fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

KRAJIŠKE OVCE I DALJE BLEJE A ČOBANI IH I DALJE ŠIŠAJU!

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Izbori se primiču, a sve se češće primiču i oni koje treba držati na distanci… Agitovat će, lobirat će, nudit će, kudit će drugu stranu, davat će obećanja, vući će za rukav… 

Ima nas raznih. Oni koji će im povjerovati, pa će ih ubijediti. Oni koji će imati interes, pa će uzimati što im nude. Oni koji će se zalijepiti za obećano, pa će prihvatiti. Oni što neće povjerovati, ali neće da štrče. Oni što neće misliti tako, ali neće smieti da misle drugačije. Oni što će lagati, pa će i njih slagati… a političara i njihove podrepne muve, neće biti grijeh slagati. Uglavnom, malo će biti onih kojima neće smijeti prići, koji će imati svoj stav, dovoljno čvrst i jak, da im se ni podrepna muha neće moći primaći. Svi slojevi društva će biti okupirani pred izbore, samo na različitim nivoima. Nekima će podilaziti, neke će primoravati, neke će hvaliti, a nekima će podmećati. Sve će to biti politika, čobanska djelatnost.

I čobani su ljudi… evo kako će oni razmišljati pred izbore. Agitacija i predizborna ujdurma najbolje će im prolaziti u ruralnim područjima, gdje ima dosta ovaca. A takva je čitava Krajina. Mada u Krajini ima više čobana, nego li ovaca. Ali to će se ispostaviti tek kasnije, nakon izbora. Ostala stoka je, u poređenju sa ovcama, jača, tvrdoglavija, samovoljnija i rogatija, pa ih ne možeš mimo štale i njihovog atara tako lahko izvući, bez lanca. A ovce su pokretljivije, brojnije, manipulativnije. Ovcama je i so slatka, dok druge ne možeš ni šećerom da namamiš tako lahko.

Evo na primjer, magarca teško i u šta možete ubijediti, neće da posluša ništa, ni da mrdne s mjesta, a kamoli da pođe na izbore. I kad ga navodiš na njegovu vodenicu, magarac neće. I prije i poslije izbora magarac je magarac. I svi mu kažu da je pravi magarac, ali on ima magareću logiku, baš ga briga. Konji traže više vremena za kroćenje, više truda i pokušaja. Ne dozvoljavaju na početku da se jašu, ali ko ih ukroti jednom, poslije može da ih jaše do mile volje. Često posle kroćenja konja dođe i do smjenjivanja jahača, a da konj toga nije ni svjestan. Ali konj hoće nekad i da zbaci jahača, da ošine repom podrepne muhe, i zato, nije se lahko igrati s konjima, iako ih stalno jašu i terete.

Sa volovima je teže raditi, moraš da imaš volovsku snagu i da si i sam silan i radan kao vo, pa da vola ubijediš da ti zaore prvu brazdu. Vo neće sam, traži pomagača, radnika, koji će ići uz njega, iako vo teži posao obavlja. Za razliku od volova, krave su senzibilnije, više obećavaju, pogotovo one muzare. Krave jeste da izmuzu, ali one hoće i da jedu silno, a pritom su obično i rogate, pa znaju da nabodu one dosadne čobane. I one se brane od podrepnih muha, repom. Koze, iako naoko slične ovcama, ali ih treba stići i ukrotiti, a i glava im je stalno uzdignuta, rogata, za razliku od šukatih brava, čije su glave uvijek povijene, jer stalno pasu.

Upravo zato, bravi predstavljaju najmanipulativniju stoku. Čim jedna od ovaca zakorači u provaliju, i ostale će iz stada. Sa malo soli, zaslade im put do glasačkog mjesta. Kada dođu da glasaju, tu ih usnime, vide kolike su ovce, jesu li podgojene, kolika im je vuna i treba li ih podšišati, sa koga su kraja, iz čijeg stada. Ako su stada van tora daleko, dovoze ih buljukom, pa ih vraćaju. Sa ovcama obično upravlja čoban, dok ovna predvodnika uslove sa oduzimanjem čaktara ako ne bude slijedio pravac. Ovce se nikada ne zapitaju, ko će im čoban biti posle izbora. Važno im je da će imati ponešto da popasu, a i slijedeći izbori će brzo, pa će soli dobiti ponovo. Te brave, obično nakon izbora obavezno ošišaju, I to od muda. Ali ovce i jesu za šišanje. One su zahvalne i za podrepne muhe i krpelje, koji im se kače nemilice zbog njihove rundavosti i duge vune. One se nikad ne pitaju ko ih šiša, a kad koja od njih zableji: „Ko nas šiša?“, čobani im odgovaraju: „Ko vas šiša!“ I tako svaki put, ovce i dalje bleje, a čobani ih i dalje šišaju…

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / N.M.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 13/08/2018


Vrijeme objave članka: 14:58


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!