fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

KO JE NA NESREĆI GRAĐANA BIHAĆA DEBELO ZARAĐIVAO U RATU?

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Ratno profiterstvo predstavlja nezaobilazan pojam koji možemo vezati uz protekli odbrambeno-oslobodilački rat. Čak štaviše, danas u Bihaću sve više možemo čuti optužbe da se patriotizmu boraca 5. korpusa Armije R BiH na prednjim krajevima suprotstavljala želja za zaradom u pozadini. 

Kako bilo da bilo, jedno je sigurno – dok je za neke odbrambeno-oslobodilački rat predstavljao veliki gubitak, drugi su u ratu pronašli način za stjecanje profita. „Dok jednom ne smrkne drugome ne svane“, kaže stara narodna poslovica, a upravo su u sumraku odbrambeno-oslobodilačkog rata mali i veliki profiteri u Bihaću vrlo brzo pronalazili svoj interes. Tako su se stvarile dvije grupe, jedna koju je činila boračka populacija kojia je svoj život stavljala na kocku i druga sastavljena od ratnih profitera koji su na njihovoj nesreći debelo zarađivali

Dok su se oni koji su ratovali po završetku rata vraćali u svoje razrušene domove i muku mučili s preživljavanjem u miru, ratni profiteri su nastavljali uživati u plodovima rata. Bogatstvo stečeno u ratu nastavili su oplođivati i nakon rata pa su ratni profiteri često bili prikazivani većim patriotima od ostalih zbog svog „patriotskog“ djelovanja u obnovi Bihaća i njegove privrede. S druge strane, oni koji su u ratu sve izgubili, nakon rata su imali malo, ili gotovo uopće nisu imali koristi od iskazanog patriotizma. Ma koliko bio sladak uspjeh u ratu, od gorčine koja je proizlazila iza njega na kraju nije bila pošteđena boračka populacija, koja je mahom završila kao socijalna kategorija.

Da je rat dobra prilika za ostvarivanje ekstra zarade, bili su itekako svjesni pojedinci u Bihaću. Već sam nagovještaj rata doveo je do toga da se roba po višestrukim cijenama prodavala na crnom tržištu. Dok je luksuz, uslijed nesmiljenog bogaćenja pojedinih grupacija, društvenoj grupi koja se nalazila na vrhu piramide postajao sve dostupniji, cijene osnovnih životnih namjernica predstavljale su sve teži uteg najsiromašnijim gradjanima Bihaća. Cijene brašna, šećera, ulja, kahve, mesa i sl. bujale su iz dana u dan, a crno tržište je bilo gotovo pa nemoguće obuzdati.

Najtežu cijenu rata u krvi su plaćali upravo najsiromašniji gradjani Bihaća, radnici i seljaci, koji su činili prve redove na ratištima. Imućniji gradjani su svoje mjesto u ratnoj mašineriji nalazili  daleko od strahota rata, obavljajući pretežno administrativne poslove. Kako to obično i biva, najveću cijenu rata plaćali su najsiromašniji gradjani Bihaća. Dok je njihova muška populacija krvarila na ratištu, njihove žene daleko od ratišta vodile su svoj rat sa oskudicama i sve višim cijenama. Siromašni su postajali sve siromašniji, a bogati su se nesmiljeno bogatili. Jaz koji je nastajao između ove dvije grupe gradjana Bihaća rezultirao je sve većim nezadovoljstvom najsiromašnijih gradjana Bihaća. Bijes protiv ratnih profitera bivao je sve većim i ozbiljno je prijetio moralu boraca na ratištima. 

Ratno profiterstvo je mnoge u Bihaću podiglo s dna društvene ljestvice u skorojeviće. Oni su poslije rata postali novopečeni bogataši koji se i danas kočopere svojim imetkom, a borci su svakoga dana sve siromašniji. Tako podjela na „mi“ i „oni“ sve više predstavlja podjelu između boraca Bihaća koji su svoj život stavljali na kocku i onih koji su na njihovoj nesreći debelo zarađivali.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 25/10/2017


Vrijeme objave članka: 08:04


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!