fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Grad Bihać

IPAK JE GRADONAčELNIK FAZLIć POKLEKNUO POD PRITISCIMA LOKALNIH MOćNIKA

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Točno prije devet mjeseci gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić naložio je rušenje dva nelegalno izgrađena sprata zgrade u centru Bihaća čiji je investitor kompanija Elhana d.o.o.

Aktualni gradonačelnik Šuhret Fazlić tokom izborne kampanje bio je jedan od najglasnijih zagovornika uvođenja reda i zakonitosti u oblasti gradnje i prostornog uređenja u Gradu Bihaću. S obzirom na to da se brojni nelegalno izgrađeni spratovi u centru Bihaća većinom nalaze na objektima lokalnih moćnika bliskih politici, mnogi su tada smatrali da Fazlić neće biti u stanju da ispuniti svoja obećanja. I to je dokazano. Šuhret Fazlić je pokleknuo pod pritiscima lokalnih moćnika i njihovih stranačkih lidera.

Gradonačelnik Šuhret Fazlić nije održao riječ koju je dao i još u djelo nije provedeno Rješenje  Službe za komunalne djelatnosti, zaštitu okoliša i inspekcijske poslove Grada Bihaća koje izdato investitoru Elhana d.o.o. Bihać za rušenje dva nelegalno izgrađena sprata na objektu koji je trenutno u izgradnji u centru Bihaća.

Podsjećamo da je 2015. godine firma Elhana d.o.o. Bihać dobila je kao investitor dozvolu za gradnju objekata spratnosti Po+P+1+M u ulici Gazi Husrev-begova u užem gradskom jezgru. Međutim, prilikom radova, investitor je nelegalno izgradio još dva sprata koja, kako je vidljivo iz Rješenja, sada mora srušiti u roku od 90 dana, u suprotnom će Grad Bihać to uraditi o trošku investitora.

Investitoru Elhana d.o.o. tada je uručen prekršajni nalog i kazna u iznosu od 5.000 i 1.500 KM i po drugom osnovu, odnosno zato što je kao vlasnik preduzeća Bihaćka trgovina, odnosno vlasnik i starog objekta koji se nalazi uz novoizgrađeni, na istom izveo značajne građevinske zahvate poput skidanja krovišta, rušenja zidova, rušenja stubišta i izgradnje nove betonske ploče, tj. radova koji zahtijevaju izdavanje građevinske dozvole, a da je nadležnoj službi prijavio samo renoviranje.

Šuhret Fazlić tada je imao sastanak sa arhitektima i projektantima Grada Bihaća, gdje je zaključeno da je izgled stare jezgre Bihaća u arhitektonskom smislu trajno narušen  i kazao sljedeće:

“Za to nije odgovoran Šuhret Fazlić, ali jesam odgovoran da pokušamo spasiti ono što se spasiti može i da one koji su namjeravali graditi mimo propisa, pravnim putem natjeramo da uđu u okvire zakonitosti. Tu se uopšte ne radi o političkom revanšizmu, niti bilo čemu sličnom, kako neki ljudi to shvataju. Nekoliko puta sam ponovio da mene ne zanima ko su vlasnici tih objekata, mene ne motivišu oni, radi se isključivo o principu i poštivanju propisa i zakona ovog grada i države. Ja nikad neću predlagati izmjene urbanističkih i drugih planova kako bi na taj način nekom ozakonio nešto što je napravio nezakonito, jer to ulazi u domen koruptivnih radni. S druge stane, gdje god postoji mogućnost da se nešto legalizuje u okvirima postojećih planova, to je prilika da Grad ostvari dodatne prihode i radit ćemo na tome”.

Urbicid je bio često pominjan pojam u Gradu Bihaću i nekako je odjedanput utihnuo i nestao iz Bihaća, a borba protiv te pojave je nestala, a koja je dio platforme koju su potpisale stranke GS, SDP, ASDA i DF prilikom formiranja koalicije u Bihaću nakon lokalnih izbora. Na osnovu svega se može zaključiti da nova gradska vlast na čelu sa Šuhretom Fazlićem nije u stanju nastaviti se boriti u skladu sa prethodno utvrđenim principima i da je pokleknula pred lokalnim moćnicima.

 

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 14/11/2017


Vrijeme objave članka: 18:47


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!