All for Joomla All for Webmasters

Narod i Pravda USK postavlja pitanje da li je ministar sigurnostii ministar za cijelu državu ili za dva kantona ?

31 December 2020
(1 Ocjena)
Pročitano 335 puta
  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Agencijske vijesti
  • Izvor naslovne fotografije: Internet

Povodom odluke Vijeća ministara BiH da se nakon zatvaranja kampa Lipa ponovo otvori kamp Bira kako bi se smjestilo oko 700 migranata, iz Predsjedništva Naroda i pravde Unsko-sanskog kantona u reagiranju navode kako je ovo sramna odluka.

Povjereništvo Naroda i Pravde Unsko-sanskog kantona traži od Vijeća ministara BiH da preuzme punu odgovornost za migrantsku krizu uz napomenu da Narod i pravda nepokolebljivo stoji uz stavove lokalnih organa vlasti kao i uz građane Bihaća.

"Vijeću ministara BiH mora biti poznato da se Bira nalazi usred urbanog dijela grada Bihaća i da bi smještanje više stotina migranata u centar grada predstavljalo sigurnosni izazov koji bi mogao imati katastrofalne posljedice. Migranti ne mogu biti smješteni u Biru i to je jasan stav lokalne i kantonalne vlasti koji Vijeće ministara BiH odbija čuti“, navodi se u reagiranju Naroda i pravde.

Iz ove stranke dodaju kako je sramna odluka Vijeća ministara BiH da se cjelokupan teret migrantske krize prebaci na Unsko-sanski kanton i Kanton Sarajevo, odnosno područja Bosne i Hercegovine gdje su većina Bošnjaci.

"Posebno smo razočarani odnosom bošnjačkih ministara u Vijeću ministara BiH koji se ne ponašaju državnički. Ovdje se postavlja pitanje da li je ministar sigurnostii ministar za cijelu državu ili za dva kantona. Niko nije protiv toga da se migrantima pomogne i već postoje prijedlozi kako da se teret preraspodijeli ravnomjerno na sve lokalne zajednice. U Unsko-sanskom kantonu i Kantonu Sarajevo trenutno je smješteno više hiljada migranata i ovdje se mora jasno reći da smo došli do linije koju ne smijemo preći ni pod kakvim pritiscima“, dodaje se u saopćenju.

Posebno je sporna, prema njihovim riječima, licemjerna praksa međunarodnih zvaničnika, od IOM-a do Evropske unije, "koji pokušavaju predstaviti građane Bihaća, Sarajeva i drugih mjesta kako ne žele migrante".

"Migranti u BiH dolaze preko teritorije EU koja ih potom ne želi. Dalje, na putu ka Sarajevu i Bihaću migranti prelaze preko teritorija bh. entiteta Republika Srpska čiji se zvaničnici ponašaju kao da ih se ova situacija ne tiče, a ministri iz SDA i DF-a im to i omogućavaju.

Strpljenje građana je na izmaku i želimo jasno poručiti da nismo spremni da nas neko još mjesecima vuče za nos i pravi budalama“, stoji na kraju saopćenja Predsjedništva Naroda i pravde USK.

Top