fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

US Kanton

KASIM MULALIć GLAVNI KOčNIčAR DEMOKRATSKIH PROCESA UNUTAR SDA USK

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Prošle sedmice se u Unsko-sanskom kantonu uveliko otvorila kriza u SDA, kada je općini Bužim drugi put uvedeno povjereništvo u stranci. Kriza u SDA je nastala kao što i nastaju dugovi u ovoj zemlji, uzimanjem jednog kredita da bi se zatvorio drugi, uz produženje života neko vrijeme.

Drugačije razmišljanje

Zbog nejasne većine, već je postojala kriza u Skupštini USK-a koja dugo nije zasjedala. Opozicija je krenula u sakupljanje potpisa za vanrednu sjednicu na kojoj bi tražila nepovjerenje premijeru Huseinu Rošiću, dok u SDA nisu mogli računati na sve svoje poslanike, kojima suradnja sa opozicijom nije nepoznata.

Naime, poslanici SDA iz Bužima su već bili sankcionisani, a u njihovom općinskom odboru vječiti šef Kasim Mulalić izbacivao je samovoljno ljude iz stranke. Druga struja u SDA Bužima, oličena u liku Samira Veladžića, vrebala je priliku da Mulalića razvlasti. Kada je KO SDA osigurao glas poslanika Samira Veladžića, uveli su po drugi put povjereništvo u OO SDA Bužim, a Kasima Mulalića su proglasili glavnim kočničarem demokratskih procesa unutar stranke.

Opozicija je bez Samira Veladžića izgubila nadu da će srušiti Vladu Huseina Rošića, ali su se vrlo brzo pojavile špekulacije da drugi poslanik iz Bužima Nisvet Jusić nije dio dogovora sa KO SDA.

Kriza većine se nastavila. Na press konferenciji KO SDA nije bilo Jusića, ali su novinari pitali za njega.

– Ja vam mogu reći da Klub SDA djeluje jedinstveno i mi nikakvih drugih informacija nemamo. Ne znamo da bilo koji član Kluba SDA ima namjeru kršiti odluke koje donosimo. Dopuštano je da nekada prilikom glasanja pojedini poslanici imaju drugačije razmišljanje, ali nikad po pitanju krucijalnih odluka koijim se određuje put stranke, kazao je Edin Bašagić, predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini.

Sam poslanik Nisvet Jusić nije se izjasnio hoće li biti dio nove većine, ali je sigurno protiv odluke KO SDA za uvođenje novog povjereništva u Bužimu, iako nikad nije bio na strani Mulalića.

– Ja nisam dio te priče, nisam u njoj učestvovao i smatram da je ovim činom u Bužimu drugi put napravljena ista greška. To nije dobro za stranku, nikakva privatna rješenja ne mogu biti dobra, kada je u pitanju veće članstvo. Nekad su to činili nama, meni, a sada na isti radikalni način to prave sa drugim povjereništvom, ispričao nam je Nisvet Jusić. 

Zbrajanje glasova 

O tome kako će glasati sutra, na sjednici Skupštine USK-a, nije želio govoriti. Njegov se stav o pitanju koaliranja sa laburistima Fikreta Abdića također nije promjenio, iako je i sam zbog stabilnosti u Skupštini i u SDA bio dio jedinstvenog kluba sve doskora.

Od 30 poslanika u Skupštini, kao podrška premijeru i Vladi​ USK-a ostala su četiri člana DF-a, 9 od 10 njih iz SDA, s tim da je i Jusić upitan. Njima su dosad podršku davala i dva člana laburista. Zadnji koji su napustili koaliciju bili su dvoje poslanika SBB-a. Na ivici su i Sanil Mahić u DF-u, kao i Nisvet Jusić u SDA, iz razloga što se ne slažu sa pravcima koje zauzimaju kantonalni odbori njihovih stranaka.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 21


NAPOMENA:


Datum objave članka: 12/11/2017


Vrijeme objave članka: 18:53


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!