trenutne situacije na području F BiH, zastupnik Hamdija Abdić (SDA), dobio je čvrsta obećanja i garancije od Premijera Fadila Novalića (SDA) da će na sljedećem rebalansu budžeta F BiH u septembru, grad Bihać dobiti potrebna finansijska sredstva za nastavak izgradnje aerodroma u Golubiću.

U nastavku razgovora ističe da kao i ranije, zastupnik SDA Hamdija Abdić, nije zaboravio zdravstvo te je uspješno osigurao u rebalansu budžeta iznos od 18.000.000 KM (osamnaest miliona KM) za zdravstvene institucije u Federaciji BiH. U razgovoru je posebno apostrofirao da ovaj novac neće biti raspoređen zdravstvenim institucijama čije je osnivač Vlada F BiH (klinički centri) već zdravstvenim institucijama čiji su osnivači Kantoni. Isto tako je posebno naglasio da osigurana novčana sredstva za zdravstvo biti će isključivo namjenjana za nabavku medicinske opreme, a nikako za saniranje postojećih dugovanja zdravstvenih institucija. Od ovih 18.000.000 KM značajna finansijska sredstva dobit će i Kantonalna bolnica u Bihaću.

Za kraj razgovora zastupnik Hamdija Abdić (SDA) posebno je istaknuo da je kroz rebalans Budžeta planirano i 200 miliona kao pomoć nižim nivoima vlasti, kantonima, u borbi s posljedicama epidemije, te da je od planiranih 200 miliona KM osigurao 40.000.000 KM za niže nivo vlasti u Kantonu (gradovi i općine) što je oko 1/5 od ukupnog planiranog iznosa.

Top