fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

KRAJIŠKA SDP NA DNU, NAKON OKTOBRA IMA DVA IZBORA: ILI DR.SCI. FATKA KULENOVIĆ NA ČELU ILI RASKOL

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Postoji formula za spas Krajiške SDP-e. Nije komplicirana i nije neizvediva. Uključuje povlačenje dviju strana (Havić Hajrudin i Mirković Željko) i veći angažman dr.sci. Fatke Kulenović, uvjerava nas jedan od članova Gradskog odbora SDP-e Bihaća a koji je na nekoliko posljednjih sjednica tog tijela zauzeo poziciju svojevrsne tampon-zone između dviju sukobljenih strana: predsjednika stranke Hajrudina Havića i pristaša dr.sci. Fatke Kulenović.

Da bi Krajiški SDP izbjegao raskol prema kojemu vode daljnji obračuni, nužno je da se Hajrudin Havić i Željko Mirković povuku. Jer u ovom trenutku Krajiška SDP-a ima samo jedno lice koje može konsolidirati Krajišku SDP-u a to je dr.sci. Fatka Kulenović navodi naš sagovornik, uvjereni smo da je to jedini način na koji se mogu prevladati unutrašnji sukobi i vratiti Krajiškoj SDP-i politički kredibilitet.

Realizacija ovakvog scenarija, smatra naš sagovornik, otvorila bi Krajiškoj SDP-i šansu da ostvari uvjerljivu pobjedu 2022. godine u Krajini, unatoč sadašnjem rejtingu koji je najgori u posljednjih deset godina. Frakcionaši  oko Hajrudina Havića i Željka Mirkovića  su se zasad primirili, što je dobro. Već dugo su svi u Krajiškoj SDP-i saglasni da Hajrudin Havić nije dobro rješenje i da Krajiška SDP-a s njim nema perspektivu.

Izvori iz bihaćkog SDP-a tvrde kako dr.sci. Fatka Kulenović visoko kotira kao mogući nasljednik Hajrudina Havića. Ogromni dio Krajiških SDP-ovaca želio bi za predsjednicu dr.sci. Fatku Kulenović koju bi članovi Krajiške SDP-e najviše željeli vidjeti na čelu stranke.

Njezine su velike prednosti to što je prepoznatljiva i birači je percipiraju kao uspješnu političarku koja je svoj mandat u Gradskom vijeću Bihaća koristila za dobrobit građana, boreći se za prava Bišćanki i Bišćana. Prednost je i to što ne sudjeluje u unutarstranačkim obračunima.

Već je procurilo da Hajrudin Havić s najbližim saradnicima planira u prvoj polovici janura 2019. godine organizirati klauzuru Krajiške SDP-e, na koju će pozvati članove šireg vodstva koji su još uvijek lojalni njemu kao Krajiškom šefu SDP-a. Prema postojećim informacijama, na klauzuru će biti pozvani određeni Predsjednici općinskih i gradskih odbora, možda i SDP-ovi gradonačelnici, kojima će Havić predstaviti plan revitalizacije partije. Ali, po svemu sudeći, pozivnice se neće slati na adrese Hajrudinovih suparnika.

Prema neslužbenim informacijama, na klauzuri će Havić predstaviti plan kako namjerava voditi Krajišku SDP-u u naredne četiri godine, a trebalo bi biti prezentirano 15-ak SDP-ovih politika za različita područja, od socijalne politike i zalaganja za penzionere, obrazovanja, privrede.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / V.D.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 10/09/2018


Vrijeme objave članka: 19:29


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!