fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Grad Bihać

KOMENTAR (VIDEO): KRAJNJA DESNICA ILI ULTRADESNICA ODLUčUJE O SUDBINI I BUDUćNOSTI AVNOJ-EVSKOG GRADA

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Krajnja desnicaekstremna desnicaradikalna desnica ili ultradesnica su izrazi kojima se označavaju politički pokreti, stranke i ideologije koje pripadaju desnici te ih karakterizira radikalno odbacivanje postojećeg političkog poretka odnosno svih ostalih političkih ieologija, pokreta i stranaka uključujući pluralizam, demokraciju i one koji pripadaju tzv. umjerenoj desnici.

U ekstremnu desnicu se obično smještaju različite ideologije i političke prakse kao što su monarhizam, katehontizam, desni konzervatizam, reakcija, kontrarevolucija, konzervativna revolucija, fašizam, nacional-socijalizam, diversizam, neofašizam, nova desnica, militantni nacionalizam, rasizam i vjerski fundamentalizam.

Nažalost o socijalnoj i ekonomskoj budućnosti Bišćana odlučuje A-SDA stranka koja se svrstava u ovo kategoriju militantni nacionalista, rasista i vjerski fundamentalista i koja je dobila podršku 2.919 Bišćana ili 12.22% na posljednjim lokalnim izborima.

Postavlja se pitanje zašto su Bišćani dali ovoliki broj glasova stranci kao što je A-SDA koju karakteriše radikalno odbacivanje postojećeg političkog poretka odnosno svih ostalih političkih ideologija, a dokaz svemu je Reutersov video prilog na kojem se jasno vidi da je politiku tadašnjeg iranskog predsjednika Mahmoud Ahmadinejada, a sadašnja politika iranskog rukovdstva nije se u mnogome promjenila, svojim prisustvom podržala i A-SDA čiju delegaciju su činili načelnik opštine Cazin, Nermin Ogrešević te Rifet Hozanović predsjedavajući općinskog vijeća.

Podsjećamo Vas da je iranska politika cionistička i teroristička koja teži uništenju židovske države i koja javno dovodi u pitanje holokaust.

U otporu fašizmu Bihać je bio jedna od svijetlih tačaka Europe, koja je u to vrijeme gotovo sva bila pod čizmom fašističke Njemačke pa se pitamo zašto su lijevo orijentirane stranke Bihaća SDP, DF i GS zagrlile sa strankom militantnih nacionalista, rasista i vjerski fundamentalista ? Da li iz zajedničkih političkih uvjerenja ili …. ?

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 06/12/2017


Vrijeme objave članka: 19:23


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!