fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Grad Bihać

KOMENTAR TV DEBATE: BESMISLENA INTERAKCIJA IZMEđU FAZLIćA I GALIJAšEVIćA SVE TO JE VODA KOJA JE IšLA NA MLIN SAMO KANDIDATA KEMALA HRNJIćA

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Koliko je propala demokratija u Bihaću ? Toliko da se predizborna TV debata pretvorila u speed dating farsu

Ne postoji bolja slika za otužnu regresiju bihaćke demokratije od sinoćnje debate kandidata za gradonačelnike Bihaća. Ne, ovo nije uobičajena, populistička litanija s kompleksom više vrijednosti i izostankom elementarnog političkog obrazovanja, o tome kako se Fazlić i Galijašević svađaju i ne govore “ništa konkretno”, o problemima koji “muče građane Bihaća”.

Problem je u tome što se javnosti pod debatu kandidata za gradonačelnike Bihaća prodaje površni speed dating format, s općenitim pitanjima i vremenom za odgovore koje je ispod nivoa dovoljnog za smisleniji tvit. Takva varijanta predizbornog sučeljavanja potpuno je prilagođena vremenu PR-a, fake news-a i javnosti odgojenoj na deficitu pažnje i informacija, a suficitu vrijednosnih stavova.

Ovakva debata (inače u užasavajuće uskim okvirima formata korektno odrađena od strane voditelja s kantonalne televizije) zapravo je fast food surogat demokratske predizborne rasprave, kao što se i bihaćka demokratija, zahvaljujući naporima najodgovornijih ljudi oko kupovine vijećnika i prevare glasača pretvorila u folklorni surogat društvenog uređenja zasnovanog na volji naroda.

Nikada nije, naime, na lokalnim izborima na kojima je bio velik broj kandidata za gradnonačelnika Bihaća, kantonalna televizija nije organizirale sučeljavanja ograničenog broja kandidata, kako bi se barem pokušala razviti smislena rasprava i eventualno ukazati na slabije i jače tačke političke koncepcije nekog od kandidata gradonačelnika za koje će se glasati na lokalnim izborima u Bihaću.

Ispucavanjem fraza, tko je izveden sa lisicama na rukama, tko je od koga molio za podršku na prethodnim lokalnim izborima u Bihaću, vraćanjem u prošlost bez konkretnih planova za budućnost građana Bihaća i grada Bihaća. Mahanjem optužnicama i 10.000 KM mita koje uzeo Emdžad Galijašević a koje je u debati pomenuo Šuhret Fazlić, pa pominjanja Glavne tužiteljice USK, a koja prema riječima Emdžada Galijaševića štiti Šuhreta Fazlić. Kandidatima Fazliću i Galijaševiću ovo je bila, usputna, borba  protiv korupcije kao jedne od osnovnih postavki za normalno društvo. Jedini i i veliki zagovaratelj  sa konkretnim prijedlozima u borbi protiv korpucije na sinoćnoj debati bio je kandidat Hrnjić Kemal. Upravo cjelokupna besmislena interakcija između Fazlića i Galijaševića o opštim pitanjima sve to je voda koja je išla na mlin samo kandidata Kemala Hrnjića.

Iz sinoćne tviterolike debate daju se izvući neki osnovni zaključci – u apsurdnoj raspravi veliku korist izvukao je kandidat Kemal Hrnjić koji je i pored svih tehničkih poteškoća  ukazivao na ključne kote korupcijske kloake u kojoj se guši Bihać, razložno i jasno govorio rješavanju gorućih problema građana Bihaća i grada Bihaća. Izvrsnom i nadasve uljudnom interakcijom u maniru velikih europskih politačara, građanima Bihaća, a naročito mladima, ponudio je konkretna i realna  rješenja koja će Bihać i Bišćane vratiti na visoki društveni položaj u Bosni i Hercegovini. U odnosu na Galijaševića i Fazlića, Kemal Hrnjić pokazao se retorički vještiji, dominantniji kandidat, imao je više samopouzdanja i bolje je vladao materijom o kojoj se raspravljalo. Kemal Hrnjić vrlo je samouvjereno nastupao, očito dobro pripremljen i bio je spreman prokazivati najslabije tačke prethodnih gradonaćelnika Bihaća, a tek smo na pola puta do kraja službene predizborne kampanje.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / V.D.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 04/11/2020


Vrijeme objave članka: 16:53


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!