fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

KO JE BRANIO DRŽAVU, A KO JE BRANIO NJEMAČKU?

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Prije 25. godine nastao je 5. korpus Armija R BiH. Korpus koji je krenuo od nule, sa par puškica i lovačkim naoružanjem suprostavio se daleko nadmoćnijem neprijatelju. Tada se branila država srcem, heroji su iz dana u dan “nicali” na svim ratištima Okruga Bihać, danas su ti heroji zaboravljeni.

Tada nije trebalo nikoga zvati da brani svoju državu, nije se čekala neka potvrda jesi li ili nisi zdrav, jesi li sposoban ili nisi. Išlo se srcem, branila se država i mnogima je bila čast što su dio generacije koja se borila protiv nekog ko napada njihovu državu. Tada je postojalo jedinstvo, imao se cilj. Sad nije tako.

Sad političari pričaju ono što narod voli da čuje, a rahmetli Alija Izetbegović je kazao gorku istinu, koju poslije rata svjedočimo. Na upit borca kako će biti iza rata, kazao je: “Morat ćete se boriti za pravdu i protiv nepravde onako kako se danas borite sa četnicima i ustašama“. Kad se rat završi, uvijek isplivaju prvi šverceri i ratni profiteri, a na kraju dođu heroji i borci. Alija nam je ostavio obavezu da to ne bude tako u BiH.

Bilo je, svakako, u 5. korpusu Armije R BiH inženjera, doktora, univerzitetskih profesora, umjetnika, ali većina boraca došla je iz tvornica Okruga Bihać. E sada, većina od te većine nije se poslije rata vratila na posao: fabrike su uništene, a one koje nisu sravnile granate, razvalila je privatizacija; ostale su propale.

{googleads center}

Radnička klasa – kako su se u sretna vremena zvali oni što su, gle čuda, imali posao, primali platu svaki mjesec i od nje cijeli taj mjesec živjeli – postala je boračka populacija. Boračka populacija je pretvorena u masu socijalnih slučajeva ovisnih o budžetu, koji je šupalj ko pokvaren zub.

Premda su mnogi znali da situacija nakon rata neće biti sjajna, niko nije očekivao da borci budu u situaciji u kakvoj su danas. Mase ratnih veterana pretvorene su u glasačku bazu kojoj se za podršku na izborima uzvraća neprovodivim zakonima i plaća novcem kojeg, pokazalo se, za njih nema.

Problem financiranja famozne boračke populacije, prosto, nije i ne može biti rješen sve dok se izlaz iz krize traži podilaženjem demobiliziranim vojnicima, porodicama šehida i palih boraca, dobitnicima najvećih ratnih priznanja, ratnim invalidima i svima kojima je država prvo uzela sve, onda ih navikla na redovne mrvice, pa sada ne zna kako objasniti da ni tih mrvica više nema..

U današnjem vremenu, kada se ubrzano zaboravljaju sve vrijednosti iz proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata, pa tako i oni koji su najzaslužniji za odbranu zemlje problemi boračke populacije neće biti riješeni ni objavljivanjem najavljenog Registra boraca Armije R BIH, nego borci trebaju sami kazati ko je, gdje bio i ko je branio državu, a ko je branio Njemačku. Borci trebaju sami kazati ko su bili šverceri i ratni profiteri.  Hvala Bogu ima ih koji su preživjeli i koji mogu reći onima koji su bili šverceri i ratni profiteri da su to bili. Mogu živjeti sa njima ali ne mogu pričati da se nisu obogatili u ratu, dok su oni časno branili državu.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 23/10/2017


Vrijeme objave članka: 11:20


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!