fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Afere

KO JE U RATU PRODAVAO BIŠČANIMA BRAŠNO PO ASTRONOMSKIM CIJENAMA?

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Opsada Okruga Bihać u proteklom ratu, koja je trajala 1201 dan, bila je jedna od najdužih opsada u modernoj historiji. I dok je odbrana Okruga Bihać u potpunom okruženju (tri neprijatelja) predstavljala svojevrsni fenomen, daleko od očiju javnosti odvijala se prikrivena trgovina kroz linije opsade. 

U toku opsade Okruga Bihać vojno-politički položaj Bihaća 1992. godine karakterisalo je stvaranje tzv. srpske opštine Bihać na okupiranom teritoriju Općine Bihać i zločini koji su počinjeni na okupiranom teritoriju Općine Bihać. Sistematski kršeći međunarodno pravo, pravila i običaje ratovanja, jedinice vojske tzv. Republike srpske i vojske tzv. Republike srpske krajine i policijske snage sa svojih ognjišta u opštini Bihać nasilno su protjerali oko 6.500 Bošnjaka i Hrvata, a još oko 4.000 moralo je napustiti svoje domove zbog borbenih djelovanja.

Kompleksne faze odbrambeno-oslobodilačkog rata u Bihaću vezane su za pokušaje oslobađanja grada Bihaća od neposredne neprijateljske vatre. I pored činjenice da je Bihać, od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 6. maja 1993. godine proglašen sigurnom zonom Ujedinjenih nacija, srpske snage nesmetano i nesmanjenim intezitetom napadali su civilno stanovništvo sigurne zone Bihać, te onemogućavajući snabdjevanje stanovništva Bihaća hranom, vodom, lijekovima, strujom, pokušavale na sve načine prouzrkovati što veći broj žrtava.

Tokom blokade na Bihać je palo preko dva miliona granata. Bihać je kao centar sigurne zone UN-a  morao izdržati blokadu 1201. dan i više ofanziva , čiji je  cilj  bio da se zauzimanjem sigurne zone UN-a Bihać izvrše zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava, te da Bosna i Hercegovina nestane kao pravno-politički identitet. Jedna od najtežih ofanziva uzvedena je krajem 1994. godine, kada su pobunjeni Srbi u Hrvatskoj iz tzv. UNPA-zona napali  sa leđa Peti korpus, čime je otvorena tzv. Bihaćka kriza. Iz zaštitne zone u jednoj državi, organiziran je napad na sigurnu zonu u drugoj državi.

Šest mjeseci prije napada, sigurna zona Bihać se izgladnjivala, humanitarni konvoji uopće nisu išli (od 143 konvoja samo 12 je prošlo, 131 je vraćen), a neposredno pred napad zaštićenu zonu Bihać je napustio Francuski bataljon. Zamjenila ga je jedinica iz Bangladeša, malobrojna i slabo naoružana. Uspostavljena je potpuna medijska blokada, jer u čitavoj sigurnoj zoni nije bilo nijednog stranog dopisnika, a UNPROFOR je u svojim izvještajima umanjivao obim i značaj napada.

Mada je većina gradjana sigurne zone Bihać sa teškom mukom preživljavala, provodeći dane u jezivim okolnostima, opsada je nekim loklanim moćnicima donosila pravo bogatstvo. Zbog zaustavljanja humanitarnih konvoja otvoreni su punktovi za trgovinski promet ili – kako je to narod nazivao – za šverc. Odnos ponude i potražnje diktirala su ratna dejstva. Za vrijeme intenzivnih borbi, vreća brašna kupovala se od neprijatelja za sto maraka, te gradjanima sigurne zone Bihać prodavala nekoliko puta skuplje. Profiti su bili astronomski, a lokalni moćnici su bili presrećni. To je ostavilo posljedice u poslijeratnom periodu obnove u Bihaću, jer je izrasla nova elita ratnih profitera, mahom zasnovana na mreži izgradjenoj u toku rata.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 25/10/2017


Vrijeme objave članka: 12:03


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!