fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

KRAJIŠKI KOMANDANTI U POLITIČKIM ROVOVIMA

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

“U vrijeme mira, najveći patriotizam je kritika vlasti” (američki političar i humanista James William Fulbright)

Kad vam danas pravi krajiški borci govore o stanju u Krajini reći će da  su mnogi ratni dezerteri postali ugledni političari, mnogi ratni profiteri ugledni  poduzetnici, a krajiški borci i ratni heroji sirotinja. 

Odnos prema tim ljudima je u neku ruku i odnos prema borbi koju je vodio, uglavnom narod Krajine za očuvanje države Bosne i Hercegovine. Ta je borba pretvorena u zabranjenu temu, o čemu nije poželjno pričati, nešto što se ne smije ni spominjati. Ta se istina o borbi kao po strategiji zaobilazi. Danas Krajinom vladaju ljudi koji ne znaju šta znači rizikovati život ili sakaćenje. Takvi su dvije decenije pretvarali krajiške borce u socijalne slučajeve i danas ih tretiraju kao socijalne probleme., Herojska borba sa više hiljada žrtava i osakaćenih degradirana je, ponižena i svedena na preživljavanje preživjelih.    

Nije nimalo slučajno što se danas ne zna ko je časno branio državu, ko se braneći državu enormno obogatio, ni ko je dezertirao i izdao državu. Kad nije dobro spominjati istinu o borbi, onda je sve dopušteno. Imamo bivše komandante i stranačke komandante. Danas su bivši krajiški komandanti postali sluge tih stranačkih komandanata. I pored izuzetnih primanja i penzija oni su postali pajtaši onih u vlasti. Najveći broj iz krajiškog komandantskog kruga se približio vlasti  zahvaljujući krajiškoj SDA. Rijetki su primjerci krajiških komandanata koji su ovome odoljeli.

Ružno je da se danas pojedini bivši krajiški komandanti za šaku maraka vežu za krajišku SDA. Time su izdali svoje saborce. Jer, morali su stati uz njih a ne uz stranku i vlast, ma šta im ta pozicija nudila. Oni su morali razumjeti svoje borce i suosjećati s njima. Naši krajiški komandanti su pajtaši političkim lufterima, koji se održavaju na vlasti zahvaljujući Laburistima – stranci ratnog zločinca Fikreta Abdića. Naši krajiški komandanti su pristali biti nasuprot onih koji su im „dali“ komandantske pozicije.

Na ovaj način pojedini bivši krajiški komandanti su okrenuli leđa svojim borcima i izdali ih u miru, a njihova naređenja su upravo izvršavali demobilisani borci koji danas skapavaju od gladi, koji vrše samoubistva i spaljuju se u znak protesta protiv okrutnosti vlasti, ali i izdaje od strane saboraca i komandanata koji uživaju sve ove godine u penzijama. Neka je na sramotu svima njima koji se prislanjaju uz vlast i zaboravljaju borce koji su odbranili državu koju su i onda i danas mnogi izdali i čijim su životima u vrijeme odbrane od agresije komandovali.

Pojedini bivši krajiški komandanti brinu o vlastitim interesima, a ne brinu o ljudima. Kad brineš o vlastitom interesu ne moraš ništa činiti, samo trebaš izgledati zabrinut. Gdje je socijalna pravda? Nema je. Nismo ni gradili pravdu u Krajini nego Krajinu za odabrane i privilegirane. I dokazivali smo to u bezbroj slučajeva. Pravili smo Krajinu koja razara sve vrijedno u ljudima, od srca do ponosa. Gradili smo Krajinu koja uzdiže poslušne i podobne. I tu smo gdje smo. I dalje ne možemo. 

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / N.M.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 16/08/2018


Vrijeme objave članka: 11:39


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!