fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

KRAJIšKO JAVNO ZDRAVSTVO NA APARATIMA – SJAJAN KADAR A KATASTROFALNA ORGANIZACIJA!

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Malo čime Krajišnici mogu biti zadovoljni. Školstvo je u rasulu, privreda bilježi samo pad, a krajiški javni zdravstveni sistem se naveliko raspada. Pregledi se dugo čekaju, Kantonalna bolnica dr. Irfan Ljubijankić pa i druge javne krajiške zdravstvene ustanove slabo su opremljene, nedostaje medicinskog osoblja, a budućnost izgleda, nije ništa svjetlija. Zašto je tome tako ?

Iz javnih zdravstvenih ustanova nas vraćaju zato što ili nema lijekova ili nema doktora ili nemamo osiguranje ili naše osiguranje nije dovoljno ili ne rade medicinski aparati. Šalju nas u privatne ordinacije – u kojima se sve ovo može –zato što je to za vlasnika profitabilno. Preskupo je ovo krajiško javno zdravstvo kakvo imamo, uvjeravaju nas, jer mi smo siromašna zemlja. Moramo ili plaćati više ili očekivati manje. Moraćemo napustiti zdravstvo zasnovano na principu solidarnosti, principu koji je obezbjeđivao jednaku zdravstvenu zaštitu za sve!

Niti jedna poslijeratna krajiška vlada nije se ozbiljno suočila sa problemima koji decenijama uništavaju naše javno zdravstvo a tek da je pokrenula odlučnu i radikalnu reformu krajiškog javnog zdravstva. Aktualna Vlada USK na čelu sa premijerom Ružnićem na samom početku mandata pokazala je veliku nesposobnost i nestručnost u rješavanju nagomilanih problema u krajiškom javnom zdravstvu.

Ovo je i bilo za očekivati jer na čelu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike nalazi se Ministarka koja je nestručna, nekompetentna i nezaslužuje da bude na čelu krajiškog javnog zdravstva. Što mogu očekivati sa jedne strane krajišnici kao konzumenti medicinskih usluga, te sa druge strane ljekari i drugo medicinsko osoblje, koje je u štrajku, od ministarke Nermine dr. Ćemalović (SDP) koja kao poslanica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i Parlamentu skupštine BiH niti jedanput nije izišla za skupštinsku govornicu ako ništa drugo barem da upozna parlamentarce sa stanjem u krajiškom zdravstvu. Ministarka Ćemalović imala je dovoljno vremena da pokrene niz inicijativa prema Vladi FBiH vezano za krajiško zdravstvo. Ipak će Ministarka ostati upamćena samo po astronomskoj plaći. Ona je, ne računajući minuli rad, topli obrok i dnevnice, kao poslanica SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH mjesečno zarađivala 6.870 maraka, a kada se dodaju i pomenute kategorije, njena primanja su prelazila i astronomskih 7.000 maraka! Za četiri godine u Predstavničkom domu Parlamenta BiH ostvarila je primanja iz budžeta ove države preko 336.000 KM.

Krajiški politički sistem uistinu nikad nije davao odgovarajuću podršku stručnosti Krajišnika pojedinaca (kojih očito ne manjka). Od zakona do financija, sve pa i ova aktualna krajiška vlast od osnivanja US kantona nisu se baš iskazale kao vrhunski menadžeri i općenito pokazuju da nemaju sluha za one koji bi svojim stručnim radom utjecali na napredak krajiškog javnog zdravstva. Reforme koje su se trebale provesti nisu nikada pokrenute, ma nije uložen ni minimum truda da se stanje u krajiškom javnom zdravstvu popravi.

S takvim maćehinskim stavom nije ni čudo da sve više ljekara i drugog medicinskog osoblja razmišlja o odlasku iz Krajine u zapadnu Evropu gdje vani mogu ostvariti bolje uslove života i rada. Tko će onda raditi u javnom krajiškom zdravstvu ?

Krajina ne smije biti dio Bosne i Hercegovine u kojoj se kod pojedinih ljekara ide sa kovertom, umjesto sa zdravstvenom knjižicom, a Kantonalna bolnica dr. Irfan Ljubijankić pa i druge javne zdravstvene ustanove u Krajini su postala mjesta za dijeljenje vizit karti za preglede u privatnim ljekarskim ordinacijama.

Sve silne ‘rupe’ u krajiškom budžetu (vječni alibi koji opravdava sve izbore i sve žrtve) akumuliraju se s godinama stravičnih uprava koje su protutnjile samo kroz Kantonalnu bolnicu dr. Irfan Ljubijankić. A plaćali su ih, kao i obično, isključivo oni posljednji na listi: Krajišnici. Još se nikad nije desilo da takozvani ‘menadžeri’ Kantonalne bolnice dr. Irfan Ljubijankić pa i drugih krajiških javnih zdravstvenih ustanova izađu iz katastrofalne situacije s ličnim gubitkom: naprotiv, oni odlaze s bogatom otpremninom i ušteđevinom, bez trunke moralne i/ili krivične odgovornosti tako se, uostalom, događa i u svim ostalim krajiškim sektorima javne djelatnosti.

Ako termometar koji mjeri stanje zdravlja krajiškog društva predstavlja sposobnost tog društva da garantuje određen nivo zdravlja i dobrobiti, onda smo stvarno dogurali do tzv. crvenog upozorenja.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / V.D.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 14/03/2019


Vrijeme objave članka: 23:13


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!