fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Afere

KADA ĆE SE GRADONAČELNIK BIHAĆA ŠUHRET FAZLIĆ PRESTATI ŠLIHTATI BIHAĆKOM LIDERU NEZAKONITE EVAZIJE ?

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Porezna davanja nužna su kako bi se osigurao javni sistem svake države, a porezom se smatra davanje novca državi propisano zakonom, za koji država ne daje nikakvu trenutačnu protuuslugu. Plaćanje poreza poreznom je obvezniku teret, odnosno smanjuje svotu novca koja mu je na raspolaganju.

Kao što je poznato, nezakonita evazija, ilegalno je ponašanje od strane poreznih obveznika koje predstavlja kršenje zakona, koji se sankcioniraju u vidu zatvorske kazne, visoke novčane kazne, zabrana da se dalje obavlja djelatnost ili oduzimanje imovine.

Naime, grad Bihać je proveo je postupak izbora direktora javnog poduzeća Turistička zajednica Bihać po javnom konkursu objavljenom u dnevnom listu „Oslobođenje“ od 12.03.2021. godine i u „Službenim novinama F BiH“ broj 21/21 od 17.03.2021. godine. Na objavljeni Javni konkurs prijavio se jedan kandidat i to: Armin Amidžić iz Bihaća, vijećnik u Gradskom vijeću grada Bihaća. Nadzorni odbor Turističke zajednice grada Bihaća, a čiji je predsjednik “propala” muzička zvijezda Almir Smajić, usvojio je prijedlog komisije za provođenje izbora u reguliranim organima Grada Bihaća za konačno imenovanje Armina Amidžića na mjesto direktora Turističke zajednice grada Bihaća.

U svojoi biografiji Armin Amidžić hvalospjevno se predstavio kao moderni vizionar, začetnik novih ideja, da ne voli ustaljenost i da je okidač novih aktivnosti. Isto tako je u biografiji napisao da je bio rukovodilac privatnog preduzeća Una agua centar preko dvije godine i brand menadžer preduzeća Japodski otoci preko tri godine.

Pored svega navedenog u biografiji zaboravio je navesti važnu činjenicu dok je obavljao funkcije rukovodioca i brand menadžera u pravnium subjektima “Una aqua centar” i “Japodski otoci” bio lider nezakonite evazije u Bihaću. Naime, pravni subjekti “Una aqua centar” nepoznat porezni broj i “Japodski otoci” porezni broj 4363951760005 ne postoje u evidenciji Federalno informatičke agencije Federacije BiH, tačnije u registru financijskih izvještaja pravnih lica.

Ne želimo iznositi bilo kakve špekulacije o dnevnom novčanom prometu pravnih subjekata Japodski otoci i Una aqua centar koji je ostvaren pružanjem raznih turističkih usluga, no koliko god iznosio vjerovatno da nije registriran u trgovačkim knjigama, da je promet usluga djelomično ili nikako prijavljen Poreskoj Upravi F BiH kroz fiskalni sistem i samim tim na taj promet nije plaćen porez na dobit ili pak PDV jer u evidenciji Federalno informatičke agencije Federacije BiH ne postoje podaci o financijskom poslovanju navedenih pravnih subjekata. U konačnici ovakav novac koji su ilegalno stekli pomenuti pravni subjekti poznat je još i pod imenom “prljavi novac” završio je u privatnim džepovima pojedinca ili organizirane grupe pojedinaca.

Postavlja se pitanje da li je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove i Poreska uprava F BiH ured u Bihaću svojom indolentošću saučesnik nezakonite evazije, a koja nanijela financijsku štetu kako Unsko-sanskom kantonu tako i Gradu Bihaću ? Dok s druge strane velika većina odgovornih i savjesnih poreskih obveznika koji uredno svakog mjeseca plaćaju niz državnih parafiskalnih nameta, pravni subjekti Una aquaris centar i Japodski centar dalje će uživati svesrdnu podršku Poreske uprave FBiH – ureda u Bihaću u svojim nelegalnim evazijama i nanošenja finansijske štete našem Kantonu i gradu Bihaću.

Na koncu, a što je žalosno, na 8. sjednici Gradskog vijeća koja će biti održana 21.aprila 2021.godine, vijećnici iz aktualne većine koju čine POMAK – SDA – SDP – SBB potvrdiće imenovanje modernog vizionara i okidača aktivnosti za nelegalnu evaziju, uz izdašno šlihtanje gradonačelnika Šuhreta Fazlića za govornicom spram sinu glavne tužiteljice Unsko-sanskog kantona Arminu Amidžiću.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / V.D.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 20/04/2021


Vrijeme objave članka: 14:54


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!