fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

KRAJIŠKA SDA ĆE I DALJE NASTAVITI PROPADATI ?

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Prvi lokalni izbori za krajišku SDA pod rukovodstvom Šemsudina Dedića prošli su neslavno. Izgubljena je gradonačelnička pozicija u Bihaća i načelnička u Bužimu, te osvojeno manje mjesta u vijećima u odnosu na prošle izbore. Umjesto prihvatanja odgovornosti, rukovodstvo Kantonalnog odbora je odgovornost za izborni poraz, prebacilo na gradske i općinske organizacije, te dobilo zadatak, na osnovu zaključaka Predsjedništva SDA da započne reorganizaciju gradskih i općinskih odbora, pa čak i uvođenje povjereništva u općinama u kojima je ostvaren loš izborni rezultat. 

Sada je velika odgovornost na Kantonalnom odboru SDA USK-a koji kroz imenovanje povjereništava treba ukazati povjerenje onima koji imaju kapacitet da obnove povjerenje građana u SDA. Predsjednik KO SDA USK-a Šemsudin Dedić, navodno ima podršku zastupnika u Skupštini USK da stabilizira političke prilike na Kantonu. A da li će zaista i doći do stabiliziranja političkih prilika na Kantonu, ostaje da se vidi?

I dok se iščekuje implementacija najavljenih zaključaka, kod članstva krajiške SDA je sve prisutnije mišljenje da Kantonalni odbor na čelu sa Šemsudinon Dedićem, imajući u vidu količinu moći koju je čudnim spletom nesrećnih okolnosti stekao i akumulirao, neće ništa  promjeniti. A neće se ništa promjeniti zato što su navedene promjene u startu zamišljene da budu farsa, obmana za članstvo i za javnost.

Neće zato što niko od njih nema potrebnu energiju, znanje, hrabrost, odlučnost i principijelnost za nužne, duboke promjene. Među njima nema čovjeka s kapacitetom za promjene, a trgovina za dogovor o očuvanju vlastite kože, pod svaku cijenu, je već počela. Niko od njih istinski ne vjeruje u promjene niti ih želi. Niko od njih nema nužnu političku vjerodostojnost za promjene. 

Neće doći do promjena jer za ovaj dio krajiške SDA promjena znači prije svega gubljenje kontrole nad pozamašnim resursima stranke, kao i mogućnost nastavka političke trgovine. Za ovaj dio SDA-a je  njavažnije osigurati da se u stranci suštinski ne promijeni ništa bitno i da ista „ekipa“ nastavi istu politiku. Zato će  imenovanje povjrereništava Bihaća, Bužima i Ključa biti samo taktička varka, kojom će se članstvo i javnost pokušati ubijediti da se nešto promijenilo.

Da poraz krajiške SDA na lokalnim izborima nije bio tako žestok, do svega ovoga vjerovatno ne bi ni došlo, ali ako se već mora nešto učiniti, onda će i nakon Kasima u povjereništvu SDA Bužima biti njegovi ljudi i nakon Ahme u povjereništvu SDA Ključa sjediti će njegovi ljudi, jer su za vrijeme neprikosnovene vladavine strankom u Bužimu i Ključu, i jedan i drugi uspjeli stvoriti cijelu infrastrukturu njima odanih kadrova.

Arhitekti poraza krajiške SDA na lokalnim izborima i krivci za uništavanje krajiške SDA-a učinit će sve za nastavak politike kontinuiteta i osiguranje statua quo. Krajiška SDA će i dalje nastaviti propadati, nesposobna vratiti glasače i podršku, a progresivni dio krajiške SDA naći će drugog, uspješnijeg zastupnika svojih vrijednosti i interesa.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 14/11/2016


Vrijeme objave članka: 08:51


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!