fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

KANTON TALAC SUKOBA U VLADAJUĆOJ STRANCI: SDA PROPADA, ALI SA SOBOM VUČE I KANTON

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Unutarstranački sukobi, borbe, međusobne optužbe događaju se u trenucima kada Kanton sve teže podnosi neefikasnost aktuelne vlade Huseina Rošića, nesposobnost i nedostatak bilo kakvih opipljivih rezultata. Vlada Huseina Rošića propustila je svoju priliku. Je li vrijeme da ode?

Ono što nesumnjivo možemo reći je da sve ovo što se događa u vladajućoj SDA poprima obrise tragedije. Da je situacija alarmantna, pokazala je komunikacija KO SDA USK-a i Kluba vijećnika SDA Bužima saopćenijma. Ova unutarstranačka komunikacija unutar SDA je pokazala da je Unsko-sanski kanton postao talac unutarstranačkih sukoba, borbe između više struja unutar vladajuće stranke.

Pred SDA-om je turbulentno razdoblje. Da bi se prekinula agonija i spriječilo dodatno usložnjavanje situacije u SDA Bužim, prije tri dana Kantonalni odbor SDA USK-a je donio odluku o imenovanju novog povjereništva u SDA Bužim. Nedugo nakon ove odluke Klub vijećnika SDA Bužim je održao press konferenciju, na kojoj je pozvalo Šemsudina Dedića, predsjednika KO SDA USK-a, i Amira Avdića, potpredsjednika KO, da podnesu neopozive ostavke na mjesto prvih ljudi krajiške SDA, dok nije kasno, jer , po njihovom mišljenju “isti nisu u mogućnosti provesti izbore u tri općinske organizacije, nisu u mogućnosti stabilizirati većinu u Skupštini USK-a bez podrške osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića”.

Nakon ovoga, Kantonalni odbor SDA USK-a se oglasio saopćenjem u kojem je pozvao pojedince “da poštuju Statut i odluke viših organa Stranke i tako budu dosljedni svojim ranijim stavovima  kada su se obraćali javnosti i pozivali druge da to čine”.

Navedena prepiska saopćenjima unutar SDA je zorno pokazala, da je situacija u kojoj su se građani Kantona našli kao taoci sukoba vladajućih postala zabrinjavajuća. Trenutačno je najgore to što Vlade nema većinu, što Skupština ne funkcionira. Prvi se bave sobom,  a drugi se ne sastaju već drugi mjesec zaredom. Sve što se u  SDA događa neki vide kao polarizaciju, a neki kao visok nivo demokratije i slobode, da se ima i bez straha iznositi i drukčije mišljenje. Neki ne smatraju to sukobom u SDA, već izvorom snage.

Bez obzira šta ko vidi u ovoj unutarstranačkoj svadji, svi se slažu da je vlada Huseina Rošića imala veliku priliku učiniti Kanton sretnijim i bogatijim, imala je veliku priliku, i za to imala ogromnu podršku građana, da se stane na kraj korupciji, kriminalu i svemu onome što je u zadnjih dvadesetak godina Kanton kočilo u razvoju. Na našu žalost, tu su priliku olahko propustili.

Dapače, sve učestaliji sukobi, previranja, optužbe poput ovih danas, guraju nas u još neizgledniju poziciju. Situacija je najblaže rečeno teška, a vladajući se bave sami sa sobom. SDA opterećena unutrašnjim sukobima i očito sve većim nezadovoljstvom radom i učinkom Huseina Rošića,  naočigled sviju nas propada. Ali, sa sobom vuče i Kanton. Može li to Kanton suočen s dugogodišnjom krizom više trpjeti?

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 07/11/2017


Vrijeme objave članka: 11:22


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!