fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

KRIVUDAVOST STAVOVA, MIŠLJENJA I POTEZA KASIMA MULALIĆA

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Načela, vrijednosti i norme trebale bi biti ugradjene u političko djelovanje SDA Unsko-sanskog kantona. Medjutim, ponašanje Kasima Mulalića u poslednje vrijeme je pokazalo da u političkom djelovanju ove stranke dosljednost i nije neka vrlina. 

Teško je oblikovati život u SDA Unsko-sanskog kantona u kojoj političke elite usadjuju obrazce ponašanja utemeljene na relativizaciji načela, vrijednosti i normi. Istinu u poliitčkom djelovanja SDA USK-a je teško tražiti, jer je ona za članove i simpatizere ove stranke, kao i za javnost Kantona, odredjena interesom. U duhu poliitčke filozofije pragmatizma u ovoj stranci ima onoliko istina koliko i interesa. SDA Kantona krcata je primjerima pragmatičkog djelovanja.

Nakon krize izvršne i zakonodavne Vlasti SDA Unsko-sanskog kantona pokrenula je novi proces proširenja stranke i saradnje sa buntovnim i mlađim kadrovima stranke. Imenovano je novo povjereništvo u SDA Bužim, nakon što imenovanje prethodnog povjereništva nije uspjelo. Ovo se nije svidjelo Klubu vijećnika SDA Bužim koje je pod utjecajem Kasima Mulalića poručilo da navedenu odluku neće prihvatiti.

I ne samo to,  oni su održali press konferenciju, na kojoj su pozvali Šemsudina Dedića, predsjednika KO SDA USK-a, i Amira Avdića, potpredsjednika KO, da podnesu neopozive ostavke na mjesto prvih ljudi krajiške SDA, dok nije kasno, jer , po njihovom mišljenju “isti nisu u mogućnosti provesti izbore u tri općinske organizacije, nisu u mogućnosti stabilizirati većinu u Skupštini USK-a bez podrške osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića”.

Polazeći od toga da je glavni krivac za ovaj neuspjeh Kasim Mulalić sa svojim istomišljeniicma, Kantonalni odbor SDA USK-a im je u saopćenju poručio da se oni koji su doveli SDA Bužima u nezavidan položaj “i dalje bave politikom viših nivoa vlasti, koja nije u nadležnosti rada općinske organizacije, umjesto da ulože napore da se popravi stanje koje je narušeno kao rezultat njihovog pogrešnog djelovanja”, te ih pozvao  “da poštuju Statut i odluke viših organa Stranke i tako budu dosljedni svojim ranijim stavovima  kada su se obraćali javnosti i pozivali druge da to čine”.

Političku dimenziju pragmatizma Kasima Mulalića i objašnjenje fenomenologije njegove pragmatične politike, nije moguće objasniti bez uvida u prethodna dešavanja. A ona nam pokazuja da je Kasim Mulalić u prethodnom periodu bio najveći zagovornik poštovanja odluka Kantonalnog odbora SDA USK-a, čak i kad su one utirale put rušenju “ratne” vlade Izudina Saračevića i izboru “autonomaške” vlade Huseina Rošića.

Na ovaj način Kasim Mulalić je u politici SDA USK-a samo slijedio pragmu Šemsudina Dedića, Amira Avdića i Asima Kambera, odnosno princip koristi a ne načela. Svoju nedosljednost on je tada doživljavao kao tip normalnog ponašanja ne vodeći računa o percepciji u javnosti, a to mu se onda obilo o glavu jer mu je padalo povjerenje u SDA. Krivudavost stavova, mišljenja i poteza Kasima Mulalića, uz iznevjerena očekivanja birača, izazvala su odiozu i – što je najgore – apstinenciju. Kasim Mulalić misli da se gradjani Kantona mogu vozati, varati i iskorištavati do besvijesti.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 09/11/2017


Vrijeme objave članka: 13:54


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!