fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

IZNENADNO ASIMOVO ČUDNO PONAŠANJE?

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Potreba Asima da se kao vječiti krajiški političar u šestoj deceniji života baca na pisanje blogova bila je iracionalna gesta, neka vrsta zaumnog oduška u velikim problemima, koji su ga već tada očito tištali, iako javno još nisu bili vidljivi.

Iznenadno “čudno ponašanje”, kako bi rekli stariji ljudi, znak je da nešto u vašem svijetu dubinski nije u redu i ljudi se obično  počnu čudno ponašati netom prije propasti. Jedan drugi vječiti krajiški političar je, prije par godina, potpuno neuobičajeno za njegovo ranije ponašanje, odjednom počeo organizirati (krivo)lovne seanse po Nacionalnom parku “Una”. U jednoj od tih seansi je jedva živu glavu izvukao, jer je nekako od lovca postao lovina. To ne znači da svako neuobičajeno ponašanje i iznenadni ekshibicionizam kod vječitih krajiških političara nužno znači skori krah, niti da se svako od njih neposredno prije propasti mora malo čudno ponašati, ali smo uvjereni da se u velikom broju slučajeva to događa.
Iskustvo je mogućnost prepoznavanja već viđenog u nekoj sadašnjoj stvari. Zato iskusni ljudi, koji znaju gledati i pamtiti, dobro predviđaju.

Blogeri su u pravilu otvoreni, demokratični, komunikativni, u neku ruku i skromni. Za blog se ne dobiva honorar, niko ga ne gura osim samoga sebe. Za razliku od ove kolumne iza koje stoji ime portala, bloger je, u golemoj većini slučajeva, a kod nas u potpunosti, autsajder kojem ništa drugo ne pomaže izaći na medijsku površinu. Malobrojni blogeri koji su u Krajini postali poznatiji široj javnosti ne ističu se ni obrazovanjem, ni pameću, ni stilom, ni raspolaganjem bogzna kakvim informacijama, već su se probili, pa se rado čitaju, dijele i citiraju, uglavnom oni koji su pogodili srednju struju, raspoloženje, bilo gradjana, oni kroz koje progovara fantomski “mali čovjek”.

I sad odjednom, pod stare dane, završi krajiški bloger Asim u tužilaštvu, kao i Grgur (krivo)lovac prije njega. 
Ako to nije čudno ponašanje, ne znamo šta jeste. Ako objavljivanje službene tajne  iz transkripata Državne agencije za istrage  i zaštitu (SIPA) BiH koje je ova policijska agencija u posebnim istražnim radnjama službeno pribavila za krivični predmet protiv bivšeg  čelnika “Unsko-sanskih šuma” Đevada Muslimovića i pet njegovih najbližih saradnika nije čudno ponašanje, ne znamo šta jeste. Jedan krajiški političar sebi ne bi smio dati za pravo da se bavi novinarskim poslom, jer se tu onda radi o pristrasnosti i sukobu interese zbog čega je Asim i ugasio svoj blog jer je očito skontao da je pretjerao i prekršio pravila objektivnog novinarskog izvještavanja. 

Propast je, dakle, na vidiku, a u javnosti prevladava tumačenje Asimovog blogiranja, kao očajničkog čupanja i nepristajanja na to da potone sam, što je razumljivo.  Problemi s Unsko-sanskim šumama nisu od jučer i ako naš Bloger i jeste jedan od krivaca, nije jedini. U interesu je države da što više umočenih i odgovornih povuče za sobom. Stigne još spasiti dušu, dijelom i obraz, ako kao pokajnik pomogne čišćenju naše krajiške politike, pravosuđa, medija,  i svega drugog što je omogućilo nastanak slučaja šume. Učinio bi time više dobra za Krajinu nego što je napravio lošeg s Unsko-sanskim šumama.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / V.D.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 13/09/2018


Vrijeme objave članka: 14:11


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!