fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

US Kanton

KAPIć JE SAMO NASTAVIO DALJE TAMO GDJE STAO NJEGOV PRETHODNIK DžENIS ŠABULIć

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Uz redovna politička previranja današnje zasjedanje Skupštine Unsko-sanskog kantona mogla bi obilježiti i rasprava o stanju u zdravstvenom sektoru, uključujući sindikalne zahtjeve za smjenu kantonalnog ministra zdravstva Hazima Kapića.

Njega Sindikat zaposlenih u zdravstvu USK smatra najodgovornijim za nagomilane probleme u zdravstvu tog kantona. Još prošlog mjeseca sindikat je tražio održavanje hitne tematske sjednice Skupštine USK o stanju u zdravstvu te provedbu odredbi iz kolektivnog ugovora, kao i povećanje plaća zdravstvenim radnicima. Zaprijetili su i generalnim štrajkom.

Među zamjerkama ministru Kapiću je i odnos prema kantonalnoj bolnici čiji dug iznosi 13 miliona maraka. Međutim, umjesto da se bavi nagomilanim problemima u zdravstvu i zahtjevima struke ministar Kapić je energiju uglavnom trošio na kreiranje esencijalne liste lijekova koja direktno protežira nekoliko njemu bliskih stranih farmaceutskih kuća.

Tvrdi čak kako je „žrtva“, jer je navodno otvorio Pandorinu kutiju insistirajući na usklađivanju kantonalne s federalnom esencijalnom listom. Pri trome iznosi podatak kako će kantonalna lista sa 120 biti uvećana na čak 900 lijekova, što je daleko od istine. Naime, federalna lista ima 177 lijekova, ali se zbog različitih proizvođača istog lijeka konačan broj multiplicira pa se onda njim lakše manipulira u javnosti.

Poznavatelji prilika kažu kako ministar Kapić krši zakon time što nije zadovoljio osnovnu A federalnu listu, a proširuje dopunsku B listu lijekovima njemu bliskih stranih farmaceutskih kuća, za koje nemaju sredstava ni finansijski puno jači kantoni. Ministar protivno svim zakonskim propisima skraćuje A listu, isključujući iz prava čak i pacijente koji godinama dobijaju terapije za najteže psihičke probleme. Grubo krši zakonsku proceduru i kod dobijanja saglasnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja, gdje se bez obzira na jako ozbiljna upozorenja Zavoda, stvara dodatni trošak  kantonu od pet miliona KM. Zbog toga se procjenjuje da će budžet Vlade USK za esencijalnu listu biti potrošen do septembra naredne godine, a ljekari ne mogu očekivati povećanje plata.

Prema dostupnim informacijama, Kapić je samo nastavio aktivnosti koje je u tom pravcu provodio njegov prethodnik Dženis Šabulić, inače izravno involviran u apotekarski biznis na prostoru USK. Dok se oni bave farmaceutskim lobijima zdravstvo USK tone u sve dublje probleme zbog kojih je i odliv ljekara i medicinskog osoblja poprimio zabrinjavajuće razmjere. 

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 4


NAPOMENA:


Datum objave članka: 13/11/2017


Vrijeme objave članka: 13:05


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!